Sve zablude o lekovima

Started by Bred, 17-04-2007, 13:03:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/JS | 17.04.2007 - 11:39

Mnoge zablude vezane su za naèin uzimanja lekova. ©ta je od svega toga istina, a ¹ta zabluda?
Zabluda br. 1
Istovremeno sme da se pije nekoliko lekova
Neki lekovi jednostavno ne idu jedni s drugima. Ta farmakolo¹ka inkompatibilnost je ponekad korisna: atropin je, na primer, nezamenljiv prilikom trovanja otrovnim gljivama. Ali, nepodudarnost lekova uglavnom smeta èoveku. Posebno treba obratiti pa¾nju na antibiotike, jer ih ne treba piti uporedo s tabletama za obaranje temperature, pilulama za spavanje i antihistamicima, sredstvima protiv alergije.
Zabluda br. 2
Pre gutanja, tabletu treba sa®vakati
Obiène tablete zaista nije lo¹e malo izdrobiti. Ali, nikako ne treba ¾vakati tablete pokrivene specijalnim omotaèem. One neæe biti delotvorne. Postoji i opasnost od ne¾eljenih reakcija. Na primer, one mogu da o¹tete sluzoko¾u ¾eluca i stvore ozbiljne probleme. U takve tablete spadaju „brufen“, „ibuprofen“, „voltaren“, „indometacin“.
Zabluda br. 3
Lekovi podjednako deluju na sve
Poznato je da jedan lek drugaèije deluje na decu, stare i trudnice. ©tavi¹e, lekovito dejstvo takvih lekova kao ¹to su „eritromicin“, „verapamil“ i „dijazepam“ slabije je kod ¾ena nego kod mu¹karac, a „anaprilina“ i „tezepama“ - obrnuto.
Zabluda br. 4
nLekove je
najbolje piti s vodom
Svi lekovi se uzimaju s dosta teènosti, ali nije svejedno koje. „Eritromicin“ je najbolje piti s baznom mineralnom vodom ili mlekom, „indometacin“ i „rezerpin“ s mlekom, „kafetin“, „teobromin“ i „teofilin“ s kiselim sokovima. Preparati kalcijuma i „eritromicin“ ne smeju da se uzimaju s kiselim sokovima, a „tetraciklin“ s mlekom. Aspirin je najbolje piti s mineralnom vodom baznog sadr¾aja.
Zabluda br. 5
Lekovi se uzimaju posle jela
Najbolje je piti lekove na¹te srca. Neke ipak treba uzimati pre jela, ali ne zato ¹to nam tako vi¹e odgovara, nego zato ¹to tako treba. Na primer, ¾eludaèna kiselina uni¹tava „eritromicin“ i „penicilin“. Preparati kalcijuma, uzeti posle jela, mogu s kiselinama iz hrane da obrazuju nerastvorljiv talog. „Neomicin“ i „nistatin“ obrazuju iste taloge sa ¾uèi. Postoje lekovi koji se uzimaju za vreme jela. Oni poma¾u ¾elucu da svari hranu. To su, recimo, „festal“ i „digestal“. Za vreme obroka se uzimaju i neki preparati koji pospe¹uju izbacivanje vode iz organizma. Postoje lekovi protiv vi¹ka ¾eludaène kiseline ili preparati protiv èira, koji se uzimaju u trenutku kad se ¾eludac ispraznio, a kiselina se i dalje luèi, dakle, sat ili dva posle jela.

Opasne kombinacije
Pojedini lekovi nikako ne smeju da se kombinuju i zato pacijent obavezno mora da ka¾e lekaru koje lekove uzima da se njihovo dejstvo ne bi „sudaralo“. Uzrok le¾i u tome ¹to na¹a jetra pomoæu svojih fermenata razla¾e lekove do krajnjih proizvoda da bi se lak¹e izluèili iz organizma. Kad u jetru dospe istovremeno nekoliko supstanci koje mora da razlo¾i samo jedan ferment jetre, jedan lek se zadr¾ava u telu du¾e od drugog, jer jetra ne mo¾e podjednako brzo da razlo¾i oba. Zato dejstvo leka mo¾e da se pojaèa ili oslabi. Na primer, odavno je primeæeno da primena „fenobarbitala“, sredstava za spavanje, smanjuje efikasnost preparata koji spreèavaju zgru¹avanje krvi (antikoagulanata). „Fenobarbital“ usporava razlaganje sliènih lekova i stoga slabi njihovo dejstvo.

Oprezno sa antibioticima
Problem su i antibiotici. Na primer „eritromicin“ ne treba piti s preparatom za leèenje visokog pritiska „nifedipinom“, antiestrogenom „tamoksifenom“, nekim antidepresivima, lekom za aritmiju „hinidinom“ i tabletama za smirenje „dijazepamom“. Obratite pa¾nju i na analgetike koji su na bazi kofeina, po¹to se zna da kofein ima neverovatno svojstvo da pojaèava dejstvo drugih lekova. Kofein takoðe sni¾va toksièko dejstvo „paracetamola“ na jetru

blic