Sukob policije i vehabija, jedan mrtav

Started by Roben, 20-04-2007, 09:17:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Roben

Sukob policije i vehabija, jedan mrtav

Jedna osoba je poginula, a dve su povredjene u sukobu policije i grupe vehabija nedaleko od Novog Pazara. U obraèunu koji je poèeo kad su policajci poku¹ali da pretresu kuæu u selu Donja Trnava, posle dojave da se tu krije jedan od vodja vehabija, povredjen je jedan policajac. Od trojice vehabija, jedan je poginuo, jedan te¹ko povredjen, a jedan priveden.

Policija je u saop¹tenju precizirala da je oko 4.50 sati blokirala tri kuæe, "posle operativne obrade da se u selu Donja Trnava, na nepristupaènom visu Mave, na sedmom kilometaru od Novog Pazara, nalazi vodja teroristièke grupe Ismail Prentiæ (28)". Kuæe su vlasni¹tvo Adema Beæiroviæa.

"Kada je policija pri¹la kuæi, na njih je pu¹teno desetak pasa, a prilikom ulaska u kuæu baèene su bombe i otvorena vatra na policiju. Tom prilikom jedan policajac je ranjen, a vlasnik kuæe zadobio povrede od gelera bombe", navodi policija.

Policajci su se, zatim, povukli na bezbednije polo¾aje, a èlanovi teroristièke grupe su, u poku¹aju da pobegnu, pucali na policiju, nastavljajuæi da bacaju bombe.

Odgovarajuæi na napad, policija je otvorila vatru na njih i tom prilikom ubijen je vodja grupe Prentiæ, a ranjen Senad Ramoviæ (34). Priveden je Safet Beæiroviæ (59).

Brat ubijenog Ismaila, Mirsad Prentiæ sa jo¹ trojicom vehabija uhap¹en je u policijskoj akciji otkrivanja teroristièkog kampa 17. marta u selu ®abren na planini Ninaja nedaleko od Sjenice. Nedelju dana posle toga, policija je uhapsila jo¹ dvojicu pripadnika vehabijskog pokreta. Njima je izreèena mera zadr¾avanja, a potom i mera pritvora u trajanju od mesec dana. Policija je u otkrivenom kampu prona¹la znaèajnu kolièinu oru¾ja, sanitetskog materijala i hrane.

Povodom ¹pekulacija medija da su ¹estorica vehabija iz Novog Pazara prebaèena u Beograd gde æe im biti sudjeno, portparol Specijalnog suda za organizovani kriminal Tomo Zoriæ upozorio je da je predmet u vezi s uhap¹enim vehabijama progla¹en dr¾avnom tajnom, pa i to da je predmet o tom sluèaju predat Specijalnom sudu. Zoriæ je rekao da æe svako ko bude iznosio podatke u vezi sa tim sluèajem biti krivièno sankcionisan.

Senad Ramoviæ, koji je u akciji u petak ujutro ranjen, nalazi u hiru¹koj sali i trenutno ga operi¹u. Bolnicu u Novom Pazaru obezbedjuju policajci sa automatskim pu¹kama, a ulaz u tu zdravstvenu ustanovu dozvoljen je samo osoblju i hitnim sluèajevima.

De¾urni hirurg Sinan Marovac novinarima je rekao da je Ramoviæ operisan i da se nalazi u ¾ivotnoj opasnosti. Ramoviæ ima vi¹e prostrelnih rana na rukama i nogama.

Marovac je takodje rekao da je policajac, koji je u sukobu sa vehabijama lak¹e ranjen, pu¹ten iz bolnice. Ime policajca jo¹ nije saop¹teno.

(agencije/MONDO)

Masha

Ljudi, koliko ih je ima uskoro da pocnemo da letimo kao konfetice  :run