Najvi¹e studenata sti¾e iz Italije

Started by Bred, 07-06-2007, 13:09:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Nedeljkoviæ |

Fakulteti u Srbiji mogu da upi¹u neogranièen broj stranih dr¾avljana, a njihovu ¹kolarinu odreðuju saveti ovih visoko¹kolskih ustanova. Niko ne zna taèan broj stranaca koji trenutno studiraju u na¹oj zemlji, jer fakulteti nemaju obavezu da ih prijave Ministarstvu prosvete. Nekada je u Srbiji bilo najvi¹e Grka, a poslednjih godina, bar ¹to se tièe Beogradskog univerziteta, prednjaèe Italijani, Austrijanci i studenti iz Velike Britanije.

Buduæi stomatolog iz ©angaja
Pro¹le godine u oktobru Stomatolo¹ki fakultet je upisao i Kinez Zhan Kunagjing iz ©angaja, koji je sa roditeljima devedesetih godina stigao u Beograd, gde je zavr¹io i Srednju medicinsku ¹kolu.
- Zadovoljan sam. Kolege su me odlièno prihvatile i uspe¹no zavr¹avam godinu - ka¾e Zhan.
Fakulteti ljubomorno èuvaju taèan broj stranih studenata koje su upisali. Pretpostavlja se da su razlog tome papreni iznosi u evrima koje stranci plaæaju za jednu godinu studiranja. Njihove ¹kolarine mnogo su veæe nego za domaæe studente, osim na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Ovde stranci i samofinansirajuæi studenti iz Srbije za upisninu moraju da izdvoje isti iznos - 3.000 evra. Stranci koji nameravaju da studiraju u na¹oj zemlji moraju da podnesu nostrifikovanu diplomu o zavr¹enoj srednjoj ¹koli u èetvorogodi¹njem trajanju. Ako polo¾e prijemni, oni prila¾u dokaz da su zdravstveno osigurani za ¹kolsku godinu koju upisuju i da vladaju srpskim jezikom.
- Pre nego ¹to upi¹u fakultet strani dr¾avljani pohaðaju kurs srpskog jezika u na¹em centru. Kurs traje godinu dana, podeljen je u dva semestra i ko¹ta 1.000 evra. Studenti koji ¾ele da upi¹u Filolo¹ki ili bilo koji drugi dru¹tveno-humanistièki fakultet moraju da uèe jezik najmanje godinu dana. Oni koji hoæe da studiraju neki od tehnièkih fakulteta mogu da zavr¹e i letnji kurs jezika koji traje tri meseca i ko¹ta 600 evra - prièa za „Blic“ Jasminka ©eviæ, sekretar Centra za srpski jezik kao strani na Filolo¹kom fakultetu u Beogradu.
Primetno je, ka¾e Jasminka ©eviæ, da poslednjih nekoliko godina primat meðu studentima koji ¾ele da studiraju u Srbiji vi¹e ne dr¾e Grci. Polako ih susti¾e sve veæi broj Italijana koji po svaku cenu hoæe da studiraju „u egzotiènoj srpskoj prestonici“. Ipak, svi se sla¾u da u Srbiji vi¹e nema ni pribli¾no onoliko stranih studenata koliko ih je bilo od sredine osamdesetih do devedesetih godina.
-Trenutno nam najvi¹e dolaze Italijani, zatim studenti iz Austrije i Velike Britanije. Imamo i studente iz Rumunije, Moldavije, Rusije, Belorusije, Nemaèke, Francuske, Kine, Èe¹ke, Poljske... - ka¾e Jasminka ©eviæ.
David Palone iz Barija diplomirao je srpski jezik i knji¾evnost i sada je na postdiplomskim studijama na Filolo¹kom fakultetu u Beogradu.
- U Beogradu postoji velika italijanska studentska kolonija. Tu su moji zemljaci iz Barija, Torina, Venecije, Napulja, Peskare...Srpski jezik ima neku èudnu lepotu, ali sam se prilièno namuèio dok nisam savladao pade¾e. Uèio sam ih godinu dana. Beograd je fantastièan grad i super mi je ovde. Mogao bih da ostanem u Srbiji kada bih na¹ao dobar posao. Va¹oj hrani ne mogu da odolim. Obo¾avam sarmu i musaku, a prona¹ao sam i jedno mesto gde imaju odliènu picu. Kada zavr¹im studije planiram da prevodim knjige srpskih pisaca - prièa David.
Davidova devojka Alicija iz Poljske, takoðe studira srpski jezik i knji¾evnost.

Grci odlaze u Bugarsku zbog ni¾ih ¹kolarina
Veæina grèkih studenata u Ni¹u studira medicinu i stomatologiju, a ima ih i na arhtekturi. Na Fakultetu sporta i fizièke kulture studira samo jedan Grk.
- U Ni¹u sada studira stotinak Grka. Mo¾da jo¹ dvadesetak dolazi da pola¾e ispite. U Ni¹u je ‘95. i ‘96. godine studiralo od 3.500 do 4.000 grèkih studenata. Sada veæina Grka ¾eli da studira u susednoj Bugarskoj. Razlozi su ni¾e ¹kolarine i jeftiniji ¾ivot, pre svega jeftinije iznajmljivanje stanova i drugi ¾ivotni tro¹kovi. Mislim da je i to ¹to je Bugarska u¹la u Evropsku uniju jedan od razloga za¹to Grci odlaze na studije u tu zemlju - prièa za „Blic“ Grk Sakis Veroulis iz grada Ko¾ani, apsolvent arhitekture na Graðevinsko-arhitektonskom fakultetu u Ni¹u.
V. Toroviæ

blic