Nova studija privukla pa¾nju miliona dijabetièara ¹irom sveta

Started by AquArius, 04-06-2007, 12:28:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Nova studija privukla pa¾nju miliona dijabetièara ¹irom sveta





Prenosimo detalje o studiji koja je povezala popularne lekove za kontrolu insulina sa alarmantno visokim brojem srèanih napada i smrti.

Vesti ne mogu da budu dobre za 180 miliona ljudi ¹irom sveta koji imaju dijabetes. Lek je najprodavaniji oralni tretman za dijabetes tipa 2. On se prodaje ¹irom sveta pod nazivima Avandija, Glimid i Rizalt. Avandija se najèe¹æe koristila za kontrolu nivoa ¹eæera u krvi kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina. Medjutim, lek koji bi mogao da bude dobar za kontrolu dijabetesa izazvao je brojne kritike zbog svog efekta na srce. Analiza 42 klinièka testa u kojima je 27 hiljada pacijenata uzimalo Avandiju, pokazalo je dramatiène rezultate. Dijabetièari tipa 2 u studiji imali su 43 odsto veæi rizik od dobijanja srèanog napada – i 64 odsto vi¹e ¹ansi od smrti zbog srèanog udara – od onih koji nisu uzimali lek. Doktor Stiven Nisen sa Klivlendske klinike je autor izve¹taja. On ka¾e da su pacijenti poèeli da dobijaju srèane probleme u prvih ¹est meseci uzimanja leka.

«To je alarmantno. Potrebno je da bude potvrdjeno sa drugim analizama , ali ako se podaci podudare, a verujem da hoæe, to predstavlja veliku zabrinutost za javno zdravlje».

Izve¹taj je objavljen u presti¾nom èasopisu Nju Ingland D¾urnal of Medisin. Urednici èasopisa nazvali su odobrenje Avandije, od strane amerièke Uprave za hranu i lekove i njegovu prodaju od strane proizvodjaèa Glekso Smit Klajna «najveæi neuspehom upotrebe leka i procesa za njegovo odobrenje u Sjedinjenim Dr¾avama». Doktor Dejvid Nejtan iz Masaèusetske op¹te bolnice u Bostonu veruje da bi pa¾ljivijim preispitivanjem mo¾da mogli da se izbegnu ti problemi.

«I Uprava za hranu i lekove i proizvodjaèi lekova najverovatnije su imali te podatkena raspolaganju. Za¹to ih nisu razmatrali na naèin na koji su to doktor Nisen i njegove kolege uèinile»?

Podaci iz studije predstavljeni su Upravi za hranu i lekove skoro pre godinu dana. Doktor Robert Mejer iz Uprave obja¹njava za¹to vlada nije preduzela dalje akcije u vezi sa lekom.

«®eleli smo da budemo aktivni u vezi sa bezbedno¹æu, ali takodje nismo ¾eleli da nepotrebno ometemo negu stotina hiljada ili miliona dijabetièara».

Proizvodjaè leka obelodanio je i druge probleme povezane sa Avandijom. On mo¾e da podstakne stvaranje dodatnih telesnih teènosti ¹to dovodi do oticanja i poveæanja te¾ine. On poveæava nivo lo¹eg - LDL holesterola za 18 odsto. Visoki holesterol prvi doprinosi srèanim oboljenjima. Glakso Smit Klajn stoji iza svog leka. U medjuvremenu, zakazano je saslu¹anje u Kongresu kako bi se istra¾io proces kojim je odobrena Avandija i da li je kori¹æenje tog leka za dijabetes tipa 2, vredno rizika. 



Izvor : www.voanews.com