Kontroverzni reditelj, Majkl Mur, pod istragom

Started by hulio_salinas, 15-05-2007, 07:18:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

14. maj 2007. | Izvor: B92.kultura, Tanjug
Mur ka¾e da ¾ele da ga uæutkaju

Samo nekoliko dana pre kanske premijere svog najnovijeg filma "Sicko", u kojem kritikuje zdravstveni sistem SAD, amerièki reditelj Majlk Mur optu¾io je predsednika D¾ordza Bu¹a za poku¹aj zastra¹ivanja.



Protiv Mura vodi se istraga zbog povrede embarga protiv Kube gde je u martu na leèenje odveo nekoliko uèesnika u spa¹avanju ¾rtava teroristièkog atententata koji se dogodio 11. septembra 2001. godine u Njujorku.

Autor filma "Farenhajt 9/11", nagraðenog Zlatnom palmom u Kanu 2004. godine, ocenio je u pismu sekretaru amerièkog Trezora Henriju Polsonu da je moguæe da je Bela kuæa istragu pokrenula iz politièkih razloga.

"Pet i po godina Bu¹ova administracija ignorisala je i zanemarivala heroje 11. septembra", istièe se u pismu objavljenom na internet sajtu "Dejli Kos", prenela je agencija AP.

"Ti herojski spasioci prepu¹teni su sebi samima. Nije im obezbeðeno leèenje ni nadoknada tro¹kova leèenja".

"Shvatam za¹to je Bu¹ova administracija protiv mene. To je zato ¹to sam poku¹ao da pomognem istim onim osobama kojima ona odbija da pomogne. Osim ako Bu¹ ne proglasi da je pomoæi svom bli¾njem nelegalna, ja nisam prekr¹io nikakav zakon i nemam ¹ta da krijem", naveo je Mur.

On je podvukao da su laboratorije i privatne zdrastvene ustanove koje kritikuje u filmu "Sicko" obilato finansirale Bu¹ovu predsednièku kampanju 2004. godine i da veæ èetiri godine podr¾avaju republikanske kandidate.

"Mogu da razumem za¹to glavni korisnik tih doprinosa, odnosno predsednik Bu¹, ¾eli da me zastra¹i i, eventualno, spreèi da film stigne do ¹iroke publike" istakao je Mur.

Predstavnici Trezora u Va¹ingtonu odbili su bilo kakav komentar Murovog pisma, pravdajuæi to ¾eljom da se ne naudi istrazi koja je u toku.

Kako je javila agencija AP, Harvi Vajstin direktor kuæe koja je producirala film "Sicko", izjavio je da Mur nije ¾eleo da podeli zemlju, veæ da omoguæi demokratama i republikancima "koji obo¾avaju njegov film" da se pribli¾e jedni drugima kako bi pobolj¹ali zdravstveni sistem.

Na Kubi, organ Komunistièke partije "Granma" Mura vidi kao ¾rtvu cenzure i embarga koji je protiv te zemlje uveden pre 45 godina.

"Svaka sliènost sa makartizmom ne mora da bude sluèajna", pi¹e list, aludirajuæi na progon komunista pedesetih godina u SAD.

U pismu upuæenom 2. maja, amerièki Trezor obavestio je Mura da je protiv njega pokrenuta istraga zbog moguæe povrede amerièkog trgovaèkog embarga protiv Kube kojim se ogranièavaju putovanja u tu zemlju.

Njemu je dato 20 radnih dana da dostavi detalje o svom boravku na Kubi i imena osoba koja su bila sa njim.

Film "Sicko" na festivalu u Kanu biæe prikazan 19. maja, a u amerièkim bioskopima poèeæe da se prikazuje od 29. juna.

========================

11. maj 2007. | Izvor: B92.kultura, Tanjug
Majkl Mur pod istragom

Kontroverzni amerièki reditelj Majkl Mur na¹ao se na meti istrage koju je pokrenulo amerièko ministarstvo finansija, jer je poveo grupu bolesnih radnika na Kubu za vreme snimanja pojedinih scena svog najnovijeg dokumentarca "Siko".



Kao i u sluèaju svojih prethodnih filmova, meðu kojima su Oskarom nagraðeni dokumentarac "Bowling for Columbine" (2003) i dobitnik Zlatne palme u Kanu "Farenhajt 9/11" (2004), Mur je obavio opse¾no istra¾ivanje o nalièju amerièkog zdravstvenog sistema.

Ministarstvo finansija je pismeno obavestilo Mura da je pokrenulo istragu pod sumnjom da je reditelj prekr¹io trgovinski embargo koji je SAD nametnuo Kubi i kojim se ogranièavaju putovanja u tu ostrvsku dr¾avu, javila je agencija Aso¹ijeted pres.

Jedan od Murovih saradnika, koji je ¾eleo da ostane anoniman, precizirao je da je Mur u februaru poveo na leèenje na Kubu 10 radnika koji su radili na ru¹evinama kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra, sru¹enih u teroristièkom napadu 11. septembra 2001.

Svetska premijera "Sika" (Sicko) zakazana je za 19. maj i biæe odr¾ana u okviru Meðunarodnog filmskog festivala u Kanu. U amerièke bioskope film bi trebalo da stigne 29. juna.

Duke

Mozes Amerima da pljujes po predsednicima, rezimu ali mislim da se malo zaigrao kada je udario na naoruzanje i sistem zdravstvene zastite.

Po meni zdravstvo je temelj americke zelje za novcem. Svaka lekarska intervencija naplacuje se papreno i sva zivotna ustedjevina u americi vrlo se brzo izgubi u brojkama kada krene terapija neke ozbiljnije bolesti. Ko para nema ostavljen je na milost i nemilost, odnosno da umre u nekom mracnom uglu i oslobodi teritoriju najvece svetske demokratije svog beskorisnog bolesnog tela.

Znaci: ZARADI!!! ili te ceka takva sudbina, pa onda daj lekaru koji ce opet platiti porez i koji ce i sam kada ostari morati da se leci i tako para ide u krug i onda se ima para za sve ratove, krv americke sirotinje za iracku naftu...

Idila (kakvo plemenito drustvo)

A Mur nece jos dugo ako ljudi iz sistema osete da on talasa previse...

wolfeitzckie

 Еј немој сад одмах неко погрешно да схвати, гледао сам Мурову емисију на Б92, и свиђа ми се шта човек ради, паметан је и храбар, али дај, бар нама (ваљда) не можеш да увалиш дет комјунист шит. Ишо на Кубу да лечи људе. Није него. Па мис'им. Овде ће људи све да попију, само да је против амера. Па што толики људи са кубе емигрираше у ту америку, а за обратне случајеве још не чух.А ми такве људе у нашој средини (који прозивају и оптужују наше владаре) зовемо издајницима и страним плаћеницима. Њему свака част што критикује власт своје земље, а не иде да снима документарце о недемократским режимима балкана и шта ти ја знам чега не. Али на крају, кад ти да кубу као алтернативу, онда стварно мало застанеш. Неко рече, једина ствар гора од америке је антиамериканизам.

Al-Jasmina

Pa ne znam,
ali mislim da je u dosta stvari podvukao sustinu apsurda koji tamo vlada(i svuda, ako cemo iskreno)

dirigent

Na kubi je najveca sirotinja , ali im je zdravstveni sistem Najjaci na svetu Wolfie.