Cuvajte pasose!

Started by Bred, 18-06-2007, 10:13:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: PRESS

Na¹i turisti koji u inostranstvu izgube sva dokumenta moraju da dokazuju identitet pomoæu izvoda iz matiène knjige roðenih i potvrde o dr¾avljanstvu

Graðani Srbije koji ove godine nameravaju da letuju u inostranstvu treba dobro da èuvaju svoja dokumenta, jer u sluèaju da izgube ili im ukradu paso¹ prolaze k'o bosi po trnju. Da bi dobili "putni list" za povratak kuæi, na¹i dr¾avljani gubitak dokumenata moraju da prijave policiji i da potom srpskom konzulatu dostave izvod iz matiène knjige roðenih i potvrdu o dr¾avljanstvu.

Ukoliko se ovakav peh desi u nekoj od zemalja Evropske unije, ta dokumenta moraju da budu originali, jer diplomatska predstavni¹tva ne prihvataju faksom poslate kopije. Samo u sluèaju kada je srpski turista saèuvao liènu kartu ili vozaèku dozvolu, procedura izdavanja "putnog lista" mo¾e da traje oko sat vremena. Izrada tog dokumenta konzulatu se plaæa 50 evra.

Ambasada pozajmljuje pare

Direktor Direkcije za konzularne poslove Branko Rado¹eviæ ka¾e za Press da, osim pomoæi u izradi novih putnih dokumenata, ambasada pru¾a i finansijsku pomoæ na¹im dr¾avljanima.

- Ako se desi da turista iz Srbije nema novca za nova dokumenta, na¹ konzulat ili ambasada, po posebnoj proceduri, mogu da pokriju te tro¹kove, kao i tro¹kove dodatnog boravka u inostranstvu. Postoji moguænost da te tro¹kove na raèun ambasade na¹ turista uplati po povratku u Srbiju, ali i da porodica ili neko drugi novac iz Srbije direktno uplati na raèun ambasade i tako pokriju tro¹kove - obja¹njava Rado¹eviæ.

Ljiljana Tanasijeviæ, savetnik za konzularne poslove ambasade u Sofiji, upozorava graðane da procedura za dobijanje putnog lista nije ni jednostavna, ni jeftina.

- Ako im se desi da izgube dokumenta, graðani to prvo treba da prijave policiji i da se onda sa potvrdom jave na¹oj najbli¾oj ambasadi ili konzulatu. Ako putnik nema nijedan drugi dokument kod sebe, njegov identitet proveravamo preko MUP-a Srbije, ¹to mo¾e da traje i nekoliko dana, pogotovu ako se sve de¹ava krajem nedelje. U meðuvremenu, na¹ turista mora da pribavi i potvrdu o dr¾avljanstvu i izvod iz matiène knjige roðenih, ¹to je èesto komplikovano jer kopije tih dokumenata u ambasade ¹alju roðaci iz Srbije, pa dok se oni organizuju... Samo ako, kojim sluèajem, putnik ima kod sebe liènu kartu ili vozaèku dozvolu, mo¾e da bude po¹teðen muke i da "putni list" dobije za sat vremena. Inaèe, u oba sluèaja, srpski turista mora da dostavi i tri fotografije, kao i da plati uslugu konzulatu - obja¹njava Tanasijeviæa.

Prema njenim reèima, konzulatu u Sofiji meseèno se u sezoni javi èetiri-pet turista koji su izgubili paso¹. Èesto i policija brzo reaguje, pa Srbi za dan-dva dobiju natrag svoj paso¹.

Procedura dobijanja "putnog lista" ista je i u ostalim zemljama, sa izuzetkom zemalja Evropske unije, u kojima u sluèaju gubitka svih dokumenata na¹ dr¾avljanin mora iz Srbije da pribavi originalna dokumenta. U srpskom konzulatu u Milanu obja¹njavaju da je takva procedura jer je bilo mnogo poku¹aja zloupotreba.

- De¹avalo se da se Crnogorci ili Bosanci pretvaraju da su Srbi i da kod nas tra¾e "putni list", a onda se ispostavi da uop¹te nisu imali srpski paso¹. Zato turista koji prijavi da je izgubio sva dokumenta mora iz Srbije da pribavi originalni izvod iz matiène knjige roðenih i originalnu potvrdu o dr¾avljanstvu. Samo u izuzetnim sluèajevima, kada je turista deo grupe i do¹ao je u aran¾manu neke agencije, mo¾e da se dozvoli da se kopije tih dokumenata faksiraju na broj u ambasadi. To se, meðutim, de¹ava vrlo retko. Zato na¹im dr¾avljanima uvek savetujemo da je bolje da pripaze na dokumenta i da se po¹tede dodatnih tro¹kova i muke - ka¾u u konzulatu u Milanu.
I. PE©I

darusaz

Дакле, пазите шта радите у иностранству са личним документима. :)
И да, Министарство спољних послова РС има сада и специјализован форум где сваки наш проблем брзо нађе решење.  :)  :peace:

Smrda

ja sam jednom izgubila dokumenta u Londonu,
i nije bilo problema..
otisla sam u nasu ambasadu,
tamo su mi uzeli maticni broj...
poslali za Bg,
izvukli dokumenta,faxirali..i sa potvrdom sam izasla iz Engleske...
ali,koliko kontam..moze to da bude gadno,pogotovu u zemljama,tj gradovima gde nema nasih ambasada

darusaz

U tom slucaju, Konzul je duzan da dodje u drzavu/mesto gde se nalazi nas drzavljanin bez isprava.

Smrda

Quote from: darusaz on 23-06-2007, 17:25:05
U tom slucaju, Konzul je duzan da dodje u drzavu/mesto gde se nalazi nas drzavljanin bez isprava.
U kojoj zemlji?
Kontam ja da je on duzan,samo sam malo skepticna...
Meni su izgubili pasose pre 5 godina,u DHLu,negde u Briselu,
nasi su samo okrenuli glavu na drugu stranu,
A DHL je rekao-"Pa tuzite nas,ali necete nisita postici"
I bejahu u pravu....

ali,ajde,prvi put sam bila srecne ruke,
a drugi....eee...sta sad...

darusaz

ali,koliko kontam..moze to da bude gadno,pogotovu u zemljama,tj gradovima gde nema nasih ambasada

E на ово сам мислио. Дакле ако неко у Узбекистану остане без нашег пасоша,онда конзул из Москве мора да се довуче до Ташкента.  .blah.

Smrda

ne,ne,ne...
nisi me razumeo...
skapirala sam ja tebe...
samo sam malo skepticna po pitanju azurnosti i efikasnosti nasih...zato sam tako napisala...
verujem ja da bi to tako trebalo da bude,
i nadam se da i jeste tako...
ovo sto se meni deislo bese davno,tako da mozda se stvari poboljsavaju...