Antimikotici

Started by xxx, 29-06-2006, 16:03:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

xxx

Moze li mi neko reci sta treba da se napise za antimikotike....hvala

yeca

Ciljna struktura antimikotika je ergosterol u membrani gljivica, a u humanim æelijama nema te strukture tako da se tako posti¾e selektivna toksiènost antimikotika (deluju samo na gljiviènu æeliju, ne i na humanu).

GRIZEOFULVIN se koristi u terapiji infekcija izazvanih dermatofitama (epidermofiton, trihofiton i mikrosporium). Nakon oraln eprimene i dugotrajnog kori¹æenja, nakuplja se u keratiniziranim tkivima (dlake, nokti, povr¹inski delovi epidermisa).

AMFOTERICIN B se vezuje za ergosterol i remeti selektivnu propustljivost membrane gljivica, to dovodi do neselektivnog ulaska jona u æeliju i izlaska iz nje ¹to dovodi do lize æelije. Primenjuje se samo parenteralno i koristi se kod te¹kih sistemskih mikoza. Karakteri¹e ka izuzetna nefrotoksiènost (toksièan za bubrege).

FLUCITOZIN je derivat citozina. Primenjuje se per os. On se vezuje za permeaze (na membrani æelije) koje ga uvode u æeliju i pod dejstvom enzima citozin - deaminaze (koje nema kod nono3ra) prevodi se u fluoro - uracil koji inaktivira adenilat - sintetazu.

AZOLI kao ¹to su ketokonazol, flukonazol, infrakonazol (poslednja dva per os), klortrikonazol i mikonazol (ova dva lokalno) oni inhibiraju sintezu ergosterola vezujuæi se za citohrom P 450 koji je takodje prisutan i u na¹im æelijama tako da imaju ne¾eljene efekte (kod mu¹karaca) - naroèito ketokonazol. Izazivaju smanjenu produkciju testosterona, gubitak kose, impotenciju, imaju hepatotoksièno delovanje.

Eto, mislim da je dovoljno!! Bar æe to biti moje izlaganje ako izvuèem antimikotike!!
SREÆNO  :)

H5N1

Grizeofulvin: mehanizam delovanja? Flucitozin: orednost u odnosu na Amfotericin B? Neki antimikotik za lokalnu primenu?

yeca

O zaboravih..
Grizeofulvin spreèava stvaranje deobnog vretena kod gljivica i deluje na mikrotubule.
Flucitozin ima prednost u odnosu na Amfotericin B jer nije toksièan (pretpostavljam).
NISTATIN je antimikotik za lokalnu primenu. Koristi se u terapiji infekcija izazvanih Candidom.

H5N1

Flucitozin prodire u likvor.

Bred

Jesi sigurna da je inFrakonazol a ne itrakonazol?

H5N1

Itraconazole capsules are used to treat fungal infections ....

Bred

Kolege, pazite na nazive lekova, to ce vam biti struka a ceka vas i spremanje farmaceutske. Dakle ITRAkonazol

yeca

au bre brede pa ti nama ovde double post i ostalo a ¹ta je ovo...  :>
ja znam da si ti bog ali svejedno  :lol2:

OK, nije namerno... ali èudi me da me H5N1 nije ispravila???

H5N1

Ili nije videla ili nije znala ili je namerno to uradila... Salim se, previdela sam