Zauzeli amfiteatar zbog skupih bodova

Started by Bred, 11-10-2007, 11:01:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: I. Kupek - S. Stefanoviæ |

Studenti Filozofskog fakulteta zaposeli su juèe amfiteatar, spremni da iz njega ne izaðu sve dok im se ne uva¾i zahtev za smanjenje tro¹kova za prenos bodova pri upisu na drugu godinu studija. Prema odluci fakulteta, neki od njih æe morati, ne raèunajuæi ¹kolarinu i upisnu taksu, da plate i do 32.000 dinara za zaostale bodove. Iako su studenti insistirali da im se obrati dekan Ljiljana Subotiæ, ona to nije uèinila. Usledila je vi¹esatna ¾uèna rasprava, posle koje su studenti napustili salu i najavili novo okupljanje za danas pred ¹alterskim slu¾bama.

Studentkinja psihologije Jovana Baèiæ kategorièno tvrdi da bi „mogla i da spava u amfiteatru da bi zahtev bio ispunjen, ali da se ostale njene kolege previ¹e pla¹e onoga ¹to bi uprava fakulteta mogla da uèini“. Ona dodaje i da manje od 20 njenih kolega sa grupe, od 112 koliko ih je upisalo psihologiju, ima re¹en status.
- Iskreno se nadam da æe nam zahtevi biti uva¾eni, mada nemam mnogo nade u uspeh, jer sve ¹to su do sada radili Studentska unija i Parlament zavr¹ilo se u korist fakulteta. Sad nam obeæavaju podr¹ku, a ¹ta æe uraditi kada izaðu iz amfiteatra ne mogu da ka¾em - sumnjièava je Mirjana Kolarski, studentkinja srpske knji¾evnosti, koja je ipak prikupila 300 potpisa podr¹ke zahtevima studenata.
Akademcima u protestu su se pridru¾ile i starije kolege, predstavnici studentskih organizacija. Umesto dekana, s njima je razgovarao i predsednik Studentskog parlamenta Nenad Mi¹koviæ.
Otimajuæi se za reè, pobunjeni studenti su juèe insistirali da se ukine cena boda ili se bar smanji na minimalnih 200 dinara za sve koji su ispunili predispitne obaveze. Oni su, meðutim, pro¹irili listu zahteva zatra¾iv¹i da veæ sa 37 ostvarenih bodova, umesto dosada¹njih 40, saèuvaju status studenta finansiranog iz bud¾eta i da se odobri uslovan upis ili, pak, jo¹ jedan ispitni rok, takozvani oktobar dva.
- Studenti su potpuno u pravu kad tra¾e smanjenje cene boda jer je ona previsoka, apsolutno æemo podr¾ati zahtev - kazao je Mirko Milivojeviæ, predsednik Saveza studenata, ali uz ocenu da su ostali zahtevi nerealni.
Mi¹koviæ je na to dodao da Studentski parlament mo¾e samo da pomogne „jedino u smanjenju cene boda i ni¹ta vi¹e“. Studente je posebno razgnevila informacija koja je prostrujala amfiteatrom da je juèe na Pravnom fakultetu odluèeno da se preostali bodovi neæe plaæati. Meðutim, kako je potvrðeno „Blicu“, Savez studenata Pravnog fakulteta samo je o tome podneo zahtev Dekanatu, a odluka uprave tog fakulteta se oèekuje danas.

Odluka o ceni bodova tek 1. novembra
Dekan Ljiljana Subotiæ najavila je juèe da æe se o ceni boda raspravljati na redovnom zasedanju Nastavno-nauènog veæa 1. novembra. Ona je, u razgovoru sa predsednikom studentskog parlamenta Nenadom Mi¹koviæem, studentom prodekanom Milicom Grahovac, te predstavnicima studentskih organizacija najavila da æe vanredni rok biti organizovan samo za studente kojima je preostao samo jedan ispit da oèiste godinu. O ostalim zahtevima, kako je rekla, neæe se ni raspravljati.

blic

pig_am_am

kad studenti filozofskog strajkuju,to je prvi simptom da se zemlja razboljeva...ili bar univerzitet.
ustvari,bice da je to akutna faza... :K