"Hilton" u Kneza Milo¹a

Started by Korisnicko Ime, 23-02-2007, 17:14:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Novi kupac za zgradu Saveznog ministarstva policije
U "Soraviji" nisu znali da nemaju para
Umesto da potpi¹u ugovor, predstavnici "Soravije" su Direkciji za imovinu dali svoj nacrt ugovora kojim nude da zgradu plate u ratama

BEOGRAD - Direkcija za imovinu definitivno je odustala od prodaje zgrade saveznog MUP-a dru¹tvu sa ogranièenom odgovorno¹æu "Soravija invest", zato ¹to je ova beogradska firma odbila da odmah i u celosti isplati 35 miliona evra, na ¹ta je bila obavezna po tenderu. Umesto da potpi¹u ugovor, predstavnici "Soravija investa" su Direkciji za imovinu dali svoj nacrt ugovora kojim nude da zgradu plate u ratama. Kako su zamislili, prvu ratu bi platili tek kada poru¹e biv¹u zgradu saveznog MUP-a i oèiste teren, ¹to bi bilo tek za godinu dana, dok bi drugu ratu isplatili po dobijanju graðevinske dozvole za gradnju hotela i drugih objekata.

Srboljub Paniæ, zamenik direktora Direkcije ka¾e da je "Soravija invest" definitivno izgubila ovaj posao i da æe se zato ova zgrada, kao ¹to zakon nala¾e, ponuditi drugoplasiranom uèesniku firmi "Nortameriken", koja je na tenderu ponudila 34,5 miliona evra. - Poslaæemo im veæ danas nacrt ugovora i ako budu saglasni sa uslovima, koji su, inaèe, ranije navedeni u tenderu, isplatom cele sume odmah i preuzimanje zgrade u viðenom stanju bez naknadne reklamacije, u roku od osam dana ugovor æe biti potpisan u Direkciji za imovinu. "Nortamerikan" posle potpisivanja ugovora mora u roku od 30 dana da uplati 34,5 miliona evra i ako to ispuni postaje vlasnik zgrade biv¹eg saveznog MUP-a - ka¾e Paniæ.
Predstavnik amerièko ¹vajcarske firme "Nortamerikan" ®arko Pavloviæ potvrdio je za Glas da su spremni da potpi¹u ugovor pod uslovima koji su navedeni u tenderu objavljenom 24. januara. On ipak smatra da se predugo èekalo na odgovor "Soravija investa" jer je zakon nalagao da se cela procedura zavr¹i jo¹ pre mesec dana.

Srboljub Paniæ tvrdi i da æe Direkcija bez problema naplatiti od prvoplasiranog uèesnika bankarsku garanciju, u iznosu od pet odsto od vrednosti posla, a koju je "Soravija invest" morala da dostavi kao deo svoje zvaniène ponude. Povodom spekulacija da je neko u Direkciji za imovinu posao name¹tao upravo za "Soraviju invest", èime se mo¾e tumaèiti poku¹aj ove firme da naknadno izmeni uslove tendera, Paniæ ka¾e da bi to bilo nemoguæe." Ovaj objekat se prodaje prema zakljuècima Vlade Srbije, gde je precizno definisano ko i pod kojim uslovima mo¾e biti kupac, pa ne vidim na koji naèin je neko mogao da zavr¹i posao mimo toga", obja¹njava Paniæ. On dodaje da æe, radi otklanjanja bilo kakve sumnje, javnosti biti prezentovati dokumenti koji dokazuju da je u republièki bud¾et, po osnovu aktivirane bankarske garancije koju je dala "Soravija invest", uplaæen iznos od 1,75 miliona evra.
"Soravija invest" je osnovana u Beogradu, januara 2006. godine, sa uplaæenim kapitalom od 5.000 evra. Prema podacima Agencije za privredne registre vlasnik ove firme je "Soravija" iz Austrije, kao veæinski vlasnik, a manjinski je "Robul Betajligungs". Zastupnik je Èavdar Stefanov, a zamenik Miroslav Tanèev. Firma se nalazi u Geneksovim apartmanima. Sumnje konkurenta da je reè o firmi "ta¹na - ma¹na", kao da su se pokazale taènim, jer od velikih investicija od 100 miliona evra koju su najavili iz "Soravija investa", ostala je samo magla. Kao osnivaè ove beogradske instant firme pominje se "Soravija grupa" iz Beèa, ¹to su rukovodioci Direkcije za imovinu pominjali kao glavni adut da je reè o ozbiljnoj investiciji. Biv¹a zgrada saveznog MUP-a, uni¹tena u NATO bombardovanju, zauzima povr¹inu od 22.653 kvadratna metra.


glas-javnosti

Wolf

Na kraju nece ni biti "Hiltona", nego ce da ostanu rusevine...