Deset najboljih prvoaprilskih ¹ala

Started by Korisnicko Ime, 30-03-2007, 17:28:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Muzej ¹ala u San Dijegu objavio je spisak 10 najboljih prvoaprilskih ¹ala objavljenih u anglosaksonskoj ¹tampi:

Godine 1957. BBC u jednoj emisiji objavljuje da su, zahvaljujuæi blagoj zimi i nestanku insekata koji napadaju ¹pagete, ¹vajcarski seljaci imali izuzetno dobru berbu ¹pageta sa drveæa na kojem rastu. Usledili su mnogobrojni telefonski pozivi zainteresovanih za uzgoj stabala koja daju ¹pagete.

Godine 1985. sportski magazin "Sports ilustrejtid" (Sports Illustrated) objavljuje prièu o igraèu bejzbola koji je loptu bacio brzinom od 270 kilometara na sat. Tu ve¹tinu je stekao ve¾bajuæi u jednom tibetanskom manastiru.

Godine 1962. ©vedska je imala samo jedan televizijski kanal koji je emitovao program u crno-beloj tehnici. Na dan 1. aprila, jedan tehnièar se pojavio na ekranu i saop¹tio gledaocima da æe program moæi da vide u boji - ako ispred ekrana razvuku najlon èarapu.

Godine 1996. lanac restorana brze hrane "Tako Bel" (Taco Bell) saop¹tava da je od federalne vlade kupio èuveno zvono slobode (Liberty bell) iz Filadelfije, istorijski simbol amerièke nezavisnosti, i da æe ga prekrstiti u Zvono Tako, ¹to je izazvalo talas negodovanja.

Godine 1997. britanski list "Gardijan" (Guardian) objavljuje dodatak na sedam strana povodom desete godi¹njice izmi¹ljene ostrvske republike u Indijskom okeanu. Serija èlanaka opisuje kulturu i geografiju dva najva¾nija ostrva zvana Gornja Rupa i Donja Rupa.

Godine 1992. amerièki dr¾avni radio najavljuje novu kandidaturu Rièarda Niksona za predsednièke izbore, pod motom: "Nisam uèinio ni¹ta lo¹e i neæu to ponoviti". Slogan je na radiju proèitao imitator.

Godine 1998. publikacija "Novi Meksikanci za nauku i razum" objavljuje vest da je dr¾ava Alabama, posle referenduma, promenila vrednost broja Pi iz 3,14 u "biblijski broj 3,0".

Godine 1998. lanac restorana brze hrane "Burger King" objavljuje oglas u dnevniku "USA Today" da u ponudi ima i hamburger za levake, specijalno izmi¹ljen za 32 miliona Amerikanaca koji se slu¾e levom rukom. Lanac je kasnije saop¹tio da je dobio hiljade narud¾bina.

Godine 1995. magazin "Diskaver" (Discover) saop¹tavao da je ugledni biolog Aprile Paco (ime je izraz "prvoaprilska ¹ala" preveden na italijanski jezik) otkrio novu vrstu na Antarktiku: ¾ivotinju èija se glava zagreva i razgræe led ogromnom brzinom, ¹to je tehnika koju koristi da lovi pingvine.

Godine 1976. britanski astronom Patrik Mur saop¹tava na radiju da æe se 1. aprila u 9.47 sati, desiti izuzetan fenomen, po¹to æe Pluton zaæi iza Jupitera. Nov poredak planeta smanjiæe gravitaciju na Zemlji. Mur je jo¹ obavestio slu¹aoca da æe, ako poskoèe u odredjenom trenutku, imati oseæaj da lebde. Stotine osoba se javilo radiju da je do¾ivelo taj oseæaj.

(Beta)