Domazet: Plaæanje ¹kolarine dr¾avnim vauèerom

Started by Bred, 13-04-2007, 09:54:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Nedeljkoviæ |


Studenti veæ mesecima protestuju tra¾eæi smanjenje ¹kolarina. Uprave fakulteta krivicu za visoke ¹kolarine prebacuju na Ministarstvo prosvete i dr¾avu, koji, kako ka¾u, ne ispunjavaju zakonsku obavezu prema univerzitetima. Samo Beogradskom univerzitetu dr¾ava duguje 10 miliona evra za poslednjih nekoliko godina. Neki smatraju da je neophodno promeniti naèin finansiranja visokog obrazovanja, jer sada¹njim niko nije zadovoljan.
Zakon o visokom obrazovanju predviða da dr¾ava kao osnivaè visoko¹kolskih ustanova u Srbiji treba da im obezbedi sredstava za materijalne tro¹kove, plate, opremu, biblioteèki fond, meðunarodnu saradnju... Visoko¹kolska ustanova dobija sredstva za akreditovane studijske programe na osnovu ugovora koji zakljuèuje sa Vladom. Ministarstvo prosvete raspodeljuje ta sredstva i kontroli¹e njihovo kori¹æenje. Meðutim, iz dr¾avnog bud¾eta pokriva se samo 25 odsto ovih tro¹kova, dok najveæi prihod fakulteti i dalje ostvaruju iz ¹kolarina, donacija, projekata, naknada za komercijalne usluge...
Dragan Domazet, dekan Fakulteta informacionih tehnologija u Beogradu, ka¾e da æe se prava reforma visokog obrazovanja sprovesti tek kada se promeni sada¹nji naèin finansiranja. On predla¾e tzv. vauèerski sistem finansiranja koji bi studentima na bud¾etu omoguæio da dobiju vauèer od dr¾ave kojim bi plaæali ¹kolarinu. Buduæi akademci bi samostalno birali fakultet na kome æe realizovati studije, a u konkurenciji bi bili svi akreditovani dr¾avni i privatni fakulteti.
- Prema konceptu koji zagovaram, za svaki studijski program odreðuje se ekonomska cena ¹kolovanja. Dr¾ava zatim odreðuje strukturu studijskih programa i vauèera prema potrebama i time vodi aktivnu politiku obrazovanja (Toliko nam treba lekara, pravnika, ekonomista...). Na taj naèin se formira zdrava konkurencija izmeðu dr¾avnih i privatnih fakulteta. Takav sistem doveo bi do toga da se fakulteti bore za studente i za kvalitet programa koji nude - ka¾e profesor Domazet.
Na osnovu toga, ka¾e Domazet, dr¾ava bi raspisala konkurs i najboljim srednjo¹kolcima podelila vauèere, a oni bi potom konkurisali za studijske programe koje izaberu.
- Ako student, na primer, dobije vauèer za ekonomiju, on æe moæi da bira na kom privatnom ili dr¾avnom fakultetu u zemlji æe studirati. ©kolarine na privatnim fakultetima bile bi veæe u proseku za 30 do 50 odsto, jer oni imaju veæe tro¹kove. Veæu ¹kolarinu mogli bi da imaju i dr¾avni fakulteti koji imaju veæu tra¾nju od drugih. Oni koji odluèe da studiraju na tim fakultetima, plaæali bi razliku iz svog d¾epa - ka¾e profesor Domazet.
Za akademce koji ne uspeju da dobiju vauèere, Domazet predla¾e moguænost dobijanja povoljnih kredita. Dr¾ava bi trebalo da se pobrine da krediti imaju niske kamatne stope, a studenti bi ih vraæali tek kad se zaposle.

Bez komentara
Obrad Stanojeviæ, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ka¾e da nije upoznat sa predlogom profesora Domazeta, ali da je sigurno da se u na¹em visokom obrazovanju mnogo ¹ta mora promeniti.
- Mi jo¹ mislimo socijalistièki, a ulazimo u kapitalizam. Ono ¹to je sigurno jeste da treba o¹trije postaviti upisne kvote, a ne da bude kao do sada „ajde da malo studiram, ne znam ¹ta bih drugo trenutno radio“ - ka¾e profesor Stanojeviæ.

pereca

Meni je ovaj predlog ok.
Ali bih vaucere delila onima koji su bolji na rang listama prijemnih ispita na fakultetima, a ne srednjoskolcima.
Tesko je odrediti ko su najbolji srednjoskolci u Srbiji.