Nova pomoæ kod o¹teæenja sluha

Started by Bred, 22-06-2007, 14:48:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Kohlearna implantacija je revolucionarna hirur¹ka metoda koja i deci s te¹ko o¹teæenim sluhom omoguæava da èuju.

Iako se u svetu uspe¹no primenjuje vi¹e od dve decenije, taj program je u Srbiji jo¹ u povoju, pre svega zbog nepostojanja nacionalnog programa za rano otkrivanje o¹teæenja sluha.

U Srbiji se na 1.000 dece raðaju tri sa o¹teæenim sluhom, a kod prevremeno roðenih beba taj prosek je èetiri na 100. ne postoje podaci o tome koliko je gluve dece jer ne postoji obaveza prijavljivanja. Kohlearni implant je nada za normalan ¾ivot, ali je va¾no da se operacija izvede do druge godine.

Porodica Gagiæ ima sina Jovana, kom je u 9. mesecu utvrðenote¹ko obostrano o¹teæenje sluha. "Imali smo sreæu da o kohlearnom implantu èujemo od tima lekara sa Instituta za majku i dete. Jovana smo operisali u Klinièko-bolnièkom centru Zvezdara. Posletri godine, Jovan je deèak kao i svaki drugi, prièa, razgovara, odgovara", ka¾u roditelji.

Program kohlearne implantacije sprovodi se uspe¹no u 70 zemalja sveta. Implant mo¾e da se ugradi i odreðenoj kategoriji odraslih, ali sa znatno slabijim rezultatima. U Srbiji, prvo dete je operisano 2002, ali program jo¹ nije postao uobièajen.

Jovana Jeèmenica, specijalistkinja otorinolaringologije,koordinatorka tima za kohlearnu implantaciju, ka¾e da je jedan od razloga za to nerazvijen program neonatalnog skrininga.

"To je program otkrivanja o¹teæenja sluha kod novoroðenaèadi. Mi se trudimo, ovde na Institutu za majku i dete, koliko god je moguæe, da radimo skrining kod dece s brojnim faktorima rizika, da makar u toj grupi dece na vreme otkrijemo o¹teæenja", ka¾e ona.

Smatra se da je, posle otkrivanja gestovnog govora, kohlearna implantacija istorijski pomak u pomoæi gluvim osobama. Ipak, prema reèima Jovane Jeèmenice, nerazumevanje pokazuju i struènjaci.

De¹ava se da ometanja ima i u struènim krugovima, da se pacijenti ne upuæuju na konsultaciju, na razgovor", ka¾e ona. Prema njenim reèima, za dobrobit dece nu¾no je bolje informisati roditelje i ¹to hitnije napraviti nacionalni program za rano otkrivanje o¹teæenja sluha.