Deèaku mina raznela noge

Started by Korisnicko Ime, 11-04-2007, 08:05:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

PO®AREVAC - U eksploziji koja se juèe ujutru dogodila na vojnom poligonu Peskovi, u blizini Velikog Gradi¹ta, te¹ko je povreðen desetogodi¹nji Nenad J., kome su amputirane obe noge, a lekari su se do kasnih veèernjih sati borili za njegov ¾ivot. Nesreæni mali¹an, èije je telo u potpunosti unaka¾eno, nalazi se u ¹ok-sobi na Univerzitetskoj klinici u Beogradu i prikljuèen je na aparate za disanje.
Kako nezvanièno saznajemo, Nenad se juèe ujutru igrao na vojnom poligonu sa jedanaestogodi¹njim drugom D.T. Iako jo¹ uvek nema preciznih podataka, pretpostavlja se da je do nesreæe do¹lo kada je Nenad naleteo na nagaznu minu, zadobiv¹i te¹ke telesne povrede, dok je drugi deèak u eksploziji lak¹e povreðen. Nenad J. je u po¾arevaèki Zdravstveni centar primljen u 13.10 èasova i zbog te¾ine povreda je uz pratnju specijaliste anesteziologa upuæen u Beograd. Aleksandar Matiæ, zamenik direktora ZC Po¾arevac, izjavio je za „Blic“ da je drugi mali¹an, D.T, primljen je oko 14 èasova sa lakim telesnim povredama. On je zadobio rasekotinu na glavi, koja je sanirana i potom je pu¹ten ne kuæno leèenje.
- Nenad je bio unaka¾en. Oba stopala i potkolenice su mu smrskane, tako da smo morali da mu amputiramo noge od kolena nadole - rekli su u po¾arevaèkoj bolnici.
Kako se deèakovo stanje pogor¹alo, sanitetskim vozilom je juèe oko 17 sati hitno prevezen u Beograd, na Univerzitetsku deèju kliniku u Tir¹ovoj.
- Bili smo ¹okirani, osim nogu, dete ima i te¹ke povrede desnog ramenog pojasa, prelom kljuène kosti, povrede desne ¹ake, te su mu u Po¾arevcu amputirali i palac na toj ruci. Unaka¾eno mu je i lice, a pretrpelo je i hemoralgièki ¹ok. Nalazi se u ¹ok-sobi i trenutno ispitujemo i povrede unutra¹njih trbu¹nih organa i radimo ultrazvuk. To su sve prethirur¹ki proraèuni, da bismo odredili kakve su sve operacije potrebne - ka¾e dr Dragan Zamaklar, hirurg Univerzitetske klinike.
Glavna briga lekara u Tir¹ovoj juèe bila je da pronaðu krv za deèaka zbog opasnosti da se krvni sudovi otvore i da zbog toga iskrvari na smrt. Sreæom, krv je stigla na vreme i mali Nenad je prvu infuziju dobio veæ oko 18 sati, a sat vremena kasnije je u¹ao u operacionu salu.
Dr Zamaklar napominje da amnestièka slika pokazuje da je najverovatnije nagazio na eksplozivnu minu. Roditelji deèaka juèe nisu bili u Tir¹ovoj, a me¹tani tvrde da se u blizini vojnog poligona odla¾e otpad, te su „najèe¹æi posetioci“ ovog kraja skupljaèi sekundarnih sirovina. Na Vojnom poligonu „Peskovi“, koji se nalazi u ataru sela Kusiæe, studenti Vojne akademije ve¾baju izradu i savlaðivanje minskih polja. Osim spavaonice, konju¹arnice i zgrade komande, ogromni tereni poligona nisu ograðeni ¾icom.
Radmila Jankoviæ iz sela Kusiæe ka¾e da je juèe èula eksploziju, ali da je mislila da je reè o vojnoj ve¾bi.

Vojska istra¾uje incident
Istra¾ni organi Ministarstva odbrane juèe su iza¹li na teren, jer se, kako ka¾u, incident dogodio na obodu vojnog zemlji¹ta, odnosno poligona Peskovi.
- To se nedavno dogodilo, pa ne mogu da ka¾em nikakve detalje, ali taèno je da je dete povreðeno. Odmah je hospitalizovano i istra¾ni organi iza¹li na lice mesta da utvrde o èemu se radi - rekao je potparol Ministarstva odbrane pukovnik Zoran Puhaè.
On juèe nije mogao sa sigurno¹æu da potvrdi da je mali¹an naleteo na nagaznu minu. N. E.


Blic

Wolf


darusaz

Немам речи... можда би могли ми да се организујемо да сакупимо крв исто, када би знали одговарајућу групу?

Или да сакупимо новац?

Masha

Prosto nemam reci. Svidja mi se darusazov predlog i mogli bismo da se raspitamo da li  nekako moze da se pomogne.

Bred