Neregistrovani lekovi prodavaæe se legalno

Started by AquArius, 06-06-2007, 10:30:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Neregistrovani lekovi prodavaæe se legalno


Svi koji su do sada neregistrovane lekove nabavljali preko roðaka i prijatelja u inostranstvu, a kupovali ih ovde "ispod ruke" u pojedinim apotekama, moæi æe da ih nabave od 1. juna u internacionalnim apotekama. Ministarstvo zdravlja usvojilo je, naime, Pravilnik o uvozu neregistrovanih lekova, koji predviða otvaranje internacionalnih apoteka, pa æe lekovi koji su do sada uglavnom bili ¹vercovani, moæi da se nabave legalno.

- Da bi pacijent dobio neregistrovani lek u internacionalnoj apoteci, moraæe njegov lekar da popuni poseban obrazac koji æe od Ministarstva zdravlja dobiti svaka ustanova. Kako bi se spreèile zloupotrebe, na obrascu mora da stoji da nema zamene za taj lek na na¹em tr¾i¹tu i da pacijent boluje od bolesti koja je ozbiljna. Tako se ne mo¾e desiti da se, recimo, uvoze neregistrovani lekovi za pritisak ako veæ postoji isti takav kod nas, i to registrovan. Apotekama æe dozvolu za uvoz neregistrovanih lekova izdavati Agencija za lekove. Kako pacijenti koji boluju od Vilsonove, ili neke druge retke bolesti, ne bi dugo èekali na nabavku lekova, apoteke æe na lageru moæi da dr¾e manju kolièinu takvih medikamenata - obja¹njava dr Vasilije Antiæ, pomoænik ministra zdravlja.

Pacijenti æe moæi da nabave na ovaj naèin ¹estomeseènu terapiju, a svaki internacionalni apotekar æe morati da èuva recept i da ga stavi na uvid inspekciji kada zatreba. Time æe se i za neregistrovani lek pacijentima garantovati bezbednost.

- U svakoj zemlji u svetu postoje "lekovi siroèiæi", zato ¹to ih mali broj ljudi pije. Postoji oko 5.000 retkih bolesti, od kojih u Srbiji boluje pet, deset ili 20 ljudi. Obièno se ti lekovi prave u jednoj fabrici u svetu, a proizvoðaè nema interes da ih registruje na svakom tr¾i¹tu, jer registracija ko¹ta od 4.000 do 5.000 evra. Pravilnik æe omoguæiti da se takvi lekovi nabave i u na¹oj zemlji - dodaje dr Antiæ.

Internacionalne apoteke moæi æe da otvore svi koji su registrovani kao zdravstvene ustanove, odnosno imaju vi¹e od dve apoteke.

Dr Antiæ ka¾e da je jedan od uslova ulaska u EU èi¹æenje sa tr¾i¹ta lekova koji se prodaju na crno. Pravilnik je prvi korak u tom pravcu, a sledi pojaèana kontrola apoteka. Èim se formira vlada biæe zaposleno dvadesetak inspektora èiji æe zadatak biti da kontroli¹u apoteke.


Izvor : pregled.com

Ayrton Senna

Zanimljivo, ali ne¹to nisam siguran da æe ovo za¾iveti kod nas tako brzo.
Ipak su "lekovi na crno" dobar izvor zarade u apoteci, i kakvi su pacijenti, pre æe otiæi u apoteku i kupiti nesto "ispod ¾ita", nego pratiti regularnu proceduru, jer, osim ¹to mo¾e vi¹e da ko¹ta, pitanje je i koliko brzo mogu nabaviti lekove.
Ali, predlog je zanimljiv.

tarantulica

Mislim da su vec pokushali da naprave neshto slichno, ali ne znam zashto nije zazivelo...