Crkva dobila spor u Guèi

Started by katarina, 02-05-2007, 12:58:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

katarina

Crkva dobila spor u Guèi 
Izvor: B92 
Guèa -- Sudski spor izmeðu crkvene op¹tine i mesne zajednice u Guèi okonèan je presudom u korist crkve.

Naime, crkva je tu¾ila op¹tinu Guèa zbog toga ¹to joj nije isplaæen novac za iznajmljivanje crkvene porte za postavljanje ¹atri. Tako æe crkvenoj op¹tini biti isplaæen u potpunosti deo duga koji je mesna zajednica trebalo da isplati jo¹ pro¹le godine. Reè je o prihodu od iznajmljivanja crkvene porte za postavljanje ¹atri i prateæih sadr¾aja sabora.

Zato, iako je ostalo jo¹ nekoliko meseci do odr¾avnja ovogodi¹njeg Sabora u Guèi, u toj op¹tini veæ moraju da poènu da razmi¹ljaju o potencijalnoj zaradi, iako jo¹ ni pro¹logodi¹nja nije adekvatno rasporeðena.


Masha

Blaga korekcija - crkva je mogla tuziti opstinu Lucani jer Guca pripada toj opstini.

Darker

Ako, neka se i Crkva malo nafatira, nije odavno... A i poenta popovskog ¾ivota je debeo stomak i d¾ip, zar ne?

katarina

Danas izgleda DA. Mozda ce ove godine popovi dobiti isplatu u naturi...par obroka npr.
Sama ideja o iznajmljivanju crkvene porte je suluda!!!!

Darker

Ma opu¹teno bre, ¹ta ti je? Pa neæe valjda isposnièkim ¾ivotom u skaldu sa verom koju propovedaju da ¾ive?? ddddddddddd

dirigent

Sluzbovao sam pri crkvi 15 godina. Nemojte generalizovati , mada iznajmljivanje porte za postavljanje satri malo deluje preterano. Ne bih se dalje izjasnjavao

Masha

#6
Quote from: katarina on 02-05-2007, 17:43:37
Sama ideja o iznajmljivanju crkvene porte je suluda!!!!
Slazem se. Kad vec pominjemo Gucu i trubace meni je uvek nekako bolo oci to sto se crkva buni sto je sabor bio pomeren na pocetak avgusta kada je vreme posta. A ta ista crkva svoju portu izdaje za satre i ostale pratece elemente 40 i vise godina unazad. Opet dolazimo do onoga da je neko( citaj svestenici) hteo da zaradi pare davanjem te porte za nesto cemu se crkva generalno protivi i na necemu na sta ovoj drzavi ne placa ni dinara. Da se ne razumem pogresno, ja jesam vernik, ali sto neko negde rece, verujem u Boga, a u crkvu sve manje. I ja uopste ne generalizujem, samo govorim svoj utisak zasnovan na necemu sto, mnogo cesto, vidjam u poslednje vreme.

dirigent

hahaha Kad ne mozes da ih pobedis onda im se pridruzi!!

                           :a :a :a
                                :run
                                    :luda :luda :luda
                                              :lol3: :ziveli :lol3:

Masha

@ dirigent -  Ili lepo kazes sta imas, a ako neces da se izjasnjavas onda nije bitno ni da li se pridruzujes  :wink:

dirigent

ma masho slazem se sa tobom nego mi delovalo da su popovi isli po toj krilatici

Masha

Spor oko podele para sa Sabora trubaèa
Crkva zahteva polovinu novca

GUÈA - Postavljanje ¹atri za vreme Dragaèevskog sabora trubaèa od 8. do 12. avgusta na najatraktivnijoj lokaciji, u crkvenoj porti, dovedeno je u pitanje. Dugogodi¹nji spor izmeðu organizatora i Crkvene op¹tine oko raspodele novca je kulminirao.
Organizatori najveæe trubaèke manifestacije na svetu, Mesna zajednica i Centar za kulturu, predlo¾ili su da od prihoda u porti 70 odsto pripadne organizatoru, a 30 odsto Crkvenoj op¹tini. Iz Crkvene op¹tine poruèuju da je prihvatljiva jedina raspodela pola-pola i da novac bude uplaæen sedam dana pre poèetka Sabora.
Po reèima predsednika Saborskog odbora Slobodana Joloviæa, lako se mo¾e dogoditi da nakon 23 godine prvi put organizator digne ruke od lokacija u crkvenoj porti.
- I bez ovih lokacija biæe dovoljno prostora za sve, mnogo vi¹e nego pro¹le godine. Neæemo dozvoliti da nas neko ucenjuje. Dakle, ponuda za Crkvenu op¹tinu jednaka je kao i za sve druge uèesnike na licitaciji. Predlo¾ili smo odnos 70:30 upravo imajuæi u vidu da su tro¹kovi oganizacije oko 40 odsto, uz postavljanje bine i vi¹e, ¹to znaèi da se po odbitku tro¹kova prihod praktièno deli pola-pola kako su i tra¾ili. Ali, nikako ne mo¾e da se tako podeli uplaæena suma jer smo onda mi u gubitku. Nikada nismo nasilno upadali na neèiji privatni posed, pa to neæemo èiniti ni ovoga puta. Mi smo zauzeli stav da se moraju po¹tovati zakonski propisi i nema popu¹tanja nikome - ka¾e Joloviæ.
Crkvena op¹tina u Guèi, osim podele novca od licitiranih povr¹ina napola, tra¾i da se prethodno izmire sva dugovanja od pro¹logodi¹njeg Sabora trubaèa.
Po reèima predsednika MZ Guèa Miroslava Radojièiæa, Crkvenoj op¹tini se duguje jo¹ 820.000 dinara i taj novac æe uz propisane kamate i sudske tro¹kove biti uplaæen ¹to pre, najkasnije do 31. jula. Do sada je, kako on tvrdi, izmireno 1.200.000 dinara.
Pro¹le godine, na lokacijama u crkvenoj porti bile su postavljene dve velike ¹atre. Za lokaciju „Pod lipom“, koju je zakupio Mile Luèiæ i jo¹ jednu parcelu od pet ari koju je licitirao Slobodan Jankoviæ, vlasnik „Perpera“, ukupno je plaæeno 4.084.000 dinara. Obe lokacije bile su ponuðene na licitaciji koju je organizovala Mesna zajednica Guèa.
Po reèima predsednika MZ Guèa Miroslava Radojièiæa, pro¹le godine je dogovoreno da se licitiranih 4.084.000 dinara podeli na ravne èasti jer su tako nalagali vremenski termini. Odgovor od Crkvene op¹tine stigao je kasno, licitacija je veæ bila raspisana, tako da za organizatora nije bilo drugog re¹enja.

izvor www.blic.co.yu

willie the scot

a mozda je rec o sirem crkvenom imanju,mozda nije rec bas o porti,o onom uzem delu kod samog ulaza?
ne vidim nista lose u iznajmljivanju crkvene imovine,lose je samo ako se iznajmljuju objekti u kojima se vrsi bogosluzenje i cuvaju relikvije.crkva poseduje veca imanja u nekim oblastima,sta da se radi kada bratstvo manastira ne moze da iskoristi sve?jel treba da pusti da zaraste u trnje?

AL-Samlud

Zemljiste je njihovo imanje i oni imaju pravo da daju u iznajmljivanje.
Mozda je veci problem sto na saboru ,ljudi koji dodju tamo , na tom zemljistu rade svakakve stvari,ali to nije u nadleznosti crkve...