Komisija bila izlo¾ena pritiscima nekih vi¹ih ¹kola

Started by pereca, 20-06-2007, 19:44:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Komisija bila izlo¾ena pritiscima nekih vi¹ih ¹kola
Autor: Beta | 18.06.2007 - 17:13

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta vi¹ih ¹kola tokom èitavog procesa akreditacije bila je izlo¾ena ometanjima, pritiscima i diskvalifikacijama nekih visoko¹kolskih ustanova koje nisu ispunile standarde, saop¹tio je danas predsednik Komisije Slobodan Arsenijeviæ.
"Ti pritisci i lobiranja su u poslednje vreme, u fazi dono¹enja konaènih odluka o akreditaciji, znatno pojaèani. Oèekujemo da æe se svi subjekti koji uèestvuju u procesu akreditacije, bez obzira na pritiske, èvrsto pridr¾avati zakona, usvojenih standarda i utvrðenog èinjeniènog stanja", navodi se u saop¹tenju.
Arsenijeviæ je dodao da su rezultati Komisije dobro prihvaæeni u javnosti, kao i da su nedavno relevantne evropske institucije veoma pozitivno ocenile celokupan rad institucija u Srbiji nadle¾nih za kvalitet visokog obrazovanja.
U Srbiji postoji 78 vi¹ih ¹kola, akreditacije za rad dobilo je njih 33, za 27 ¹kola akreditacije su odbijene, a za njih 18 izreèene su mere upozorenja. Postupak akreditacije okonèan je poèetkom meseca.
Inaèe, sve vi¹e ¹kole u Srbiji koje nisu dobile dozvolu za rad mogu da ulo¾e ¾albu Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje u roku od 30 dana od dana kada im je prispelo obave¹tenje. Odluka Nacionalnog saveta je konaèna. Vi¹e ¹kole bez akreditacije neæe moæi da upi¹u brucose u narednu ¹kolsku 2007/2008 godinu. Po isteku roka od godinu dana one mogu ponovo da podnesu zahtev za akreditaciju

www.blic.co.yu

tarantulica

Meni nikako nije jasno kako te shkole uopshte pochnu da rade  :wall:

Bred


pereca

Pa razne vise skole koje se zavrsavaju prostom kupovinom udzbenika ili kupovinom ispita.

Bred

Reakcije na napad na èlana komisije
Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Danas sti¾u reakcije na juèera¹nji napad na èlana Akreditacione komisije za visoko¹kolske ustanove ispred stana u Beogradu.

Na konferenciji za novinare napadnuti profesor Neboj¹a Janiæijeviæ smatra da incident nema veze sa njegovim dugogodi¹njim radom na beogradskom Ekonomskom fakultetu. Èlanovi Komisije su to povezale s odbijanjem zahteva za akreditaciju nekih visokih ¹kola. Tanjugu su u MUP-u Srbije rekli da policija intenzivno radi na rasvetljavanju ovog sluèaja.

Janiæijeviæ, sa povredama i flasterom na licu, objasnio je da ga je napao jedan mladiæ dok je ulazio u kola. "Doviknuo mi je 'profesore', a potom me udario dva-tri puta, dok sam sedao za volan", rekao je Janiæijeviæ.

On ka¾e da je poku¹ao da se odbrani nogom i da je potom napadaè, koji je prema njegovim reèima, izgledao kao 'tabad¾ija', pobegao sa jo¹ jednim mladiæem.

Janiæijeviæ je rekao da je sluèaj odmah prijavio policiji i potom u Zemunskoj bolnici 'dobio' nekoliko kopèi, dodajuæi da ipak ne mo¾e da "uperi prst ni u koga".

Janiæijeviæ ka¾e da je veèe pre napada primao èudne telefonske pozive. Zbog napada ka¾e da bi voleo da ima za¹titu, ali misli da je to nerealno. 

Na konferenciji su prisutni èlanovi Akreditacione komisije ocenili da je napad poni¾avajuæi za celu akademsku zajednicu i parlament koji je formirao Nacionalni savet za visoko obrazovanje, odnosno njenu Komisiju za akreditaciju.

"Ako ovoj zemlji nije potreban red u obrazovnom sistemu, ni pravila koja æe va¾iti za sve, sigurnost studentima, onda tra¾imo od nadle¾nih da nas raspuste", proèitano je na skupu obave¹tenje koje je poslato svim rektorima, dekanima i direktorima vi¹ih ¹kola.

U suprotnom, tra¾imo da budemo za¹tiæeni od necivilizovanih pojedinaca èije ¹kole nisu ispunile uslove za akreditaciju, navedeno je u dopisu.

Arsenijeviæ: Odgovoran M. Jovanoviæ

Da pritisci i pretnje postoje Komisija je navodila i prilikom saop¹tavanja rezultata, kada je od oko 80 vi¹ih ¹kola, 33 dobilo akreditaciju.

"Ja vidim ovaj napad kao jedno produ¾avanje pritisaka i to ne samo na mene, nego i na celu Komisiju za akreditaciju, ali i na Nacionalni savet za visoko obrazovanje, koji upravo sada u ovom periodu re¹ava po ¾albama koje su vi¹e ¹kole uputile na na¹e re¹enje o oduzimanju akreditacije“, rekao je Janiæijeviæ.

"Takoðe, mislim da je ovaj napad jedna vrsta pritiska koja raèuna unapred sa akreditacijom fakulteta koja treba da poène", rekao je on.

Janiæijeviæ istièe da ni na koga ne mo¾e da upre prstom i ka¾e ko je poslao batina¹e jer su, kako navodi, mnoge ¹kole, taènije njihovi vlasnici i direktori, u ¾elji da dobiju dozvolu za rad, Komisiji dostavili i la¾ne podatke.

"Èinjenica je da ove vi¹e ¹kole kojima je oduzeta akreditacija meni lièno èine krug sumnjivih", ka¾e on.

"Ono ¹to je jasno i ¹to je javno i ¹to je poznato to je da nas je preko medija i ¹tampe i preko televizije javno napadao rektor Megatrend univerziteta Miæa Jovanoviæ, ne samo mene, nego i kolegu Arsenijeviæa", rekao je Janiæijeviæ.

A Slobodan Arsenijeviæ, predsednik Komisije, direktno je optu¾io Jovanoviæa za pretnje. "Direktno Miæa Jovanoviæ u direktnom kontaktu, mene je vreðao, a pretio Neboj¹i i Veri Vujièiæ.

"Tra¾imo da se na civilizovan naèin za¹titimo od necivilizovanih pojedinaca èije ¹kole nisu ispunile zahtev za akreditaciju", rekao je on.

Potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Æemal Doliæanin zatra¾io je, u ime Saveta, da se nalogodavci i izvr¹ioci brutalnog napada na èlana komisije ¹to pre pronaðu i sankcioni¹u.

Jovanoviæ: Nemam veze s napadom

Rektor Univerziteta Megatrend Miæa Jovanoviæ rekao je Tanjugu da nema nikakve veze sa napadom na profesora Neboj¹u Janiæijeviæa.

"Taèno je to da sam danas na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje profesora Arsenijeviæa nazvao velikim la¾ovom i odmah posle toga su sazvali konferenciju", rekao je Jovanoviæ, ponavljajuæi da sa napadom nema veze.

On je rekao da je upozoren da mo¾e prisustvovati samo raspravi tokom prve taèke dnevnog reda na sednici Saveta, ali da je veæ na poèetku Arsenijeviæ izneo sluèaj napada na profesora.

"Uostalom, nisam ja njemu pretio nego on meni, i to pre mesec dana u Kragujevcu", rekao je Jovanoviæ, nazivajuæi Arsenijeviæa "nekompetentnim i nestruènim".

I sam Univerzitet Megatrend saop¹tio je da osuðuje napad na profesora Janiæijeviæa, uz ocenu da je objavljena gruba insinuacija da je taj univerzitet "meðu onima koji su imali razloga da motivi¹u ovaj brutalni napad", jer je javno kritikovao odluke Akreditacione komisije.

U saop¹tenju se navodi da Megatrend istièe svoju odluènost da se u borbi za za¹titu svojih legitimnih interesa koristi samo pravnim i drugim sredstvima koja su primerena akademskoj zajednici.