Srbija navodnjava samo jedan odsto oranica

Started by Roben, 13-05-2007, 17:42:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Srbija navodnjava samo jedan odsto oranica

Navodnjavanje poljoprivrednog zemlji¹ta u Srbiji je izuzetno malo, a sistemi za zalivanje su u funkciji na samo 0,5 do 0,6 odsto obradivog zemlji¹ta, izjavila je profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ru¾ica Strièeviæ.

Ona je ta Tanjug precizirala da se u Srbiji navodnjava samo 30.000 do 40.000 hektara, od 4,7 miliona hektara obradivog zemlji¹ta.

U to nisu uraèunate ba¹te i mali broj novih sistema za navodnjavanje, medjutim, i kada bi sve to bilo ukljuèeno, procenat zemlji¹ta koje se navodnjava ne bi bio veæi od jedan odsto, objasnila je Strièeviæeva, koja predaje na Katedri za navodnjavanje, odvodnjavanje i konzervaciju zemlji¹ta.

Prema njenim reèima, do pre desetak godina Srbija je, ukljuèujuæi i Kosovo i Metohiju, navodnjavala 190.000 hektara poljoprivrednog zemlji¹ta, od èega je izvan Kosova navodnjavano 120.000 hektara.

Strièeviæeva je ukazala da se u Vojvodini navodnjava veæa povr¹ina nego u centralnoj Srbiji, a povrtarske kulture navodnjavaju se i u Maèvi, Pomoravlju, podruèju oko Leskovca i u Negotinskoj niziji.
Ona je navela i da u Srbiji u proteklih 15 godina nije bilo veæih ulaganja u sisteme za navodnjavanje, tako da je njihova starost preko 25 godina.

Strièeviæeva je ukazala da se povræe ne mo¾e gajiti bez navodnjavanja, dodav¹i da se u na¹oj zemlji ono uglavnom i navodnjava jer se to poljoprivrednicima isplati.

Navodnjavanje voæa je, takodje, isplativo jer se time obezbedjuju krupniji i lep¹i plodovi koji imaju vi¹u cenu, a prinosi se poveæavaju za 30 do 50 odsto. Takodje, navodnjavaju se i semenski kukuruz, soja, i suncokret jer se tako dobija kvalitetnije seme.

Ulaganje u navodnjavanje ratarskih kultura je prilièno nesigurno, jer jedne godine mo¾e da se isplati, a zatim da tri do èetiri godine bude neisplativo.

Prema oceni Starèeviæeve, navodnjavanjem se prinosi ratarskih kultura poveæavaju 30 do 50 odsto, a nekih godina i 70 odsto.

Ona smatra da bi, u cilju uvodjenja navodnjavanja na veæoj povr¹ini, trebalo da budu re¹ena brojna pitanja na makro planu, i da bi zemlji¹te trebalo da bude ukrupnjeno jer se navodnjavanje malih povr¹ina, osim u povrtarstvu, ne isplati.

Pri uvodjenju navodnjavanja moglo bi da pomogne i udru¾ivanje farmera kojima bi dr¾ava trebalo da obezbedi povoljne kredite za nabavku sistema.

Ulaganje u sistem za navodnjavanje zbog veæih prinosa zahteva i veæe ulaganje u za¹titu bilja, kupovinu veæe kolièine mineralnih djubriva i semena, dodatnu radnu snagu i plasman poveæanih prinosa, a zbog nesigurnog tr¾i¹ta i negarantovanih cena mali broj proizvodjaèa se usudjuje da ula¾e u njihovu nabavku.

Strièeviæeva istièe da je oprema za navodnjavanje u Srbiji skuplja nego u okolnim zemljama, jer je mala konkurentnost, a neizvesnost u prodaji sistema za navodnjavanje dodatno utièe na formiranje visokih cena opreme.

Medjutim, stabilna poljoprivredna proizvodnja, kako je ocenila, moguæa je samo uz primene meliorativnih mera, od kojih su najznaèajnije odvodnjavanje i navodnjavanje.

Strièeviæeva je navela primer Izraela, u kome se zaliva celokupna poljoprivredna povr¹ina, tako da je èak i deo nekada¹nje pustinje, uz primenu meliorativnih mera, postao obradiva zemlja.

Prema njenim reèima, sve zemlje u okru¾enju zalivaju procentualno veæe povr¹ine, a za uporedjivanje sa na¹om zemljom najbolje je zbog sliènih klimatskih i zemlji¹nih uslova uzeti primer Madjarske, koja navodnjava pet odsto, Rumunije sa 10 do 16 odsto, ili Hrvatske, koja zaliva 7,5 odsto poljoprivredne povr¹ine.

Ju¾niji susedi imaju veæe potrebe za navodnjavanjem, a manje za odvodnjavanjem, tako da zalivaju jo¹ veæe povr¹ine, i to Bugarska 18 odsto i Albanija preko 60 odsto.

(Tanjug)

Bred

neka me neko ispravi ali mislim da su ranije postojali citavi sistemi za navodnjavanje u vlasnistvu zadruga ali je i to propalo i naravno vecina od toga je , kao i sve drustveno, pokradeno.
da se malo misli o poljoprivredi, nesto bi odmah trebalo da se pocne raditi na ovim sistemima pogotvo zato sto nas ceka vrelo leto.

Roben

Па упропастили све те државне фирме да би их Мишковић купио за ситну лову

qwertz

katastrofa, a ova godina je tako susna . . .