Maðari glasali na referendumu

Started by Bred, 10-03-2008, 15:13:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Maðari su se na referendumu izja¹njavali o ukidanju plaæanja pregleda kod lekara, bolnièkog leèenja i ¹kolarine na fakultetima.

Prema prvim rezultatima koji je odr¾an u nedelju, na osnovu oko treæine prebrojanih glasova, izjasnili su se da ne ¾ele da izdvoje novac za ovo ¹to su do sada plaæali. Oko 85 odsto onih koji su glasali bili su za ukidanje, a glasalo je oko polovine upisanih biraèa, odnosno oko èetiri miliona, saop¹teno je u nedelju uveèe.

Po¹to je, prema, ustavu, za uspeh referenduma dovoljno da se za predlog izjasni 25 odsto ukupno upisanih, odnosno dva miliona biraèa, ovaj referendum, koji je nametnula desna opozicija putem peticije verovatno je uspeo.

Socijalistièka vlada Ferenca Ðurèanija je veæ obeæala da æe, iako nije obavezna po ustavu, poslu¹ati "glas naroda", ali odbacuje da odstupi u sluèaju da referendum uspe.

Voða desnièarske partije i biv¹i premijer Viktor Orban opisao je politiku vlade kao jedine gubitnike referenduma.

"Restrikcije, ukidanje taksi to nije reforma. Maðarska to ne ¾eli. Glasaèi ¾ele stvarnu soluciju, novu dimenziju. Hajde da postavimo pitanje ko je pobedio. Dame i gospodo, ja duboko verujem da su pobednici dana¹njeg referencuma, nisu partije, nisu politièari, veæ Maðarska. Da, Maðarska je pobedila", rekao je on.

U vreme glasanja policija je zatvorila oblast oko parlamenta na tri dana od poèetka glasanja, kako bi izbegla antivladine demonstracije, i kako bi izbegla nasilje.

Ovo glasanje se smatra logiènim, jer je Maðarska zemlja èlanica Evropske Unije sa veoma visokim spoljno-trgovinskim deficitom i relativno visokom inflacijom.