Peske oko planete

Started by Masha, 16-05-2007, 18:17:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Trojica Subotièana kreæu na veliki put u ime mira

U eri mlaznih aviona, ultrabrzih vozova i modernih brodova trojica mladih Subotièana odluèili su da obiðu planetu - pe¹ke. Ferenc Ivaniè, njegov brat I¹tvan kao i Denis ©vertel, poljoprivredni i veterinarski tehnièari, spremaju se da poèetkom jula krenu na put oko Zemlje.
Njihova namera je da pod sloganom "Pe¹ke oko sveta u ime mira" krenu na put od Subotice, taènije sa Paliæa preko Budimpe¹te, Beèa, Minhena, Pariza, Gibraltara, Dakara, Los Anðelosa, Meksiko Sitija, Lime, Sidneja, Darvina, Kolomba, Madrasa, Bombaja i tako dok se preko Rusije ne vrate na Paliæ.

- Da postoji takmièenje u guranju motocikla, bio bih verovatno prvak sveta. ®eljan avantura, sklopio sam 2005. godine dedin motocikl od 49 kubika, star oko 30 godina, i pre¹ao s njim Maðarsku, Austriju, Nemaèku, Holandiju, Belgiju, Francusku i Italiju i sve to sa 50 evra u d¾epu. Skoro da sam vi¹e prepe¹aèio gurajuæi svoj motor nego ¹to sam se vozio jer nisam imao benzina - prièa I¹tvan Ivaniè svoju poslednju pustolovinu putovanja.

Trojica mladiæa nastavili su avanturistièka putovanja uèestvujuæi uglavnom na biciklistièkim maratonima. Ferenc je, na primer, 1996. godine s jednim prijateljem kroz Evropu na dva toèka pre¹ao za dva meseca 4.800 kilometara.

- Tu sam zavr¹io biciklistièku karijeru i re¹io da sa bratom I¹tvanom i Denisom otpoènem pe¹aèenje. Pripremamo se za ovaj put tako ¹to dnevno pe¹aèimo 30 do 50 kilometara. Jednostavno, krenemo iz Subotice za Èantavir, kod moje bake na kafu, ili krenemo u Segedin na espreso - dodaje Ferenc.

Najmlaði èlan trojke Denis ©vertel "zarazio" se pe¹aèenjem, praktièno, pro¹le godine. Bio je sa I¹tvanom Ivanièem na letovanju u Crnoj Gori, a kada je do¹lo vreme povratka, I¹tvan je predlo¾io Denisu da za Suboticu krenu pe¹ke.

-Hteli smo da ispitamo svoju izdrzljivos. S rancima na leðima za 27 dana pre¹li smo planine Crne Gore i Srbije. Bilo je na tom pe¹aèenju i krvi od ¾uljeva i suza i znoja. Ne smem ni reæi koliko smo metara flastera upotrebili ¹titeæi noge. Ali, izdr¾ali smo - ka¾e Denis.

Subotièka trojka ozbiljno se priprema za veliki poduhvat i nadaju se da æe do 1. jula naæi sponzore koji æe pomoæi da ostvare ideju.

- Koristim priliku da zamolim sve diplomate u na¹oj prestonici da nam obezbede vizne dokumente i duboko verujem da æemo naæi i materijalna sredstva. Mi ¾elimo da putujuæi poruèimo ljudima da ¾ive u miru - ka¾e Ferenc.

Za trojicu putnika idealan put pe¹ke oko sveta bio bi, kako ka¾u, da imaju terensko vozilo koje bi im nosilo opremu i lekove, a u vozilu poliglota i lekar.

- Ako ovo ne obezbedimo, a verujem da neæemo, moraæemo bar tri godine na leðima nositi ranèeve sa po 30-40 kilograma opreme. S tim teretom trebalo bi dnevno da prepe¹aèimo od 40 do 50 kilometara - dodaje I¹tvan.

Trojica pe¹aka su èvrsto re¹eni da krenu na put, uz pomoæ sponzora ili bez njih.

- Kreæemo, pa ¹ta Bog da. Nikada nije bilo, da nekako nije bilo - filozofski
zakljuèuju.

Radiæe na brodovima
Prema sada¹njem planu putovanja, ekspedicija iz Subotice preæi æe brodom Gibraltarski moreuz, obiæi rub severozapadne Afrike i brodom nastaviti do Amerike. Na isti naèin, ali preko Pacifika sti¾u u Australiju. Ako ne budu imali novca za put, trojica Subotièana ka¾u da æe raditi i najte¾e poslove na brodovima, u zamenu za putovanje.

izvor www.blic.co.yu

Nek` ima je sa srecom!

P.S. Sad vidim da nisam stavila temu u zanimljive vesti tako da bih molila nekog moda ili supermoda da je stavi tamo. Sorry i hvala!  :cvet

malena

Lep nacin da se obidje svet...  :K