Ruske rakete mogle bi da ciljaju i Evropu

Started by Roben, 03-06-2007, 20:41:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Ruske rakete mogle bi da ciljaju i Evropu

Ruske rakete ponovo bi mogle biti usmerene na vojne objekte u Evropi ako SAD nastave da insistiraju na promeni strate¹ke ravnote¾e, uvlaèeæi Poljsku i Èe¹ku u stvaranje "protivraketnog ¹tita", upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je u intervjuu grupi novinara iz Grupe osam najrazvijenijih zemalja, rekao da æe "Rusija biti prinudjena da preduzme odgovarajuæe korake, ukoliko se deo strate¹kog nuklearnog potencijala SAD nadje u Evropi i bude za nas, kako smatraju na¹i vojni eksperti, pretnja", preneo je italijanski dnevnik "Korijere dela sera"

"Koji su to koraci? Naravno, mi æemo morati da imamo nove ciljeve u Evropi. A kakva æe sredstva biti upotrebljavana za pogadjanje tih objekata koji prema na¹im vojnih struènjaka predstavljaju potencijalnu pretnju Rusiji, to je veæ pitanje tehnike: balistièke ili krilate rakete, to mogu biti i potpuno novi sistemi, ponavljam - to je veæ pitanje tehnike", rekao je ruski predsednik, prenela je agencija Itar-Tass.

Putin je ponovio da Rusija neæe biti odgovorna ako poène nova trka u naoru¾anju.
"Nismo mi poèeli da naru¹avamo strate¹ku ravnote¾u i jednostrano se povukli iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani (ABM)", rekao je ruski predsednik, ponoviv¹i da razme¹tanje amerièkih elemenata protivraketne odbrane u Evropi oèigledno ne mo¾e biti usmereno protiv Irana, buduæi da iranske rakete nemaju toliki domet.

Ova izjava data je samo nekoliko dana uoèi susreta lidera G-8 u nemaèkom letovali¹tu Hajligendam. Intervju je dat u petak, a prema najavi Itar-Tassa, biæe u potpunosti objavljen sutra.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je, istovremeno, u intervjuu televizijskom kanalu "Rusija", SAD da zajednièki sa Moskvom analizira svoje planove, ponavljajuæi da "nema smisla ¹tititi se od nepostojeæih pretnji".

Lavrov je istakao da bi bolje bilo obnoviti rad u okviru Saveta Rusija - NATO u realizaciji projekta upotrebe nestrate¹ke protivvazdu¹ne odbrane u snagama za brza dejstva, koji su Moskva i Brisel razradili pre nekoliko godina (koncept TMD - Theatre Missile Defence).

Prema reèima ¹efa ruske diplomatije, dovoljan je "pogled na kartu" da se vidi da se amerièka globalna protivraketna odbrana razme¹ta uz granice Rusije i, posredno, Kine.

(Tanjug)

darusaz

 :~
Добро је, униполарност у свету ће ускоро бити прошлост.  :police:  :V

wolfeitzckie

 Е да, и ја сам за рат до истребљења људске расе.
:palica:

Bred

e dobro je i da Rusi malo pokazu .... [piiiiiiiii, nepristojna rec :)]