Studentska poliklinika

Started by pereca, 20-06-2007, 23:26:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

STUDENTSKA POLIKLINIKA (Zavod za zastitu zdravlja studenata Beograd)

Krunska 57
Telefon: 2430-814
www.studpol.rs


Poèeci zdravstvene za¹tite beogradskih studenata vezani su za poèetak rada Studentske poliklinike 1931. godine. 1948. godine je za zdravstvenu za¹titu studenata dodeljen sanatorijum „Pantoviæ” u ulici Prote Mateje broj 29, a èetiri godine kasnije ustupljena je i zgrada u Krunskoj ulici broj 57. 1961. godine osniva se Studentska poliklinika sa Stacionarem, koja se 1971. transformi¹e u Zavod za za¹titu zdravlja studenata koji danas obezbeðuje za¹titu zdravlja za oko 120.000 studenata Beograda i oko 10.000 zaposlenih na visoko¹kolskim ustanovama.



U sklopu Zavoda funkcioni¹e pet odeljenja:

• Odeljenje osnovne zdravstvene za¹tite;
• Odeljenje za oèuvanje i unapreðenje zdravlja;
• Stomatolo¹ko odeljenje;
• Odeljenje specijalistièkih slu¾bi;
• Odeljenje za ginekologiju;

Pri Zavodu postoji rendgen kabinet i savremena laboratorija u kojoj se obavlja laboratorijska dijagnostika. Stacionar ima 22 kreveta, a hirur¹ka slu¾ba raspola¾e sa dve operacione sale, intenzivnom i poluintenzivnom negom. Pored operacija op¹te hirurgije, na hirurgiji se obavljaju i specijalne intervencije (plastiène i rekonstruktivne hirurgije, urologije, onkohirurgije i ortopedije, kao i ginekolo¹ke hirur¹ke intervencije).

Godi¹nje se u Zavodu obavi preko milion pregleda i usluga. Pravo leèenja na Poliklinici imaju svi studenti beogradskih fakulteta i vi¹ih ¹kola. Potrebna dokumenta za ostvarivanje prava na zdravstvenu za¹titu su: overena zdravstvena knji¾ica i indeks. Od ove godine kao zdravstveni karton koristi se i èip kartica Studentskog centra Beograd, koja ujedno predstavlja domsku i abonentsku legitimaciju.

U sastavu Zavoda nalazi se 8 savetovali¹ta i Centar za prevenciju SIDE i polno prenosivih infekcija, koji jedini u zemlji radi dobrovoljna tajna testiranja na HIV. Centar sprovodi i edukativne seminare za studente i pru¾a savete u prostorijama u ulici Braæe Nediæa 28 ili putem AIDS info telefona: 2432 192.

Tokom ¹kolovanja, studenti su obavezni da redovno overavaju zdravstvenu knji¾icu, otvore karton u Zavodu, obave lekarski pregled za upis na fakultet, kao i obavezan sistematski pregled (prva i treæa godina studija) i pregled za useljenje u dom.

U Poliklinici se vr¹e i dodatne usluge po veoma povoljnim uslovima: dobijanje lekarskog uverenja za polaganje vozaèkog ispita, dobijanje lekarskog uverenja za odlazak u inostranstvo, sve vrste lekarskih pregleda za regulisanje statusnih pitanja na fakultetu i ciljani sistematski pregled zaposlenih.