Saher torta - ikona Beca stara 175 godina

Started by nasty girl, 11-04-2007, 08:46:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Najsladja atrakcija Beèa i ikona njegovih kafea - Saher torta - stara je 175 godina, a i dalje je omiljena poslastica ¹irom sveta. Brojne imitacije recepta postoje, ali je original strogo èuvana tajna.

Prièa o Saher torti poèinje 1832. godine kada je austrougarski dr¾avni kancelar, vojvoda Meternih, izdao nalog posluzi da za njegove visoke goste spremi novi desert.

Kako je glavni kuvar bio bolestan, zadatak je pripao 16-godi¹njem ¹egrtu Francu Saheru. Rezultat je bila gorkoslatka èokoladna poslastica, danas nadaleko poznata Saher torta.

Franc Saher je posle mnogo godina provedenih kod grofa Esterhazija otvorio prodavnicu delikatesne robe i ponudio i svoju èokoladnu tortu. Ona je brzo postala omiljena i izrasla u simbol grada, poput palate Hofburg, opere i koèija. Potom je krenula i u osvajanje sveta.

Èuvena beèka torta danas je ozbiljan biznis, pi¹e Rojters. Alfred Buksbaum, glavni poslastièar hotela 'Saher', pravi oko 320.000 ovih èokoladnih torti svake godine za hiljade turista i Beèlija.

Torte se prodaju i kafeima, ili se ¹alju u malim drvenim kutijama u inostranstvo, naroèito u SAD, Japan, Nemaèku i sve vi¹e na Bliski istok.

Ali, dok je Saher torta dobro poznata svim 'slatkoljupcima', recept za njeno pripremanje, koji koriste najpoznatije poslastièarnice u Beèu, poput hotela 'Saher', ostaje tajna.

Rukom napisani recept Franca Sahera èuva se u sefu hotela i zna ga mali broj ljudi poput ¹efa poslastièarnice i menad¾era hotela, koji su morali da potpi¹u ugovor o èuvanju tajne pre nego ¹to su ga videli.

Buksbaum je otkrio samo to, da on lièno me¹a tri vrste belgijske i nemaèke èokolade, kako bi dobio karakteristièni gorko-slatki ukus.

RTS