Veliki proboj u genetici

Started by Bred, 08-06-2007, 11:21:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
London -- Nauènici u najveæoj genetièkoj studiji u istoriji identifikovali 15 novih gena koji su povezani s nekim od najèe¹æih ljudskih oboljenja.

Koristeæi br¾e i preciznije istra¾ivaèke metode, grupa od 200 britanskih nauènika otkrila je gene koji su povezani sa sedam oboljenja - depresijom, Kronovom bole¹æu, oboljenjem koronarnih arterija, povi¹enim krvnim pritiskom, reumatskim artritisom i dijabetesom.

Studija je obuhvatila analizu DNK-a 17.000 ljudi, navodi BBC. Rezultati studije, objavljeni u èasopisu "Nature", predstavljeni su kao veliki napredak u medicini.

©ef ekipe nauènika, profesor Piter Doneli, sa univerziteta u Oksfordu, izjavio je da bi identifikacija tih gena trebalo da rezultira razvojem novih tretmana i terapija za pomenuta oboljenja, kao i da pomogne pri otkrivanju osoba koje su izlo¾ene najveæem riziku.

Dosada¹nje istra¾ivaèke metode su bile spore i èesto nepouzdane.

U ovoj studiji, nauènici su koristili "genske èipove" za analizu DNK-a da bi otkrili genske razlike u celom genomu.

Profesor Doneli ka¾e da studija predstavlja "novu zoru" i da su on i njegove kolege u poslednjih dvanaest meseci nauèili vi¹e nego u prethodnih 15 godina.

"Ako zamislite genom kao veoma dug put niz koji idete u mraku, do sada smo mogli da upalimo svetla u veoma malom broju lokacija. Sada, meðutim, mo¾emo da upalimo ta svetla na velikom broju lokacija. Konkretno, u ovom sluèaju, upalili smo pola miliona svetala", ka¾e profesor Doneli.

Nauènici koji su uèestvovali u ovom opse¾nom istra¾ivanju ka¾u da studija obeæava i otvaranje puta ka eri takozvane "personalizovane" medicine.

Takvom, liènom medicinom, lekari bi rutinski uzimali uzorke DNK od pacijenta kako bi prona¹li najbolje lekove za njegove gene, ¹to je mnogo efikasnije od postojeæeg pristupa "jedan patent dobar za sve".

b92

stef

 Znam da su otkriveni za gojaznost i dijabetes "falicni" geni, i da se za sada primenjuje terapija uzimanjem odredjenih aminokiselina, ali jos nije uspesna terapija.