Letovi uz pomoæ balona s helijem - novi ekstremni sport?

Started by nasty girl, 06-05-2007, 08:47:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Jeste li ikada ma¹tali kako vas mno¹tvo ¹arenih balona nosi visoko ka nebu? Ovo pitanje stoji na stranici www.clusterballoon.org gde grupa entuzijasta svoje snove iz detinjstva pretvara u stvarnost.

"Cluster ballooning" ili u slobodnom prevodu "let sa gomilom balona" zaista jeste ostvariv, a pretvoren je u pravi pokret. Na stranici mo¾ete naæi èak i datume "turneja" ovakvih organizovanih okupljanja.

"Pilot" se pre leta ve¾e kaji¹evima na koje je vezano mno¹tvo balona ispunjenih helijumom. po¹to su baloni optereæeni, oni ne polete dok se teret ne pomeri, pa sa sobom ponesu i pilota. Spu¹tanje se, pak, reguli¹e bu¹enjem balona. Najpoznatiji ovakav let bio je onaj Lerija Voltersa, ka¾u podaci, sada veæ davne 1982. godine. On je tada za svoju stolicu zavezao 42 balona ispunjena helijumom.

Volters je nameravao da se uz pomoæ balona podigne tek stotinjak metara, ali je na svom letu dosegnuo visinu od gotovo 5.000 metara. Neverovatno, ali pre¾ivio je svoj let, a nakon Voltersove avanture mnogi su jo¹ eksperimentisali sa ovakvim grupama balona, a neki su oti¹li i do veæih visina. "Ovakvi letovi uz pomoæ balona su ne¹to izmeðu ekstremnog sporta i liène ekscentriènosti." - ka¾e D¾on Ninomija, osnivaè stranice i pilot sa najvi¹e letova iza sebe.

Na stranici, sreæom, stoji upozorenje za decu kako ovakvo ne¹to ne smeju da poku¹avaju bez prethodne obuke. S obzirom na visine do kojih se èovek ovako mo¾e vinuti i na (ne)sigurnost ovakvih sportova, ovaj "ekstremni sport" mogao bi biti i veoma opasan. Neki snovi iz detinjstva mo¾da ipak trebaju ostati upravo to - snovi.

Vecernji List

katarina