Bol u donjem dijelu trbuha - svi moguæi mu¹ki razlozi

Started by AquArius, 18-05-2007, 09:45:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Bol u donjem dijelu trbuha - svi moguæi mu¹ki razlozi

Autor:
Nives Tarle, dr. med.

Simptomi najèe¹æe ne prolaze sami, a njihovim svjesnim prikrivanjem smanjujete moguænost da vam se pomogne pravodobno

Uz moguæe uzroke bolova u donjem dijelu trbuha koji su zajednièki mu¹karcima i ¾enama (kralje¹nica, upala slijepog crijeva, zapletaj crijeva, divertikul ili tumor tankog i debelog crijeva, akutne i kroniène upalne bolesti crijeva, aneurizma aorte - patolo¹ko pro¹irenje lumena ¾ile ili stanjenje stjenke, tumor bubrega, cista na bubrezima, kamenci u bubrezima ili mokraæovodima), u ovom æemo broju ne¹to vi¹e reæi o bolovima u donjem dijelu trbuha koji su relativno èesti samo kod mu¹karaca. U dijagnostièkom smislu, postoji razlika kod mlaðih mu¹karaca i onih starijih od 50 godina.

Mokraæni sustav / Debelo crijevo
- Bolovi koje mu¹karci opisuju na desnoj strani donjeg dijela trbuha kod lijeènika stvaraju nedoumicu izazivaju li ih neke od gore navedenih bolesti - bolesti mokraæovoda (upala, pijesak, kamenac), reflektirajuæa bol iz desnog bubrega, upala slijepog crijeva, tj. crvuljka. Uz to, u desnoj strani donjeg dijela trbuha, ali i u cijelom donjem dijelu trbuha, katkad su ultrazvuèno vidljive tumorske promjene u debelom crijevu. One se mogu vidjeti uz pomoæ kolor doplera ako su veæe i kada veæ znatnije zatvaraju unutra¹njost crijevne vijuge.

Prostata - Mu¹karci dolaze lijeèniku i zbog bolova iznad stidne kosti, u srednjem donjem dijelu trbuha. Katkad se ¹ire u podruèje zavr¹noga debelog crijeva, a javlja se i osjeæaj hladnoæe u nogama, osobito stopalima. Nakon ultrazvuènog pregleda donjeg dijela trbuha i palpacije prostate prstom preko zavr¹noga debelog crijeva mo¾e se zakljuèiti je li posrijedi upala prostate. Kod upale prostate ultrazvuèno se najèe¹æe prikazuje uredna velièina ili neznatno uveæana prostata. U sluèaju kroniène upale najèe¹æe se u oba postranièna re¾nja prostate uoèavaju bjelkaste zone ili ovapnjenja (prostatoliti). Nakon ultrazvuènog pregleda potrebno je napraviti mikrobiolo¹ke pretrage mokraæe, ejakulata (sperme) i obrisak mokraæne cijevi na odreðene bakterije (enterokok, mikoplazmu, ureaplazmu i klamidiju - najèe¹æe uzroènike upale prostate). Kroniène upale prostate dugotrajno se i te¹ko lijeèe, uz obvezno istodobno lijeèenje spolnog partnera. Upalne promjene prostate najèe¹æe su u mlaðih mu¹karaca.

Osim upale prostate, bol iznad stidne kosti uz uèestalo mokrenje stanjenog mlaza, osobito noæno koje je katkad praæeno i bolovima, izaziva poveæanje prostate, obièno kod mu¹karaca starijih od 50 godina. U toj dobi mu¹karci èesto spominju uèestali nagon na mokrenje, ali kad poènu mokriti, moraju prièekati dok mokraæa krene iz mjehura. Navode i isprekidano mokrenje, buðenje noæu pa se zbog toga najèe¹æe ujutro bude neispavani, umorni i iscrpljeni. Neki od njih, na ¾alost, trpe tegobe nekoliko godina dok se stanje dodatno ne pogor¹a drugim simptomima kao ¹to je pojava krvi u mokraæi. Poveæanje prostate mo¾e biti dobroæudno i zloæudno. Nakon pregleda utvrðuje se moguæi uzrok i ako je poveæana, iz krvi se odreðuje PSA (prostatièni specifièni antigen), bjelanèevina èija vrijednost veæa od èetiri mo¾e upuæivati na upalne promjene ili poèetne zloæudne promjene u prostati.

U svakom sluèaju, mu¹karci oko 50. godine, ako to nisu uèinili prije, trebaju otiæi na pregled barem urogenitalnog sustava, rezultati kojeg æe uputiti i lijeènika i bolesnika na moguæu potrebu daljnje dijagnostike i lijeèenja prostate.

Nakon ¹to lijeènik utvrdi poveæanu prostatu, najèe¹æe se uèini i tzv. test rezidualnog ili ostatnog urina u mjehuru. Poslije ultrazvuènog pregleda bolesnik se upuæuje na mokrenje, a savjetuje mu se da se poku¹a potpuno izmokriti, nakon èega se odreðuje koliko je mokraæe ostalo u mjehuru i tako procjenjuje koliko uveæana prostata ometa mokrenje. Zbog zaostajanja mokraæe u mokraæom mjehuru dolazi do talo¾enja sitnih organskih ili anorganskih èestica, pa ultrazvuèni nalaz èesto pokazuje jedan ili brojne kamence u mokraænom mjehuru koji izazivaju bolove iznad stidne kosti, dakle u srednjem donjem dijelu trbuha.

Katkad i mu¹karci mlaði od 50 godina imaju uèestalo mokrenje, tanji mlaz pri mokrenju i bude se noæu zbog toga. Kod njih se takoðer ultrazvuènim pregledom mo¾e utvrditi uveæanje prostate, najèe¹æe uzrokovano upalom. Iz anamneze doznajemo da ti mu¹karci obièno rade na hladnim mjestima, u otvorenim ili negrijanim prostorijama (gradili¹ta u zimskim uvjetima, industrijski pogoni hlaðeni zbog ¾ive¾nih namirnica i sl.). Kod njih svakako treba obaviti detaljnu mikrobiolo¹ku obradu i ako se prvim testovima ne doka¾u odreðeni mikroorganizmi, moraju se napraviti visoko specifièni testovi na npr. HPV (humani papiloma virus) ili klamidije.

Testisi
- Kod mlaðih mu¹karaca mogu se javiti jednostrani ili obostrani bolovi u testisima. Prema tipu bolova mogu biti kratkotrajni, uèestali, pikajuæi i sijevajuæi, èesto refleksni kao posljedica pijeska ili kamenca (najèe¹æe u mokraæovodu), potom kao posljedica upale crvuljka ili preponske kile (hernije). Znatno je opasnija bol u jednom testisu koja je tupa, gotovo svakodnevna i stalna, a najèe¹æe je povezana s poveæanjem testisa. U tom se sluèaju ultrazvuènim pregledom jednostavno mo¾e utvrditi je li rijeè o hidrokeli, varikokeli testisa ili tumoru testisa, koji je u dobi od 15. do 35. godine najèe¹æe zloæudan i treba ga ¹to ranije dijagnosticirati.

Hidrokela i varikokela nisu ¾ivotno opasne bolesti testisa, ali ih u mlaðim dobnim skupinama valja ¹to ranije dijagnosticirati i katkad operativno sanirati jer mogu ometati plodnost mu¹karaca. Posebno treba napomenuti jaku bol u podruèju testisa koja je iznenadna, javlja se nakon nekoga fizièkog napora ili sporta, najèe¹æe jednostrano. U tom sluèaju mo¾e biti rijeè o torziji testisa (zavrnuæe testisa oko vlastite osi). Problem se mo¾e rije¹iti kod urologa manuelnim (ruènim) odvrnuæem testisa ako bolesnik odmah doðe. Javi li se nakon nekoliko sati, treba obaviti operativni zahvat.

Preponska kila (hernija
) - Predstavlja jo¹ jedan problem, èest u mu¹karaca bez obzira na dob. Mo¾e postojati obostrano, jednostrano ili se razviti nakon operativnog zahvata u donjem dijelu trbuha. Jednostavno se dijagnosticira palpacijom kod napinjanja u stojeæem stavu bolesnika. Lijeèi se operativnim putem.

Krv u mokraæi - Osim bolova, krv u mokraæi simptom je koji se javlja i kod mu¹karaca i u svakom sluèaju zahtijeva obradu. Uzroci mogu biti razlièiti - upalne bolesti mokraænog sustava, kamenci u mokraænom sustavu, komplikacije karcinoma prostate, polipi mokraænog mjehura (tumori koju mogu biti dobroæudni i zloæudni).

Jo¹ jednom ¾elim skrenuti pozornost mu¹karcima da se, primijete li bilo koju od navedenih tegoba, ¹to prije jave lijeèniku kako bi se proveo dijagnostièki postupak i poèelo lijeèenje. Simptomi najèe¹æe ne prolaze sami, a njihovim svjesnim prikrivanjem smanjujete moguænost da vam se pravodobno pomogne.



VaseZdravlje (http://www.vasezdravlje.com)

Darker