200 miliona za praznu skup¹tinu

Started by Roben, 24-03-2007, 22:23:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

200 miliona za praznu skup¹tinu

Ukoliko propadnu pregovori o formiranju nove vlade, novi izbori biæe neminovni, ¹to æe samo dodatno opteretiti dr¾avni bud¾et.

Meðutim, kako B92 istra¾uje, bud¾et veæ optereæuju biv¹i i sada¹nji poslanici Skup¹tine Srbije, koja pri tom ni ne zaseda, za vi¹e od 200 miliona dinara. I jedni i drugi æe platu primati, èak i ako budu raspisani novi izbori.

Pored toga ¹to parlament ne zaseda, u redu za platu, pored novoizabranih poslanika su se na¹li i poslanici iz prethodnog saziva.

Za 114 biv¹ih poslanika koji su se prijavili da u narednih ¹est meseci koriste poslanièku platu, bez poslanièkog dodatka, u periodu od 15. februara do 15. jula, iz bud¾eta æe biti izdvojeno 76.218.120 dinara.

Pored starih, u Skup¹tini Srbije je, od 1. marta, i 160 poslanika koji su u stalnom radnom odnosu. Njihova neto plata je 106 hiljada dinara, ¹to znaèi da æe za mart za njihove plate biti izdvojeno oko 25 miliona dinara bruto. Svaki od 250 poslanika æe za mart dobiti i 30.000 na ime poslanièkog dodatka.

Ako bi propali dogovori o formiranju nove vlade, stari i novi poslanici bi u periodu od 1. februara do 30. septembra, i ako ne bi radili ni¹ta od onoga za ¹ta su ih graðani birali, osiroma¹ili bud¾et za 250 miliona dinara. I to bez dodataka, naknada za prevoz i plata ¹efova poslanièkih grupa.

Kada se na to doda milijarda i po dinara, koliko ko¹ta predizborna kampanja stranaka, graðani Srbije bi preko bud¾eta, zbog novonastale politièke situacije, izdvojili oko 1,75 miliona dinara.

Ekonosmski analitièar Mija Lakiæeviæ, smatra da ovako veliki izdatak graðana, ipak nije najgora stvar koja bi mogla da zadesi poreske obveznike. "Veæi je problem ako bi bila formirana vlada koja bi lo¹e radila, jer bi time bilo potro¹eno vi¹e novca."

Inaèe, biv¹i ministar finansija, Mlaðan Dinkiæ, ka¾e da bi novim dopunama bud¾etskog sistema bilo regulisano finansiranje novih izbora ali ne odbacuje ni moguænost da tehnièka vlada, nekom posebnom uredbom reguli¹e finansiranje predizborne kampanje.