U MEKSIKU OTKRIVENO VJEROJATNO NAJSTARIJE PISMO NOVOGA SVIJETA

Started by MaliZmaj, 12-06-2007, 07:36:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MaliZmaj


6. prosinca -Amerièki antropolozi otkrili su na jugoistoku Meksika vjerojatno najstarije pismo amerièkog kontinenta.

Antropolozi s Florida State University u Tallahasseeu predstavili su u najnovijem broju amerièkoga struènog èasopisa Science svoje otkriæe pri iskapanjima ru¹evina grada San Andres u meksièkoj saveznoj dr¾avi Tobasco.

Rijeè je o cilindriènom peèatu i ploèi od dijabaza, tamnozelenog eruptivnoga kamena, ukra¹enih simbolima, koji su po svoj prilici najstariji zapis dosad otkriven u Novom svijetu. Radiokarbonskom metodom procijenjeno je da predmeti potjeèu iz oko 650. godine prije Krista. Prikazuju, izmeðu ostaloga, pticu iz èijega kljuna izviru simboli slièni simbolima kasne kulture Maya.

Pretpostavlja se da je rijeè o imenu kralja kojemu obièno - kao u starim kulturama Meksika i Latinske Amerike - odgovara jedan dan u kalendaru. Znanstvenici dr¾e da je takozvana La Venta kultura veæ u ono doba mogla poznavati ritualni 260-dnevni kalendar koji je poslije ra¹iren u cijeloj Latinskoj Americi.

Novootkriveni su predmeti, prema mi¹ljenju amerièkih antropologa, oko 350 godina stariji od nalaza iz podruèja takozvane kulture Zapoteka u meksièkoj saveznoj dr¾avi Oaxaca, koji su dosad smatrani najstarijim zapisima. Pismo se u Starom svijetu razvilo u Egiptu i Mezopotamiji prije vi¹e od 2000 godina. Sada okriveno pismo iz Olmeka kulture poslu¾ilo je kao osnovica za ideografsko pismo kulture Maya oko 200. do 900. godina nakon Krista

http://vijesti.hrt.hr/arhiv/2002/12/06/ZAN.html