©e¹elj: Hrvati izmi¹ljaju reèi

Started by Bred, 04-04-2007, 13:11:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
Hag -- U Ha¹kom tribunalu danas odr¾ana statusna konferencija na suðenju Vojislavu ©e¹elju.

Kad bi u ovom trenutku poèelo suðenje ©e¹elju, bilo bi to osmo suðenje i zahtevalo bi odreðenu logistiku, ¹to je problem, rekao je sudija ®an-Klod Antoneti na statusnoj konferenciji, prvoj u Ha¹kom tribunalu od 13. marta, kada se ©e¹elj pojavio pred sudom prvi put po¹to je okonèao protest i kada mu je odobreno da se sam brani.

Razmatrana su proceduralna pitanja koja su preduslovi za poèetak procesa.

Pretpretresni sudija je konstatovao i da ima izve¹taj po kom je optu¾eni zdravstveno sposoban da prati suðenje. On je dodao da ga je sekretar obavestio da æe uèiniti sve ¹to je u njegovoj moæi kako bi suðenje ©e¹elju moglo poèeti brzo i u najboljim uslovima.

Sudija je ukazao i na moguæe gre¹ke u simultanom prevodu tokom suðenja, posavetovao je ©e¹elja da uvek kad primeti gre¹ku u prevodu reaguje kako bi bila ispravljena.

Predsednik Srpske radikalne stranke je rekao da je pre èetiri godine problematizovao pitanje simultanog prevoda. "U Tribunalu je zaposlen enormno veliki broj ljudi hrvatske nacionalnosti", rekao je on.

"To mi ne bi smetalo da neki od njih u prevoðenju nisu koristili neke izmi¹ljene reèi, a vi znate da i Srbi i Hrvati i Muslimani govore srpskim jezikom, a onda su Hrvati poèeli da izmi¹ljaju reèi da bi im se jezik razlikovao od srpskog jezika", rekao je ©e¹elj.

Povodom statusa svojih saradnika, optu¾eni je rekao da njihov polo¾aj pred Tribunalom nije regulisan. "Oni mi poma¾u dobrovoljno u Beogradu, a da bi do¹li u Hag, oni moraju podneti ostavke u Beogradu i doæi u Hag da bi se potpuno posvetili mojoj odbrani i za to moraju da budu plaæeni", rekao je ©e¹elj.

"Sekretarijat negira da je po Statutu du¾an da finansira moju odbranu. Ka¾u da to moguæe samo ako budem imao advokata. Ako oni neæe da plate moju odbranu, onda æu sam biti u sudnici i niko neæe dolaziti u Hag", ka¾e ©e¹elj.

Suðenje ©e¹elju formalno je poèelo 27. novembra 2006. uvodnom reèju tu¾ioca, ali je prekinuto zbog njegovog ¹trajka i ¾albe. Apelaciono veæe odluèilo je, pored ostalog, da proces poène ponovo kada optu¾eni bude zdravstveno sposoban.