Ren predla¾e obnovu pregovora?

Started by Bred, 30-05-2007, 10:37:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
London, Va¹ington -- Evropski komesar za proèirenje Oli Ren danas æe na sastanku Evropske komisije predlo¾iti obnavljanje pregovora sa Srbijom, pi¹e FT

Oli Ren je za Fajnen¹el tajms, kako prenosi BBC, rekao da je nova vlada u Beogradu "radila i da radi prave stvari" i da je pru¾ila jasan signal da æe bli¾e saraðivati s Ha¹kim sudom. "To je dovoljno za obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridru¾enju EU, koji su zbog nedovoljne saradnje sa sudom u Hagu prekinuti pre vi¹e od godinu dana", ka¾e Ren.

List ocenjuje da bi formalno obnavljanje pregovora moglo da usledi za nekoliko dana.

"©argarepa EU Srbiji, ¹argarepa SAD Rusiji"

Politikolog Robert Hajden je izjavio da bi, ako Brisel ponudi Srbiji skoro obnavljanje pregovora, ¹efica diplomatije SAD Kondoliza Rajs u Potsdamu, na sastanku s kolegama iz G8, ponudila Rusiji "ne¹to slièno" kako bi Moskva omek¹ala stav prema Kosovu.

Na pitanje da li æe posle eventualne "evropske ¹argarepe Srbiji uslediti ¹argarepa SAD Rusiji", odgovorio: "To svakako, samo zavisi ¹ta æe taèno nuditi".

Hajden je, pozivajuæi se na nagaðanja u hrvatskoj ¹tampi, rekao da je jedna od moguænosti da Amerikanci omoguæe Rusima vojno prisustvo severno od reke Ibar, oko Kosovske Mitrovice. "Koliko shvatam, meðutim, sve ukazuje na to da pitanje statusa Kosova neæe biti re¹eno do juna, kako se ranije oèekivalo", ocenio je on.

b92

Bred

Ren Tadiæu daje listu zahteva
Izvor: Beta, Tanjug
Helsinki -- Oli Ren se u subotu sastaje s Borisom Tadiæem, kada æe mu dati listu koraka koje Srbija treba da preduzme radi pribli¾avanja EU.

Komesar za pro¹irenje EU rekao je agenciji Rojters da æe se u Helsinkiju sastati s predsednikom Srbije i preneti mu "listu preciznih koraka" koje Srbija treba da preduzme u cilju pribli¾avanja EU. Lista se pre svega odnosi na hap¹enje ha¹kih begunaca, a Ren je naveo da bi pregovori sa Srbijom mogli da budu nastavljeni uskoro, a potom zavr¹eni za dva do tri meseca.

Ren je Rojtersu rekao da æe on i Tadiæ u subotu "detaljno razmotriti spisak stvari koje Srbija treba da uradi". "Fokusiraæemo se na odnose EU i Srbije i uslove za obnavljanje pregovora i na to ¹ta EU oèekuje od Srbije kada razgovori budu nastavljeni", prezicirao je Ren.

"Pa¾ljivo smo izraèunali da bi, kada budu obnovljeni, pregovori bili zavr¹eni za dva do tri meseca", dodao je Ren. Prema njegovim reèima, u tom okviru Srbija bi trebalo da okonèa saradnju s Ha¹kim tribunalom, "¹to bi moralo da dovede do hap¹enja optu¾enih za ratne zloèine".

Oli Ren i Boris Tadiæ æe zajedno u Helsinkiju pratiti i fudbalsku utakmicu Finska – Srbija. "Ren i Tadiæ æe u Helsinkiju razgovarati o svim temama vezanim za Srbiju”, izjavila je Renova portparolka Kristina Nað Tanjugu.

"Kao povod za datum odr¾avanja sastanka je iskori¹æen termin odigravanja utakmice Finska – Srbije, koju æe komesar i predsednik zajedno gledati”, dodala je ona.

MKG: EU ne bi smela da obnovi pregovore

Evropska unija treba da "odoli isku¹enju" obnavljanja pregovora sa Srbijom, ocenjuje Meðunarodna krizna grupa. U danas objavljenom izve¹taju MKG osuðuje "stalne ustupke" Brisela Beogradu kako bi prihvatio nezavisnost Kosova.

"Brisel i Va¹ington bi morali da odole isku¹enju da dalje smiruju Srbiju uzaludnim naporom da kupe njen pristanak na nezavisnosti Kosova", pi¹e u izve¹taju MKG.

Ta grupa ocenjuje da gre¹e "neki u EU koji i dalje misle da æe obnavljanjem pregovora o stabilizaciji i asocijaciji moæi da ohrabre proevropske snage" u Srbiji i "ubla¾e bol zbog gubitka Kosova".

MKG ocenjuje da se nova Vlada Srbije neæe okrenuti evropskoj buduænosti veæ "izolacionistièkom putu". "Nova vlada æe vi¹e biti okrenuta Kosovu nego Evropi", navodi MKG.

"Zapad treba da se navikne na Srbiju koja æe tokom nekoliko godina biti antievropska, proruska i uporna u autodestruktivnom nacionalizmu", pi¹e u izve¹taju.

MKG smatra da su EU i SAD u veæoj meri izgubile uticaj zbog stalnih ustupaka i da sada imaju "jo¹ manje politièkih sredstava nego ranije" za uticaj na Beograd.

-----------

Ovo je ocigledno da EU zapravo podrzava DS, sto je i logicno s obzirom da su ih dugo  i finansirali.
Obnova pregovora a nikakvog uspeha u saradnji sa Hagom nema?! ma da :hm

Bred

Ren najavljuje nastavak pregovora?
Izvor: B92
Berlin -- Oli Ren zakazao za 15.30 konferenciju za ¹tampu u Berlinu, na kojoj je moguæa najava o obnovi pregovora EU sa Srbijom.

Izvori B92 u EU ka¾u da posle hap¹enja ha¹kog begunca Zdravka Tolimira postoji moguænost za ubrzano dono¹enje odluke o nastavaku pregovora Srbije i Unije o pridru¾ivanju.

Reè je o iznenadnoj poseti evropskog komesara za pro¹irenje Nemaèkoj, u trenutku kada tamo boravi i predsedsednik Srbije Boris Tadiæ. Tadiæ i Ren, prema ranijim najavama, trebalo je da se sastanu sutra u Finskoj.

Predsednik Srbije Boris Tadiæ nalazi se u radnoj poseti Nemaèkoj, tokom koje æe se sastati sa nemaèkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o nastavku evropske integracije Srbije.

Kako se oèekuje, oni æe razgovarati i o re¹enju buduæeg statusa Kosova. Predviðen je susret Tadiæa i sa ministrom spoljnih poslova Nemaèke Frank-Valterom ©tajnmajerom.

Bred

Agenda nastavka pregovora sa EU
| Izvor: B92
Beograd -- Struènjaci ka¾u da je ostvarljivo da do kraja 2008. Srbija dobije status kandidata, s jasnim datumom pregovora za èlanstvo u EU.

Odluka Evropske komisije da nastavi pregovore sa Srbijom doèekana je sa odu¹evljenjem kako u meðunarodnoj, tako i u domaæoj javnosti. Vest je potvrdio i evropski komesar Oli Ren, koji je, meðutim, naglasio da je va¾no da vlasti u Srbiji nastave da ostvaruju punu saradnju sa Ha¹kim tribunalom, koja bi rezultirala hap¹enjem Ratka Mladiæa i ostalih optu¾enika.

Potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ rekao je u Poligrafu B92 da je za zakljuèivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom potrebno da Srbija okonèa saradnju sa Ha¹kim tribunalom i ubrza zakonodavnu aktivnost.

"Ono ¹to je baza EU, od onog ¹to su bili bazni ugovori, to je vi¹e od 20.000 zakona, vi¹e od 4.000 sudskih presuda koje treba da se presele u na¹e zakonodavstvo. Na¹a æe skup¹tina veæ sledeæe sedmice sazvati vanrednu sednicu, gde æe se raspravljati o kljuènim stvarima vezanim za Ustavni zakon. To su kljuène stvari za na¹e pribli¾avanje EU", rekao je srpski vicepremijer.

Ðeliæ je najavio i da bi Srbija ove godine od EU mogla da dobije 129 miliona evra pomoæi, a ta izdvajanja mogla bi se poveæati na milijardu evra godi¹nje do kraja mandata Vlade Srbije: "To su znaèajni iznosi. Milijarda evra je suma koja se uporeðuje s na¹im bud¾etom. Ceo srpski bud¾et je oko ¹est milijardi evra. Govorimo o ¹estini novca koji ne moramo da uzmemo od graðana i privrede i koji mo¾emo da upotrebimo za poljoprivredu, to je najveæi deo evropskog bud¾eta, za nauku, univerzitet, socijalnu politiku i za nas vrlo va¾nu infrastrukturu."

Direktorka Kancelarije za pridru¾ivanje Evropskoj uniji Tanja Mi¹èeviæ izjavila je da su pregovori o 80 odsto teksta Sporazuma gotovi, kao i da je moguæe da pregovori o Sporazumu budu zavr¹eni do kraja jula.

"Ono ¹to je va¾no znati jeste da nam je - prema na¹im procenama, a prateæi tempo ranijeg pregovaranja - dovoljno dve tehnièke runde, ¹to je zaista moguæe uraditi do kraja jula meseca. Na¹ osnovni cilj je da do kraja godine zakljuèimo Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju, da razmi¹ljamo o kandidaturi za èlanstvo i da poku¹amo da do kraja 2008. Srbija zaista bude u statusu kandidata, s jasnim datumom pregovora za èlanstvo u EU", rekla je Mi¹èeviæeva.

Savetnica potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milivojeviæ izjavila je da æe Srbija paralelno raditi na dobijanju statusa kandidata za èlanstvo u Evropskoj uniji i na dobijanju Bele ¹engenske liste do kraja 2008. godine.

Milivojeviæeva za B92 ka¾e i da bi Srbija od Evropske unije mogla da dobije pola milijade evra kada postane kandidat za èlanstvo, ¹to bi najkasnije moglo da bude 2009. godine: "Mnogo vi¹e novca nas oèekuje kada posle nastavka pregovora o pridru¾ivanju postanemo i kandidat za èlanstvo, najmanje duplo. Neka procena je da bi to moglo biti i do 500 miliona evra, ali to zavisi od godi¹nje projekcije EU. Nije dovoljno da mi samo ka¾emo da nam treba novac za to i to, veæ je potrebno da razvijemo vrlo konkretne predloge."

Ekonomista Jurij Bajec smatra da je nastavak pregovora odlièan signal za strane investitore. On ka¾e da projekti za koje Unija odobrava novac zvuèe apstraktno, ali da æe njihov efekat najbolje osetiti graðani Srbije. Bajec navodi da se privatizacioni novac smanjuje, da su Srbiji potrebne "zelene investicije" i da æe status kandidata ohrabriti strance da ula¾u u poslove u na¹oj zemlji.

"Da oni to ne urade, te pare bismo morali da izdvojimo iz bud¾eta, a to su pare poreskih obveznika. To su vrlo direktne pare, a da ne govorimo o indirektnim efektima koji su mnogo znaèajniji, jer ako je nezaposlenost na¹ najveæi ekonomski i socijalni problem, ne mo¾emo ga re¹avati bez otvaranja novih radnih mesta, a ona mogu biti samo profitabilna, gde se stvaraju proizvodi i usluge koji mogu da se prodaju na domaæem i stranom tr¾i¹tu. ©to vi¹e toga - utoliko bolje za Srbiju", smatra Bajec.

"Trenutni uspeh"

Uèesnici emisije Replika B92 sinoæ su se slo¾ili da je vest o nastavku pregovora veoma dobra, ali i da Srbija ne treba da se zanosi ovim trenutnim uspehom jer æe se veoma brzo tra¾iti novi rezultati i hap¹enje svih ha¹kih optu¾enika.

"Ni u jednom trenutku ne bi trebalo da se opu¹tamo i da ulazimo u neku preteranu euforiju. Ovo je mo¾da prolongiranje problema za mesec-dva, ali u su¹tini nas èeka glavno, a to je da se zavr¹i posao saradnje sa Tribunalom", kazao je Bruno Vekariæ, portparol Tu¾ila¹tva za ratne zloèine.

Lider SPS-a Ivica Daèiæ je rekao da je to svakako vest koju treba pozdraviti: "Veliko je pitanje samo - dokle æe to trajati. Proces pregovora je prekinut zbog neizruèenja Ratka Mladiæa, prema tome, ne treba se previ¹e radovati, imajuæi u vidu da sada neki stepen uslovljavanja bude pro¹iren i nekim drugim temama kao ¹to su Kosovo i Metohija".

Predsednik SDU ®arko Koraæ je rekao da onaj ko saraðuje sa Hagom, to treba da radi otvoreno i javno, a ne da graðanima Srbije govori da je to neka vrsta trampe.