Radi¹ kod privatnika, dr¾ava ti daje platu godinu dana

Started by Bred, 08-04-2009, 08:50:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 I. Jovanoviæ

Dr¾ava æe za 10.000 pripravnika koji se budu zaposlili u privatnom sektoru, godinu dana plaæati zarade i sve druge da¾bine...
Mlaðan Dinkiæ, vicepremijer i ministar ekonomije, rekao je juèe da je Vlada usaglasila sve mere ¹tednje u doba krize, u okviru kojih je planirano izdvajanje tri milijarde dinara za zapo¹ljavanje 10.000 mladih i za javne radove.

PODSTICAJ - Novi paket mera, koji obuhvata najopse¾niju racionalizaciju dr¾avne adminstracije od 2000. godine i stimulativne mere za zapo¹ljavanje i infrastrukturu, gotov je i usagla¹en, a narednih dana æe ga objaviti premijer i ministri - rekao je Dinkiæ, ali nije objavio detalje dogovora.
Ipak, on je bio ne¹to konkretniji kad se radilo o merama podsticaja zapo¹ljavanja.
- Dr¾ava æe za 10.000 pripravnika koji se budu zaposlili u privatnom sektoru, godinu dana plaæati zarade i sve druge da¾bine. Dr¾ava æe u potpunosti finansirati njihove plate, a privatnici koji ih budu primili na posao, neæe imati obavezu da ih nakon godinu dana zadr¾e - naglasio je Dinkiæ .
Prema njegovim reèima, to znaèi da æe privatnici imati motiv da ih zaposle, dok od samih mladih zavisi da li æe nakon godinu dana ostati na poslu.
- Mladi koji budu konkurisali za te poslove, ove godine dobiæe ¹ansu od dr¾ave, koja æe im godinu dana plaæati zaradu, kao i poreze i doprinose, a ukoliko se poka¾u kod novog poslodavca, siguran sam da æe nakon godinu dobiti i stalni posao - rekao je Dinkiæ.
On je naveo da æe program biti namenjen, pre svega, ugro¾enim kategorijama stanovni¹tva koji ne mogu da naðu posao, kao i manje razvijenim op¹tinama.
Druga kljuèna mera koja æe potstaæi zapo¹ljavanje, jesu javni radovi, za ¹ta æe ove godine biti izdvojeno 1,2 milijardi dinara, ¹to je znatno vi¹e nego pro¹le godine.
Dinkiæ je ocenio da je ovo doba kada se suoèavamo sa efektima krize sliènom onom tridesetih godina pro¹log veka, kada je politika javnih radova pomogla da se ta svetska kriza prevaziðe.
Znaèaj mera za stimulisanje zapo¹ljavanja mladih je u tome ¹to je stopa nezaposlenosti mlade generacije iznad proseka Srbije.

Kako Vlada planira da pobedi krizu
Iako ministar Dinkiæ nije najavio o kojim merama se radi, jasno je da se odustalo od solidarnog poreza i od poveæanja PDV-a. Skoro je izvesno da æe doæi do poveæanja akciza na derivate ( za dva dinara na benzin i za èetiri na dizel) i do uvoðenja poreza od 10 odsto na telefonske impulse u mobilnoj telefoniji. Vladin paket mera podrazumeva smanjenje bud¾eta ministarstva za èetvrtinu, taènije za 26 odsto, smanjenje zaposlenih u dr¾avnoj upravi i lokalnoj samoupravi, smanjenje plata u administraciji i smanjenje transfera lokalnim samoupravama. Kako je juèe Blic objavio, smanjile bi se sve plate preko 40.000 dinara, s tim ¹to bi sa visnom primanja rasla i stopa smanjenja, pa je moguæe da se plate od 100.000 dinara smanje za èak 30 odsto.

19,4% je stopa nezaposlenosti mladih od 25 do 34 godine
izvor: Ministarstvo ekonomije

Prema podacima za 2008. op¹ta stopa nezaposlenosti je bila 14,7 odsto.

24sata.rs

Bred

nastavak sa naslovne ...

Program pripravnika „Prva ¹ansa" podrazumeva sledeæe:

    *      Dr¾ava plaæa najveæi deo bruto zarade (neto platu i sve doprinose), a poslodavac plaæa porez na dohodak, (najvi¹i iznos poreza mo¾e biti 2.600 dinara, za pripravnike sa visokom ¹kolom)
    *      Poslodavac, uz pomoæ NSZ, sam bira lica koja æe zaposliti kao pripravnike, koja moraju da budu prijavljena na evidenciju nezaposlenih NZS, imaju najvi¹e 30 godina i da su bez radnog iskustva u struci za koju se osposobljavaju
    *      Poslodavac nema obavezu da, nakon isteka pripravnièkog sta¾a, sa njim zasnuje stalni radni odnos
    *      Neto-plata za lica sa srednjom struènom spremom iznosi 16.000 dinara
    *      Neto-plata za lica sa dvogodi¹njim i trogodi¹njim vi¹im obrazovanjem iznosi 18.000 dinara
    *      Neto-plata za lica sa najmanje èetvorogodi¹njim visokim obrazovanjem iznosi 20.000 dinara.

Nacionalna slu¾ba za zapo¹ljavanje æe, na osnovu podataka kojima raspola¾e o nezaposlenim licima bez radnog iskustva i koja nisu starija od 30 godina (a izjasnila su se da ¾ele da se naðu na listi), saèiniti listu pripravnika, sa podacima o pripravnicima koji æe poslodavcima biti dovoljni za ¹iri izbor kandidata. Lista pripravnika nalaziæe se na sajtu NSZ - www.nsz.gov.rs, i biæe dostupna svim korisnicima usluga NSZ.
Tekst Konkursa za zapo¹ljavanje mladih „Prva ¹ansa“Zahtev za dodelu subvencije za zapo¹ljavanje mladih


PRIPRAVNICI

Po¹tovani,

    *      Ako se nalazite na evidenciji nezaposlenih Nacionalne slu¾be za zapo¹ljavanje,
    *      Nemate radno iskustvo u struci za koju se osposabljavate,
    *      Imate najvi¹e 30 godina,
    *      Struènu spremu od III do VII stepena,

Pozivamo vas da uèestvujete u programu za zapo¹ljavanje pripravnika „Prva ¹ansa", koji su pokrenuli Ministarstvo ekonomije i Nacionalna slu¾ba za zapo¹ljavanje, kako biste stekli praktièna znanja koja æe vas uèiniti konkurentnijima na tr¾i¹tu rada i koja su neophodna za polaganje struènih ispita.

Ako se nalazite na evidenciji Nacionalne slu¾be za zapo¹ljavanje, za uèestvovanje u programu za zapo¹ljavanje pripravnika mo¾ete se prijaviti u filijali NSZ u svom mestu.

Ako niste prijavljeni na evidenciju Nacionalne slu¾be za zapo¹ljavanje, neophodno je da se najpre prijavite i tom prilikom izjasnite da ¾elite da uèestvujete u programu za zapo¹ljavanje pripravnika.

Nacionalna slu¾ba za zapo¹ljavanje æe, na osnovu podataka kojima raspola¾e o nezaposlenim licima bez radnog iskustva i koja nisu starija od 30 godina (a izjasnila su se da ¾ele da se naðu na listi), saèiniti listu pripravnika, sa podacima o pripravnicima koji æe poslodavcima biti dovoljni za ¹iri izbor kandidata. Lista pripravnika nalaziæe se na sajtu NSZ - www.nsz.gov.rs, i biæe dostupna svim korisnicima usluga NSZ.

http://www.nsz.sr.gov.yu/page/info/sr/konkursi.html?view=story&id=1810&sectionId=3