Nemaèka: 1.653 dece vodi se kao nestalo

Started by Roben, 25-05-2007, 23:20:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Nemaèka: 1.653 dece vodi se kao nestalo

Povodom Medjunarodnog dana nestale dece, nemaèke vlasti i dobrotvorne organizacije podsetile su da se u toj zemlji 1.653 dece vodi kao nestalo.

Roditeljska inicijativa Nestala deca (EvK) æe u Hamburgu i drugim gradovima organizovati paljenje sveæa za ¾rtve i informisati gradjane kako mogu da pomognu u potrazi.

Prema podacima Saveznog ureda za suzbijanje kriminala (BKA) u statistikama nestale dece i mladih vode se svi koji su ¾rtve zloèina ili nesreænog sluèaja, maloletni koji su po svoj prilici pobegli od kuæe, kao i oni koje je oteo jedan od razvedenih roditelja, najèe¹æe otac koji nije nemaèki dr¾avljanin i tajno odveo u zemlju iz koje potièe ili neku drugu dr¾avu.

Inicijativa Nestala deca uspela je da od 1997. do 2007. pronadje i roditeljima vrati 49 nestale dece.

Aktivisti ove organizacije tra¾e decu uz pomoæ Interneta, saradjuju sa policijom i sa podzemnim ¾eleznicama u kojima se emituje poseban TV-program. Pored toga, slike nestale dece pokazuju se na ekranima u hiljadama lekarskih ordinacija ¹irom zemlje.

Ova organizacija pru¾a i psiholo¹ku pomoæ roditeljima nestale dece koji godinama ¾ive u neizvesnosti i patnji. Dnevno se javi 10 do 15 roditelja koji tragaju za svojom decom.

Nadu je mnogima od njih ulio sluèaj Austrijanke Nata¹e Kampu¹, koja je pro¹le jeseni pobegla iz kuæe mu¹karca koji ju je kidnapovao na ulici kao desetogodi¹njakinju i dr¾ao u podrumu osam godina.

Internet je policiji i dobrotvornim organizacijama bio od velike koristi u potrazi za nestalom decom. U Evropskoj uniji (EU) æe od avgusta ove godine biti uveden telefonski hotlajn sa brojem 116000 za prijavljivanje sluèajeva nestale dece.

Ovaj problem dobio je sasvim drugaèije mesto i u svesti nemaèkih gradjana zahvaljujuæi hitu "Runaway Train" za koji je amerièka grupa Soul Asylum 1994. dobila muzièku nagradu Grammy.

U video-klipu za ovu pesmu bile su pokazane mnogobrojne fotografije nestale dece, posle èega su neka od njih zaista i pronadjena i vraæena roditeljima.

(Beta)

hulio_salinas

Au, brate mili. 1.653? Mnogo je.

Koliko je nasih sa Kosova nestalo?

tarantulica


Bred

sinoc bila emisija na b92 o nestalim osobama. navodno u srbiji svaki dan nestane po 1 osoba ... :hm: