Testiranje vakcine protiv raka materice u Srbiji!

Started by Bred, 11-05-2006, 09:19:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Dve pacijentkinje iz Srbije na¹le su se meðu svega nekoliko ¾ena iz sveta na kojima je poèetkom maja po prvi put isprobana nova vakcina protiv raka grliæa materice.

Vakcina „lovaksin C“ predstavlja veliku novinu u oblasti medicine, jer u sebi sadr¾i modifikovane ¾ive bakterije koje po ulasku u organizam provociraju imuni sistem èoveka terajuæi ga da proizvede æelije koje uni¹tavaju rak.

U toku nedelje eksperimentalnom tretmanu biæe podvrgnuta jo¹ jedna pacijentkinja sa Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, a u narednih nekoliko nedelja jo¹ dve. Vakcina æe u narednih ¹est meseci biti isprobana na ukupno dvadeset pacijentkinja iz Srbije, Izraela i Meksika.

Vakcina je otkrivena pre deset godina u Americi i u meðuvremenu je veoma uspe¹no testirana na ¾ivotinjama.

- Vakcina je ubrizgavana mi¹evima u koje su prethodno posaðene æelije raka i kod svih njih je do¹lo do jake reakcije na lek. Kod skoro polovine ¾ivotinja rak se potpuno izgubio, dok je kod druge polovine do¹lo do znatnog smanjenja tumora - ka¾e za „Blic“ doktor D¾on Rotman, direktor klinièkih ispitivanja i potpredsednik „Advaknono3“, amerièke firme koja je proizvela vakcinu.

Kako æe vakcina delovati na ljude - pitanje je na koje se amerièki i na¹i struènjaci ne usuðuju da daju odgovor.

- Imamo velika oèekivanja. Ono ¹to sigurno znamo jeste da je vakcina bezbedna. Kod dve pacijentkinje iz Beograda koje su primile prve doze jedini negativni efekti bili su poveæanje temperature, koja je skidana obiènim „paracetamolom“ - obja¹njava doktor Rotman.

Vakcinu je osmislila doktorka Ivon Paterson sa Univerziteta u Pensilvaniji koja je primetila da ljudski imuni sistem stvara jak odbrambeni ¹tit kada je suoèen sa bakterijom listerijom monositogenes, zbog èega je do¹la na ideju da to iskoristi za borbu protiv raka.

- Tu bakteriju èovek svaki dan unosi u svoj organizam kroz hranu i ona u malim kolièinama nije ¹tetna. Opasna je kada se naðe u pokvarenim namirnicama, recimo u siru, i tada organizam poèinje aktivnu borbu. Izmenom na antigenu uspeli smo da prevarimo organizam tako da on istovremeno ubija i bakteriju i æelije raka - ka¾e doktor Rotman.

Ukoliko se u klinièkim ispitivanjima u Srbiji i svetu poka¾e da vakcina nije ¹tetna i da ne izaziva ozbiljne ¹tetne posledice, krenulo bi se u novu fazu klinièkih istra¾ivanja. Do sada je samo na poèetna laboratorijska istra¾ivanja utro¹eno preko deset miliona dolara. Ukoliko sve bude i¹lo kako treba, vakcina æe se u redovnoj upotrebi naæi tek za èetiri godine.

Milorad Ivanoviæ
blic

Bred

Vakcina protiv raka grliæa materice
Izvor: B92 
Beograd -- Vakcina marke gardasil, protiv raka grliæa materice, stigla je u Srbiju i nalazi se u Agenciji za lekove.


Portparol Agencije za lekove i medicinska pomagala Aleksandar Tucoviæ ka¾e da je gardasil dobio dozvolu za prodaju vakcine protiv raka grliæa materice (cerviksa) jo¹ u oktobru 2006, ali da je prema evropskim procedurama sada na prvoj proveri. U meðuvremenu, u Australiji je odobrena i nova vakcina protiv tog oblika raka konkurentskog proizvoðaèa.

"Oèekujemo da se vakcina pojavi na tr¹itu za mesec ili ne¹to vi¹e dana", ka¾e Tucoviæ.

Gardasil je prva vakcina koju je amerièka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila kao prevenciju protiv humanog papiloma virusa, naroèito njegovih kancerogenih oblika tipa 16 i 18, koji izaziva rak grliæa materice. Vakcina je namenjena mladim ¾enama izmeðu 9 i 26 godine, koje nemaju taj virus.

Kompanija koja je proizvela vakcinu, Merk end ko, zatra¾ila je od Agencije za hranu i lekove da u narednih godinu dana razmotri i moguænosti ¹ire upotrebe vakcine protiv raka vagine i vulve.

Kao prvi i glavni konkurent gardasilu pojavila se nova vakcina cervarix, koju proizvodi Glaksosmitklajn. Ta vakcina je veæ odobrena za upotrebu u Australiji, a oèekuje se da æe uskoro dobiti dozvolu i u Evropi.

U SAD se njegova upotreba jo¹ ispituje, a u struènim èasopisima se navodi da su rezultati delovanja vakcine dobri i da je i ta vakcina veoma efikasna u prevenciji raka grliæa materice. Novost kod ove vakcine jeste i da je u Australiji odobrena kod ¾ena do 45 godina.

Lekari meðutim upozoravaju da nijedna vakcina nije 100 odsto sigurna za¹tita i da ¾ene i dalje treba da idu na redovne preglede i da rade test Papanikolau.

Uprkos pozitivnim rezultatima ispitivanja i odobrenjima nadle¾nih agencija, neke konzervativnije struène grupe u SAD navode da su sa upotrebom gardasila povezana brojna ne¾eljena dejstva, pre svega kod trudnih ¾ena koje su primile vakcinu.

Takve navode odbacuju nadle¾ne zdravstvene institucije u SAD, kao i kompanija Merk, navodeæi da nema dokaza da su problemi nastali u trudnoæi kod 18 ispitivanih ¾ena bili povezani s vakcinom protiv raka grliæa materice, prenosi Vol strit d¾urnal.

Oni navode da u FDA svakodnevno sti¾u prijave o ne¾eljenim dejstvima raznih lekova, a da je do sada bilo 1.637 prijava ne¾eljenog dejstva za gardasil, ¹to nadle¾ne slu¾be ne ocenjuju kao veliki broj, s obzirom da se procenjuje da je do sada vakcinu primilo dva do tri miliona ¾ena, navodi list.