Protestna ¹etnja studenata do Vlade

Started by Bred, 04-04-2007, 14:49:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- Nekoliko stotina studenata krenulo je oko 13.20 u protestnu ¹etnju centralnim ulicama Beograda do zgrade Vlade Srbije.

Studenti Arhitektonskog, Filolo¹kog, Filozofskog i Fakulteta likovnih umetnosti tra¾e ispunjenje svojih zahteva - smanjenje ¹kolarina za 50 odsto, izjednaèavnje zvanja diplomirani sa zvanjem master, kao i omoguæavanje prelaska na finansiranje iz bud¾eta svim studentima koji ispune ispitne obaveze, odnosno ostvare 60 bodova.

Zahtev je i da Beogradski univerzitet postupi po Zakonu o visokom obrazovanju, na osnovu kojeg je du¾an da donese op¹ti akt kojim æe se utvrditi merila za utvrðivanje visine ¹kolarine.

Studenti æe zahteve uruèiti Ministarstvu prosvete i sporta i Vladi Srbije, posle èega æe se vratiti do zgrade Rektorata u kojoj æe biti u toku sednica Senata Univerziteta i predati zahteve dekanima.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovaèeviæ kazao je agenciji Beta da studenti ne treba da tra¾e prava na ulici, veæ preko svojih predstavnika u studenstskim parlamentima, koji sada prvi put postoje na svim fakultetima.

On je podsetio da æe uskoro biti konstituisan i studentski parlament Beogradskog univerziteta i ocenio da studenti nisu u pravu ¹to se tièe zahteva za visinu ¹kolarina, jer su ¹koloarine ni¾e za samofinansirajuæe nego za bud¾etske studente.

Darker

E pa sorry, mi smo bili zauzeti horom...:-)

pereca

Ja stvarno poludim kad cujem recenicu "skolarina niza za samofinansirajuce nego za budzetske studente"  :namcor

Pa sta su onda, Italijani ludi kad imaju duplo manje skolarine od nas.  :hmm
I Bec ima manje skolarine.

Imam osecaj da i Tokio kao najskuplji grad na svetu ima jeftinije studije.

Uf, samo se nerviram bezveze...  :run

Bred

pa tuzno je to sto od ovog protesta nema nista. Studenti traze smanjenje skolarine od 50%[realno bi bilo traziti smanjenje od 10% pa ako se i to dobije, treba pevati] i traze izjednacavanje zvanja diplomirani i master i za cetvorogodisnje studije sto ipak nije realno a nije ni fer.

willie the scot

ja prodjoh pored platoa u sredu...uzmu pivo,puste hendriksa i duckaju ganju...nekad pomislim da je dobro sto smo fizicki odvojeni od studentskog trga... :a :>

Darker

"...a?...brate protest?...Ma protestujemo, aha, o¹ nam se pridru¾i¹?...ono..."

Al-Jasmina


hulio_salinas

Quote from: willie the scot on 07-04-2007, 22:20:25
nekad pomislim da je dobro sto smo fizicki odvojeni od studentskog trga... :a :>

me too, brother, me too...