Sastanak Kodolize Rajs i Vladimir Putina

Started by hulio_salinas, 15-05-2007, 07:37:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

15. maj 2007. | 08:57 | Izvor: Beta
Rajsova sa Putinom

Moskva -- Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs nastavlja posetu Moskvi, gde bi danas trebalo da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Rajsova je juče doputovala u dvodnevnu posetu Moskvi, gde će sa ruskim rukovodstvom razgovarati i o Kosovu. Ona se juče sastala s prvim potpredsednikom ruske vlade Sergejem Ivanovim, a danas se očekuju njeni susreti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Rajsova je izjavila da treba uzeti u obzir rusku i srpsku zabrinutost u vezi sa Kosovom, ali da ne treba duže nego što je potrebno produžavati napore za rešenje statusa pokrajine. Ona je novinarima u avionu na putu za Moskvu izjavila da će tokom posete "pokušati da smanji zabrinutosti Moskve zbog plana da Kosovu bude data nezavisnost".

Kako je najavljeno u Moskvi, teme razgovora Kondolize Rajs i ruskih zvaničnika su - pored kosovskog problema - pitanja bilateralnih odnosa, uključujući planove SAD za razmeštanje protivraketnog štita u istočnoj Evropi, perspektive sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, pitanje nuklearnog programa Irana i palestinsko-izraelski konflikt.

Rajsova je pre dolaska u Moskvu izjavila da nije zadovoljna ruskim izjavama o Vašingtonu, ali da to nije osnova za novi hladni rat između SAD i Rusije.

"Znam da ljudi pričaju o tome i pominju izraze kao novi hladni rat. Kao neko koje je izašao iz tog perioda kao stručnjak, mislim da nema osnova za tako nešto", rekla je američka državna sekretarka i dodala da je vreme "za intenzivnu diplomatiju".

Prema njenim rečima, Vašington je spreman da radi na prevazilaženju nesuglasica, posebno kada je reč o američkom planu za protivraketni sistem u Evropi, kao i o rešavanju pitanja Kosova.