Operacija oka ultrazvukom

Started by Masha, 18-05-2007, 16:50:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Prenos èetiri operacije istovremeno

Operacija oka ultrazvukom

Eminentni struènjaci dr Pavel Rozsival iz Èe¹ke i dr Jordan Pulas iz Grèke, gosti prvog nacionalnog kongresa oftalmologije, juèe su novom - ultrazvuènom metodom bez hirur¹kog reza kataraktu operisali kod èetiri pacijenta. Operacije, koje su raðene u Institutu za oène bolesti Klinièkog centra Srbije, preno¹ene su u¾ivo u salu „Madlenijanuma“, tako je na¹im lekarima bila omoguæena direktna komunikacija sa stranim hirurzima.
Lekari su odstranjivali zamuæeno soèivo bez skalpela i hirur¹kog konca, ¹to je velika prednost u odnosu na klasièan metod.

- Radi se o malom rezu od 1,75 milimetara. Mikrosondom sa ultrazvukom se ulazi u oko. Ultrazvuk razbija zamuæeno soèivo i istovremeno ga aspirira, odnosno izbacuje napolje. Nakon vaðenja zamuæenog soèiva, kroz isti rez se u oko ugraðuje savitljivo meko soèivo - obja¹njava dr Nikola Babiæ, oftalmolog u Klinièkom centru Vojvodine.
Prednost metode je taj, nastavlja doktor, ¹to posle intervencije nema ¹ivenja, a rana koja je napravljena ulaskom sonde sama zarasta veæ u roku od 24 sata.

- Nakon operacije nema ni sigmatizma, koji se javlja kod svake operacije katarakte klasiènom metodom. Nepravilna zakrivljenost ro¾njaèe uzrokuje nepravilno prelamanje svetlosti u razlièitim meridijanima, odnosno stigmatizam. Zbog toga pacijenti moraju da nose korekcione naoèare ili da im se mesec do dva nakon operacije skidaju konci i naknadno ispravlja ro¾njaèa, ¹to je dug postoperativni oporavak - istièe dr Babiæ.
Inaèe, odstranjivanje zamuæenog soèiva ultrazvuènom metodom je relativno nova tehnika, koja se poslednjih godina obavlja, pored privatnih, i u dr¾avnim bolnicama.

- Ove intervencije su danas jednodnevna hirurgija u veæini privatnih bolnica. U dr¾avnim, pacijenti ne ostaju dva sata, veæ èitav jedan dan - ka¾e doktor.
Novina je i u vrsti soèiva koja se ugraðuju. Soèiva su napravljena tako da pacijenti posle operacije vide i blizu i daleko, bez upotrebe naoèara.

- To je velika prednost, za razliku od drugih mekih soèiva gde nakon izvr¹ene intervencije pacijent mora imati korekcije dioptrije ili na blizinu ili na daljinu. Ovo su tako konstruisana soèiva da sama menjaju dioptriju i prilagoðavaju je pacijentu. Zbog toga nije potrebna korekcija naoèarima - precizira dr Babiæ.
Sve intervencije velikim delom refundira Fond za zdravstveno osiguranje, tako da pacijenti plaæaju samo uèe¹æe od oko 4.000 dinara. Za one koji nisu zdravstveno osigurani, operacija bi ko¹tala oko 60.000 dinara. U privatnim bolnicama, ovakva operacija se naplaæuje od 1.100 do 1.500 evra, u zavisnosti od vrste soèiva koje se ugraðuje.

©ta je katarakta
Katarakta, odnosno zamuæenje soèiva, drugi je vodeæi uzrok povratnog slepila. Veoma je zastupljena, ali bolest mo¾e da se izleèi. Katarakta je zamuæenje soèiva. Poznato je da najveæi broj sluèajeva katarakte imaju starije osobe preko 65 godine ¾ivota. Sve druge katarakte su uzrokovane bolestima u oku ili bolestima u organizmu. Najveæi uzroènik je ¹eæerna bolest.

izvor www.blic.co.yu