Sok za mozak

Started by Bred, 01-09-2006, 19:59:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Pijete li negazirani sok od voæa ili povræa vi¹e od tri puta tjedno imate za 76 posto manje ¹anse da obolite od Alzheimerove bolesti. Pijte li zaslaðene gazirane napitke - tko vam je kriv, poruèuju amerièki znanstvenici.

Uèestalo konzumiranje sokova od voæa i povræa mo¾e znatno smanjiti opasnost od razvoja Alzheimerove bolesti, sugerira studija objavljena u èasopisu American Journal of Medicine, prenosi BBC.

Amerièki znanstvenici pratili su 10 godina skupinu od gotovo 2.000 ljudi i utvrdili da je opasnost za 76 posto manja u osoba koje piju sok vi¹e od triput tjedno u usporedbi s onima kojih ih piju manje od jednom tjedno.

Alzheimerova bolest vezuje se uz gomilanje nakupina proteina beta-amiloida.

Prema nekim studijama polifenoli - koji su prisutni u mnogim prehrambenim namirnicama - mogu prekinuti te procese i donekle za¹tititi od Alzheimerove bolesti neutralizirajuæi uèinak o¹teæivanja spojeva zvanih slobodni radikali.

Sokovi od voæa i povræa posebno su bogati polifenolima i "mogli bi igrati va¾nu ulogu odgaðajuæi napad bolesti", dr¾i vodeæi znanstvenik Dr. Qi Dai sa sveuèili¹ta Vanderbilt.

Prethodne studije ukazivale na dobrobit konzumiranja voæa i povræa, no najnovija je studija obuhvatila dulje vremensko razdoblje te je pouzdanija, kazala je Dr. Harriet Millward te zakljuèila "Pravilna prehrana igra va¾nu ulogu u opasnosti od Alzheimerove bolesti - i prehrana je kljuèna za istra¾ivanje jer nudi relativno jeftin naèin borbe protiv bolesti koja uni¹tava brojne ¾ivote a èiji tro¹kovi lijeèenja stoje zdravstvo vi¹e nego mo¾dana kap, srèane bolesti i rak zajedno".


Net.hr