Rok grupe u pravoslavnom moskovskom hramu

Started by nasty girl, 13-05-2007, 09:16:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl

Otac Sergije, biv¹i rok-muzièar, koji slu¾i u moskovskom hramu Sergeja Radonje¾skog, otvorio je pri hramu klub u kojem se okuplja oko 100 rok-grupa, èija se muzika mo¾e svakodnevno èuti uz zvuk crkvenog zvona.

Samo ¹to crkveni hor zavr¹i pevanje, nastupaju rokeri. Oca Sergija, koga muzièari nazivaju baæu¹kom ruskog roka, veseli blizina mladih koji u ogromnom broju dolaze u hram. Blizina rokera ne smeta ni vernicima ni crkvenoj posluzi.

Zvuk crkvenog zvona u metal-roku pojavio se nedavno u jednom od moskovskih klubova. Eksperiment je uspeo, tako da se retko koji koncert mo¾e zamisliti bez zvuka zvona, preneo je Prvi program ruske telvizije.

Da bi se u¹lo u neobièni klub blizu hrama nije potreban novac. Treba samo po¹tovati nekoliko pravila, ne bogohuliti, izbegavati psovanje i ne ulaziti razgoliæen u hram.

Moskovske vlasti istièu da je otvaranjem kluba smanjen broj prekr¹aja, a stanari obli¾njih zgrada nemaju ni¹ta protiv rokera u okviru crkve.

Sergije je pro¹irio hram jer je vremenom postao tesan za veliki broj vernika. U tome su mu zdu¹no pomogli rokeri. Oni istièu da æe, kada bude sve zavr¹eno, po dimenzijama hram Sergeja Radonje¾skog zaostajati samo za peterbur¹kim Isakijevskim saborom i Hramom Hista Spasitelja u Moskvi.

Pomoæ neformalnih grupa i 100 muzièkih sastava veoma se oseæa. U znak zahvalnosti otac Sergije je odluèio da na unutra¹njem zidu hrama postavi ploèu s imenima rok-grupa koje su doprinele izgradnji hrama.

RTS