Uslovi u detinjstvu utièu na plodnost ¾ena

Started by tarantulica, 31-05-2007, 07:50:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tarantulica



Uslovi u detinjstvu utièu na plodnost ¾ena

Uslovi u kojima ¾ene odrastaju u detinjstvu utièu na njihovu plodnost kasnije tokom ¾ivota, pokazalo je jedno istra¾ivanje.

Struènjaci sa Univerziteta u Londonu posmatrali su promene na hormonalnom nivou kod ¾ena koje su u Englesku do¹le iz Banglade¹a u razlièitim ¾ivotnim dobima.

®ene koje su detinjstvo provele u boljim uslovima, u Velikoj Britaniji, imale su vi¹i nivo reproduktivnih hormona od onih koje su odrasle u Banglade¹u.

Tim struènjaka zakljuèio je da su ¾ene koje su odrasle u Velikoj Britaniji imale bolje higijenske uslove, kvalitetniju zdravstvenu negu i manji rizik od bolesti, ¹to je povoljno uticalo na njihovu plodnost.

Istra¾ivanje je pokazalo da ¾ene koje su rano detinjstvo provele u Engleskoj ranije ulaze u pubertet, i imaju do 103 odsto vi¹i nivo progesterona kao odrasle, u poredjenju sa onima koje su emigrirale kasnije, ili su ostale u Banglade¹u.

Ovako povi¹en nivo hormona direktno utièe na sposobnost zaèeæa.

Ipak, autor studije dr D¾ilijan Bentli ka¾e da posmatrani nivo hormona mo¾e da ima i negativne efekte na zdravlje ispitanica.

"Znaèajan porast nivoa progesterona koji smo dokumentovali kod ovih ¾ena mo¾e za posledicu da ima i veæi rizik od raka dojke kod te populacije u sledeæim generacijama."

Rezultati istra¾ivanja ukazuju na to da rano detinjstvo najvi¹e utièe na momenat u kom æe devojèica stupiti u pubertet, kao i na nivo njenih reproduktivnih hormona u zrelom dobu.

®ensko telo je veoma podlo¾no uticaju ¾ivotnih uslova tokom odrastanja, a kvalitetna ishrana ima znaèajne efekte na pobolj¹anje plodnosti u kasnijem ¾ivotnom dobu.

(MONDO)