Sijalica odlazi u muzej

Started by Korisnicko Ime, 02-05-2007, 08:43:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Komitet dr¾ave Kalifornija doneo je odluku da zabrani tradicionalnu sijalicu, najpoznatiji izum Tomasa Edisona, kao zastarelu i neefikasnu.

Komitet za trgovinu i proizvodnju odobrio je predlog zakona koji je podneo predsedavajuæi Lojd Levin, na osnovu koga æe od 2012. godine biti zabranjena prodaja standardnih sijalica u Kaliforniji.

"Te¹ko je naæi tehnologiju koja je neefikasnija i nazadnija od sijalice", rekao je agenciji AP izvr¹ni direktor grupe Gradjani Kalifornije protiv otpada, Mar Marej. Grupa se bavi za¹titom ¾ivotne okoline i podr¾ava Levinov zakon.

Levin ka¾e da æe novim zakonom biti smanjeno zagadjivanje i potreba za novim elektranama, i da æe Kalifornija i dalje ostati rekorder u èuvanju energije.

Obiène sijalice su za 75 odsto manje efikasne od drugih sijalica jer gotovo sva njihova energija ide na stvaranje toplote, a ne svetla, tvrdi Levin.

Prebacivanje na kompaktnije, fluorescentne sijalice mo¾da je skuplje, ali æe na du¾e staze u¹tedeti potro¹aèima oko 62 dolara po sijalici. Fluorescentne sijalice tro¹e manje struje i traju deset puta du¾e od obiènih.

Potro¹aèi, medjutim, i pored u¹tede, vi¹e vole tradicionalne sijalice i Levin smatra da je uzrok tome nepoznavanje kvaliteta i raznolikosti fluorescentnih sijalica.

Edisonu se pripisuje pronalazak sijalice, ali je koncept postojao 50 godina pre nego ¹to je on uspeo da ga usavr¹i.

Australija, Èile i EU takodje planiraju da izbace iz upotrebe obiène sijalice.

Levinov zakon æe pokrivati standardne sijalice i halogenke jaèine od 25 do 150 vati.

Demokrate u Kaliforniji su podr¾ale novi zakon, dok mu se republikanci protive.

(Beta)

Darker

hahahahahahha, republikanci mu se protive, hahahahhahahahah
Kakvi kraljevi, stra¹no....

Masha