U Iranu zabranjene"zapadne" frizure

Started by Masha, 04-05-2007, 18:14:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Teheran - Iranska policija poslala je upozorenje svim frizerskim salonima da mu¹terije ne ¹i¹aju na "zapadnjaèki naèin", ne èupaju im obrve ili ih ¹minkaju, objavila je ¹tampa. Pored "imperijalistièkih frizura", na listi zabranjenih predmeta na¹li su se i kravata i leptir ma¹na. U sluèaju nepo¹tovanja zabrane, sledi oduzimanje dozvole za rad.
Mlade generacije Iranaca, pogotovo u veæim gradovima, poèele su poslednjih godina da posveæuju vi¹e pa¾nje svom izgledu. Kosa uèvr¹æena gelom vi¹e nije retkost, a neki mu¹karci oblikuju obrve i koriste èak i ¹minku. U Teheranu niz frizerskih salona nudi frizure u stilu holivudskih glumaca ili sportskih zvezda sa Zapada.
Predsednik sindikata frizera Mohamad Eftehgarifard, meðutim, upozorava da æe biti te¹ko sprovesti zabranu, jer u glavnom gradu Irana postoji bar 1.500 neregistrovanih berberskih radnji, a bar jo¹ toliko brica radi u svojoj kuæi.
Pre nedelju dana, iranska policija pokrenula je ¹iroku akciju protiv ¾ena koje ne po¹tuju pravila islamskog oblaèenja. Do sada je dato vi¹e od 10.000 upozorenja mladim ¾enama koje su viðene u svetlijoj, u¾oj ili kraæoj odeæi od propisane, a ubuduæe æe "gre¹nice" biti ka¾njavane bièevanjem ili zatvorom.

izvor www.danas.co.yu

Strasno!  :wall: