Svrati¹te za decu i mlade u Rex-u

Started by Bred, 29-12-2007, 18:02:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- B92 se ukljuèio u re¹avanje problema beskuænika u Beogradu: od nedelje privremeno svrati¹te u kulturnom centru Rex.

Privremeno Svrati¹te za decu koja ¾ive i rade na ulici, biæe otvoreno od nedelje 30. decembra svakodnevno u prostorijama Kulturnog centra B92 "Sinema Rex", u Jevrejskoj ulici 16 za dnevni boravak dece, dok je prenoæi¹te obezbeðeno u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd, u Bulevaru osloboðenja 219.

[youtube=425,350]UYwY9xPZbBE[/youtube]

Na ova dva punkta odvijaæe se privremeno aktivnosti Svrati¹ta u narednih mesec dana, dok se ne renovira prostor u Krfskoj ulici koji je Centru za Integraciju mladih na kori¹æenje ustupio Gradski sekretarijat za deèiju i socijalnu za¹titu.

U okviru dnevnog boravka, mladima æe svakoga dana od 17 do 22 sata biti otvorena vrata Svrati¹ta u Rex-u gde æe biti obezbeðeni topli obrok, garderoba, usluge socijalnog radnika, psihologa i medicinske sestre, kao i druge dosada¹nje aktivnosti opismenjavanja i integracije – kreativne radionice, psihosocijalna podr¹ka i drugo. Zavod za vaspitanje dece i omladine Beograd æe obezbediti prostor za urgentni sme¹taj tokom noæi, dati profesionalnu i neophodnu zdravstvenu i psiholo¹ku podr¹ku.

Svrati¹te za decu koja ¾ive i rade na ulici, prvo i jedino te vrste kod nas, NVO Centar za integraciju mladih inicirao je kao pilot projekat sa ciljem da podr¾i postepeno ukljuèivanje dece sa ulice u sistem sveobuhvatne socijalne za¹tite.

Rad sa decom u Svrati¹tu i na terenu bazira se na dobrovoljnosti, participativnosti i individualnosti u pristupu detetu, a na osnovu prethodnih istra¾ivanja u zemlji i iz pozitivnih iskustava drugih zemalja. Aktivnosti Svrati¹ta obavljaju se u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad.

Donator projekta je Fond za socijalne inovacije pri Ministarstvu rada i socijalne politike, uz podr¹ku UNDP-a, EAR-a i Vlade Srbije, Save the Children, UNESCO i OEBS-a.