Evroliga 2006/2007

Started by nasty girl, 16-09-2006, 12:33:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Sledeæi F4 u Madridu?

Zavr¹ni turnir Evrolige sledeæe sezone najverovatnije æe biti odr¾an u Madridu.

Kako prenose ¹panski mediji, èelnici najelitnijeg klupskog takmièenja u Evropi pregovorali su sa vodeæim ljudima glavnog grada ©panije i postigli dogovor da sledeæe sezone organizuju zavr¹ni turnir u tom gradu, u Dvorani sportova.

Ukoliko ugobvor bude ozvanièen, biæe to drugi put od postanka Evrolige da se F4 organizuje u ©paniji. Prvi put domaæin je bila Barselona, 2003. godine.

Pre toga zavr¹ni turnir organizovala je Bolonja, a zatim Tel Aviv 2004, Moskva 2005, Prag pro¹le sezone, dok je ove godine ta èast pripala Atini.

Struènjaci ocenjuju da je Madrid logièan izbor, buduæi da ¹panski klubovi ove sezone u potpunosti dominiraju evropskom ko¹arkom - ULEB kup osvojio je Real, FIBA kup pripao je Djironi, dok su dva ¹panska predstavnika, Unikaha i Taukeramika, izborile plasman na F4 u Atini.

(MONDO)

mikele

EVROLIGA: Ilija Belo¹eviæ sudi fajnal-for
(http://www.putfile.com/pic.php?img=5312430)

Ilija Belo¹eviæ drugu godinu zaredom delegiran je da sudi na zavr¹nom turniru Evrolige.

Pored Belo¹eviæa, na fajnal-foru, koji æe biti odr¾an u Atini od 4. do 6. maja, sudiæe jo¹ sedam sudija - Grk Nikos Picilkas, Italijan Luidji Lamonika, Turèin Tolga Sahin, Francuz Edi Vijator, Ukrajinac Boris Ri¾ik, ©panac Huan Karlos Mitana i Slovenac Sa¹o Pukl.

Uz Belo¹eviæa srpska ko¹arka na zavr¹nom turniru u Atini imaæe jo¹ predstavnika i na parketu i na klupi.

U prvom polufinalnom duelu sastaæe se Panatinaikos i Taukeramika, èiji su treneri ®eljko Obradoviæ i Bo¾idar Maljkoviæ, dvojica iz reda najtrofejnijih stratega na kontinentu.

Obojica srpskih trenera imaju u sastavima srpske ko¹arka¹e. Obradoviæeve uzdanice su Dejan Toma¹eviæ i Milo¹ Vujaniæ, a Maljkoviæeva Igor Rakoèeviæ.

Za razliku od Panatinaikosa i Taukeramike, moskovski CSKA i ¹panska Unikaha, koji èine drugi polufinalni par, u svojim redovima nemaju na¹e predstavnike.

(MONDO)

nasty girl

CSKA u finalu F4


Ko¹arka¹i CSKA imaæe priliku da drugi put za redom postanu prvaci Evrope po¹to su u polufinalnom meèu sa 62:50 savladali ekipu Unikahe. To je najmanje postignutih ko¹eva na fajnal foru u poslednjih deset godina. Najefikasniji igraèi na meèu bili su Lengdon i Kabezas sa po 13 poena. Danac Andersen ubacio je poen manje, a bio je najbolji skakaè na meèu sa devet uhvaæenih lopti.

"Prolazili smo kroz periode oèajnog napada, ali smo uspeli da se smirimo, opustimo i pronadjemo svoj ritam u kljuènim trenucima. Svi su govorili da æe Unikahi biti lak¹e ako bude bila rezultatski blizu u fini¹u, ali smo bili spremni. Moj tim je odigrao izuzetno dobro pod pritiskom", rekao je Etore Mesina, trener ekipe iz Moskve.

Trener Unikahe Serðo Skariolo ocenio je da je CSKA zaslu¾eno pobedio i da je dokazao da je apsolutno zaslu¾eno evropski ¹ampion, ali je pohvalio i svoje igraèe.

"Èestitam svojim igraèima na sjajnoj partiji. Dali su sve od sebe i suprotstavili su se ¹ampionu na naèin koji zaslu¾uje po¹tovanje. Na¾alost, nismo imali dovoljno energije da na kraju druge i poslednje èetvrtine zadr¾imo prisebnost", rekao je Skariolo.

"Mislim da Malaga mo¾e da bude ponosna na svoje igraèe, a ekipi CSKA ¾elim mnogo sreæe u finalu", dodao je trener Unikahe.


Panatinaikos u finalu sa CSKA



Ko¹arka¹i Panatinaikosa plasirali su se u finale Evrolige po¹to su u polufinalnom meèu savladali ekipu Taukeramike 67:53. U duelu na¹a dva proslavljena trenera i vi¹estrukih osvajaèa titula prvaka Evrope, Obradoviæa i Maljkoviæa, uspe¹niji je bio ®eljko Obradoviæ.

Ekipa Panatinaikosa kontrolisala je meè od poèetka do kraja, iako su se ©panci krajem treæe èetvrtine pribli¾ili na nekoliko poena, Grci nisu dozvolili iznenaðenje.

Najefikasniji na meèu bili su igraèi grèkog predstavnika Beæiroviæ i Batist sa 15 poena. Batist je zabele¾io i 12 skokova i jednu blokadu. Milo¹ Vujaniæ je zabele¾io osam poena, a Dejan Toma¹eviæ jedan skok i dve ukradene lopte.

Kod ekipe iz ©panije najefikasniji je bio Turèin Erdogan sa 11 poena. Rakoèeviæ je za 26 minuta zabele¾io èetiri poena i ¹est skokova.

U velikom finalu sastaæe se dve najbolje evropske ekipe CSKA i Panatinaikos.

b92
------------------------

sta li ce biti? :hmm

nasty girl

PAO prvak Evrope!

Ko¹arka¹i Panatinaikosa novi su prvaci Evrope. ’’Zeleni’’ su u finalu savladali moskovski CSKA rezultatom 93:91. Najefikasniji na meèu bio je Ramunas ©i¹kaukas sa 20 poena, ali je veliku pomoæ imao u saigraèima (Dijamantidis 15, Vujaniæ 12, Had¾ivretas 10, Baptist 12 i Toma¹eviæ 16 poena), dok je na drugoj strani Papalukas postigao 24 poena i imao èak 8 asistencija.

Izabranici ®eljka Obradoviæa slavili su najvi¹e zavhaljujuæi dobroj odbrani. Domaæi su uspeli da zaustave D¾ej Ar Holdena i Davida Andersena, pa je sav teret pao na Teodorosa Papalukasa.

Pored izuzetno jake odbrane koje su prikazale obe ekipe, na finalnom meèu viðena je odlièna utakmica, kao i mno¹tvo atraktivnih poteza.

Domaæi su bolje otvorili meè i posle trojki Dijamantidisa i Had¾ivretasa stekli prvu osetniju prednost na meèu (16:8).

Izabranici Etorea Mesine pojaèali su u odbrani, razigrao se najbolji igraè Evrope Teo Papalukas, pa se ubrzo ’’istoplia’’ prednost domaæih. Nova serija ’’zelenih’’ poklopila se sa ulaskom u igru Milo¹a Vujaniæa. Srpski reprezentativac je sa pogoðenom trojkom i dva postignuta penala poveæao prednost Panatinaikosa pred zavr¹etak poluvremena na 10 poena. 

Nastavak meèa bolje zapoèinju gosti i posle poena Oskara Toresa sti¾u i do voðstva. Vujaniæ novim poenima donosi prednost izabranicima ®eljka Obradoviæa, ali je usledila sjajna rola Papalukasa.Grèki plejmejker je praktièno sam odr¾avao svoju ekipu u igri, nije imao adekvatnu podr¹ku saigraèa u èemu le¾i i glavni razlog poraza. Sredinom poslednjeg kvartala razigrao se Tomaèeviæ. Nekada¹nji reprezentativac je odlièno iskoristio i u poslednjih 10 minuta postigao 9 poena.

Tek na samom kraju meèa proradio je Trajan Lengdon, koji je sa dve uzastopne trojke smanjio prednost na 85:87.

Odlièan taktièki potez ®eljka Obradoviæa ugasio je sve nade ko¹arka¹a CSKA da mogu odbraniti titulu prvaka Evrope. Srpski struènjak je nakon prvog poluvremena sve vreme nastavka meèa odmarao Baptista. Amerikanac je priliku dobio u poslednjih pet minuta meèa, ¹to se Obradoviæu isplatilo. Baptist je poentirao na 30 sekundi do kraja, dok je na drugoj strani Lengdon proma¹io van 6,25. Beæiroviæ je napravio nesmotren faul, ali je Smodi¹ iskoristio samo jedan penal.

Braun za pobedu Unikahe

U utakmici za treæe mesto, na F4 u Atini, Unikaha je u uzbudljivoj zavr¹nici savladala Taukeramiku rezultatom 76:74. Najbolji kod pobednika bili su Marko Tu¹ek sa 18 poena i Markus Braun sa 14 poena. U ekipi Bo¾idara Maljkoviæa pet igraèa imalo je dvocifren broj poena, a najefikasniji je bio Igor Rakoèeviæ 16.

Pored toga, ¹to za ekipu Serða Skarijola, nisu nastupali Karlos Kabezas i veæ du¾e povreðeni Dani Santijago, ko¹arka¹i Unikahe uspeli su da naèine iznenaðenje i u uzbudljivoj zavr¹nici savladaju Taukeramiku. Najzaslu¾niji za pobedu bio je Markus Braun. Povratnk u ekipu posle duge pauze, odliènom partijom u poslednja dva minuta meèa i poenima u poslednjim sekundama utakmice, doneo je pobedu i treæe mesto u Evropi ekipi Unikahe.

U prvoj èetvrtini viðena je ujednaèena igra, da bi se u drugom kvartalu razigrao Igor Rakoèeviæ, koji je prvo poluvreme zavr¹io sa 14 poena i najvi¹e zahvaljujuæi kapitenu srpske reprezentacije Tau odlazi na odmor sa 5 poena prednosti.

Taukeramika bolje zapoèinje i treæu èetvrtinu i preko Priðonija i Splitera poveæava prednost. Usledila je serija Unikahe od 7:0, ali Zoran Planiniæ novim poenima vraæa svoju ekipu na plus 10.

Igraèi Bo¾e Maljkoviæa odr¾avali su prednost do poslednjih minuta meèa i veoma uzbudljive zavr¹nice.

U samom fini¹u meèa ko¹arka¹i Taukeramike imali su prednost od 2 poena. Potom je usledila sjajna rola Markusa Brauna. Prvo je Amerikanac anulirao prednost poenima sa penala, da bi posle proma¹aja Skole postigao troku za 72:69, u sledeæem napadu Pablo Priðoni je uzvratio istom merom. Usledio je napad Unikahe, proma¹aj Sanèesa ispravio je Pietrus, a Priðoni novim poenima donosi izjednaèenje. Poslednji napad Unikahe na meèu zavr¹en je novim poenima Brauna, dok na drugoj strani Haus nije pogodio u poslednjoj sekundi.

Papalukas MVP Evrolige

Bek moskovskog CSKA Teodoros Papalukas progla¹en je za najkorisnijeg igraèa Evrolige u sezoni 2006/2007. MVP priznanje Paopalukasu je dodeljeno jedan dan pred nastup u finalu fajnal-fora u Atini, gde æe njegov CKSA igrati protiv domaæeg Panatinaikosa za titulu ¹ampiona Evrope.

Njegov zemljak Grk Dimitris Dijamantidis iz Panatinaikosa uvr¹ten je u najbolju petorku sezone, gde su se na¹li i Huan Karlos Navaro iz Barselone, Trajan Lengdon iz CSKA, Luis Skola iz Taukeramike i Nikola Vujèiæ iz Makabija.

Srpski reprezentativac i najefikasniji igraè regularnog dela i top 16 faze Evrolige Igor Rakoèeviæ uvr¹ten je u drugu petorku, gde se nalazi i njegov saigraè iz Taukeramike Pablo Priðoni, kao i Ramunas ©i¹kauskas iz Panatinaikosa, Matja¾ Smodi¹ iz CSKA i Lazaros Papadopulos iz moskovskog Dinama.

Rakoèeviæ je u subotu i zvanièno primio trofej "Alfonso Ford" za najefikasnijeg igraèa Evrolige, Dijamantidis je primio nagradu za najboljeg defanzivca, a Rudi Fernandes iz Huventuda priznanje za najboljeg mladog igraèa.

Sve nagrade, osim one za najefikasnijeg strelca, dodeljene su na osnovu glasova navijaèa i novinara.

-------------------------------

jbt......ladno partizan pobedio prvaka evrope......xe,xe,xe,xe...... :K