®ene na èelu mafije

Started by Roben, 01-06-2007, 23:07:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

®ene na èelu mafije

En Hatvej (23) je htela da upozna bogata¹a. Kada je na putovanju u Rim upoznala Sicilijanca Antonija Rincivila - latinski tip, visok, uvek u odelu i sa zalizanom crnom kosom, poèeo je ¾ivot iz bajke. Maja 1987. ljubav je krunisana brakom, a En nije smetalo to ¹to su venèanju prisustvovali samo njeni prijatelji. Ubrzo se preselila na Siciliju i ¾ivot iz bajke je mogao da poène, prenosi "Blic".

En je saznala da je Antonio jedan od nekoliko sinova iz moæne mafija¹ke porodice i da je za njim raspisana poternica zbog ubistva. On je bio drugi èovek Koza nostre, moæne sicilijanske mafije, iza Bernarda Provencana, koji je uhap¹en poèetkom ove godine posle 40 godina skrivanja. Antonio je ubrzo uhap¹en i osudjen na 30 godina robije, a En je zapoèela ¾ivot ¾ene udatog za mafija¹a, koji se svodio na zatvorske posete, usamljenost i stalno osvrtanje preko ramena. Bajka se pretvorila u pakao.
En, sada 44-godi¹njakinja, uhap¹ena je u Britaniji, pod sumnjom da je nastavila da vodi suprugov biznis. Dobila je uslovnu zatvorsku kaznu jer je pristala da saradjuje sa tu¾ila¹tvom.

Veliki prodor ¾ena u mafiju najbolje pokazuju statistièki podaci. Pre 17 godina samo je jedna ¾ena bila optu¾ena za zloèin povezan sa organizovanim kriminalom. Pet godina kasnije tu¾ila¹tvo u Italiji je podiglo ukupno 89 optu¾nica protiv pripadnica ne¾nijeg pola za isto kriminalno delo.

Pripadnice ne¾nijeg pola sve èe¹æe preuzimaju uloge bosova i vode porodièan biznis. Doktorka Ombreta Ingra¹i, autorka knjige "®ene od èasti", ka¾e da se stereotip o ¾enama u organizovanom kriminalu promenio:

"Do pre tri decenije ¾ene u mafiji su uglavnom bile supruge mafija¹a. One su vodile brigu o kuæi i èuvale decu. Tokom poslednjih 15 godina uloga ¾ena se promenila. One imaju sve aktivniju ulogu u organizovanom kriminalu u raznim sektorima, a naroèito u prodaji droge."

Prema reèima doktorke Ingra¹i, ¾ene su u poèetku poèele da vode knjige, ¹to je jedan od kljuènih poslova za svaku kriminalnu grupu, da bi kasnije postale kuriri i trgovci drogom. Usponu ¾ena u mafija¹kim porodicama doprineo je jo¹ jedan faktor. Tokom 80-ih je Toto Rina (kapo di tuti kapi - ¹ef nad ¹efovima Koza nostre), poznatiji pod nadimkom Zver, objavio rat dr¾avi. Posle decenije nasilja, vlasti su uspele da pohapse na desetine mafija¹kih bosova i èlanova bandi. Èitava struktura i organizacija mafije je bila pred kolapsom, jer je bilo malo mu¹karaca da preuzmu stvar u svoje ruke.

®ene kao ¹to su Djuzepina Vitale i Katena Kamarata preuzele su porodicu Vitale, odnosno Reisi.
Upravo je Marija Lièardi, poznatija kao Kuma, rodjena 24. marta 1951, skoro jednu deceniju bila na èelu Kamore. Njen otac i dvojica braæe su bili mafija¹i. Harizmatièna, smirena, inteligentna i nemilosrdna, u to vreme bavila se trgovinom drogom i organizovanjem prostitucije. Devojke za prostituciju su kupovane u Albaniji i stalno su dr¾ane na heroinu kako ne bi pobegle. Posle nekoliko policijskih racija na noæne klubove, Marija je u januaru 2001. naredila da se digne u vazduh kancelarija Luidjija Bobina, ¹efa tu¾ila¹tva. Tu¾ilac je pre¾iveo, a ¹est meseci kasnije ona je uhap¹ena.

Blic