Prodaju bubrege da bi prehranili porodicu

Started by Korisnicko Ime, 11-04-2007, 08:06:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Zbog stalne nesta¹ice organa u svetu raste broj osoba koje èekaju transplantaciju. Zbog toga je do¹lo do formiranja ilegalnog tr¾i¹ta delova ljudskog tela, podr¾anih od istra¾ivaèkih laboratorija i velikih farmaceutskih kompanija. Stope profita ovog crnog biznisa porede se zaradama ostvarenim od trgovine narkoticima i naoru¾anjem. Po broju transplantacija Srbija je poslednja u Evropi, a gde je njeno mesto u ilegalnoj fabrici ljudskih organa, poku¹ala je da otkrije ekipa B92 u najnovijem serijalu „B92 istra¾uje“.
Zvanièni podaci ka¾u da ilegalne trgovine organima nema. Zato je ekipa B92 odluèila da krene tragom internet oglasa. Po¹li su na ugovoreni sastanak, navodno kupujuæi bubreg za bolesnog brata. U centru Beograda sastali su se sa momkom koji za svoj bubreg tra¾i 20.000 evra.
- Sad sam veæ u poziciji da nemam gde, samo to imam. A inaèe sam zave¹tao organe pre jedno ¹est meseci, sad... to je posle smrti, a kad æe to biti... - rekao im je taj momak.
I novinar „Blica“ se juèe uverio da na Internetu postoji veliki broj oglasa u kojima ljudi iz na¹e zemlje, ali i cele jugoistoène Evrope, poku¹avaju da prodaju neki od organa ne bi li prehranili svoju porodicu. Meðutim, nemoguæe je bilo pronaæi i jednu osobu koja je tako ne¹to veæ uradila. Ne samo juèe, veæ i u svim ranijom poku¹ajima da se ova prièa odmota.
Iako su i prodaja organa i javno ogla¹avanje zabranjeni, do sada, saznaje B92, nije pokrenuta nijedna istraga bilo protiv osoba koje trguju organima, a koje bi mogle dovesti i do posrednika i organizatora tog posla.
Branko Stamenkoviæ, zamenik Drugog op¹tinskog tu¾ila¹tva, ka¾e za B92, da ne poznaje nijedan predmet koji je voðen na osnovu trgovine organima, ali dodaje da ako ima takvih oglasa, onda verovatno postoji i tra¾nja i ponuda, te da to treba proveriti i videti da li iza toga stoji organizovani kriminal.
U policiji ka¾u da zvaniènih oblika tog kriminaliteta nema, ali da ima indicija da se u Srbiji trguje organima. Nepostojanje posebnog odeljenja za suzbijanje visokotehnolo¹kog kriminala uglavnom je bilo obja¹njenje zbog èega ni policija ni tu¾ila¹tvo ne idu tragom internet oglasa.
U na¹em zakonu nije postojalo krivièno delo koje sankcioni¹e ovu ilegalnu trgovinu sve do 2003. godine. Januara 2006. godine ovo delo je izbrisano iz Kriviènog zakona Srbije. A sistem kontrole medicinskih klinika, posebno privatnih, ne omoguæava potpuni uvid u njihove delatnosti. Pitanje je koliko mo¾emo biti sigurni da jedna oèna klinika koja obavlja transplantacije ro¾njaèa poseduje transplante koji ne potièu sa crnog tr¾i¹ta.
Tomica Milosavljeviæ, ministar zdravlja, ka¾e za B92 da „u svakoj sredini gde za neèim postoji potreba, a toga nema, postoji rizik od ilegalne trgovine“, ali da on „nije imao saznanja koja bi na tu trgovinu upuæivala“.
B92, ipak, podseæa na sluèaj Petra ©utoviæa. Ovaj britanski dr¾avljanin pronaðen je mrtav 27. januara 2004. godine u svom stanu u Beogradu. U izve¹taju srpske policije pi¹e da je naðen mrtav na krevetu, sa iglom u ruci, i da je verovatan uzrok smrti predoziranje narkoticima. Nakon obdukcije obavljene na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, njegovo telo prebaèeno je u London, gde je prilikom reobdukcije utvrðeno da u telu nema srca i pankreasa.
Njegova majka Sne¾ana ©utoviæ tvrdi za B92 da je dr Petkoviæ, koji je potpisao obdukciju, izjavio: „Englezi su slepi, srce je u telu“, a da je direktor Instituta za sudsku medicinu u Beogradu dr Branimir Aleksandriæ, meðutim, potvrdio da su srce i pankreas uzeti radi toksikolo¹ke analize. Ostalo je nejasno zbog èega onda to nije zavedeno u obdukcionom zapisniku. Danijela Slavniæ, struèni savetnik u Udru¾enju porodica nestalih na Kosovu i neda¹nji pripadnim UN policije, potvrðuje da je na Kosovu u proteklih osam godina otvoren niz sumnjivih, neregistrovanih ordinacija, privatnih klinika. I podseæa na izve¹taje stranaca iz 2002. godine koji su ukazivali na moguænost obavljanja ove vrste kriminala na Kosovu. Sumnje da se na Kosovu trguje delovima ljudskih tela, vezivane su i za imena pojedinih meðunarodnih patologa.

Putevi trgovine organima
Uobièajeni rute ilegalne trgovine organa:
n od Latinske Amerike prema Severnoj Americi, Evropi i Srednjem istoku
od zemalja sovjetskog bloka ka baltièkim zemljama
i Zapadnoj Evropi
od Rumunije ka Italiji, pa preko Turske i Kipra prema Izraelu i Srednjem istoku
od Kosova i Albanije prema Italiji i Zapadnoj Evropi i Srednjem istoku
od Kambod¾e i Vijetnama
prema Tajlandu
od Tajlanda i Filipina prema Australiji, Novom Zelandu i Tajvanu
od Indije i Pakistana prema Srednjem istoku
(Podaci dr Ljiljane Toma¹iæ, „Trgovina ljudskim organima“)


Blic

Darker

Uuuuuuuuuuuu, 20 soma ðura, extra...
Mogu lepa kolica da se kupe za te parice. i benzin:-)

Masha


vladimir

Bedak...A posle æe da prodaju mu*a za bubrege... :K