U Srbiji i do 100.000 narkomana - Svetski dan borbe protiv narkomanije

Started by pereca, 25-06-2007, 19:47:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

U Srbiji i do 100.000 narkomana


U Srbiji ne postoje taèni podaci o zavisnicima od droge, ali se pretpostavlja da se taj broj kreæe izmedju 30.000 i 100.000, upozorila je dr¾avni sekretar Ministarstva zdravlja dr Nevena Karanoviæ.

Na konferenciji za novinare u Gradskoj skup¹tini, povodom Dana borbe protiv narkomanije koji se u utorak obele¾ava ¹irom sveta, ona je rekla da se, prema podacima iz gradova u kojima postoje regionalni centri za leèenje zavisnika, vi¹e od 70 odsto pacijenata javlja zbog zavisnosti od opijata, od kojih 65 odsto èine intravenski ovisnici.

Prema reèima Karanoviæeve, poslednjih godina je medju intravenskim ovisnicima uoèen pad broja zara¾enih HIV virusom, ali je istovremeno znaèajno poveæano obolevanje od hepatitisa C, koji je registrovan kod 38 do 60 odsto zavisnika.

"Odgovor zajednice na problem droge do sada nije bio strate¹ki koncipiran na nivou dr¾ave i iz tih razloga je krajem 2004. Vlada Srbije formirala komisiju za prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci (droga i alkohol), èiji je osnovni zadatak bio izrada prve Strategije za borbu protiv droge u Srbiji za period od 2008. do 2012. godine", istakla je dr Karanoviæ.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je krajem pro¹le godine zvanièno registrovano 5.618 narkomana, ¹to znaèi da na svakih hiljadu stanovnika ¾ive tri do èetiri narkomana, reèeno je na Tribini povodom Dana borbe protiv narkomanije.

Prisutne su pozdravile zamenik gradonaèelnika grada Beograda Radmila Hrustanoviæ i gradski sekretar za zdravstvo dr Sne¾ana Stevanoviæ, koje su ukazale da je zavisnost od opijata dru¹tveni problem u èijem re¹avanju, osim zdravstvenih ustanova, treba da uèestvuju porodice, ¹kola, nevladine organizacije...

Povodom Dana borbe protiv narkomanije, u utorak æe od 11 do 14 èasova biti postavljen ¹tand u Knez Mihajlovoj ulici (kod Ruskog cara), gde æe se deliti propagandni materijal, koji je prvenstveno namenjen roditeljima.

U istom terminu biæe organizovano i besplatno savetovali¹te za roditelje u Studentskom kulturnom centru, gde æe biti deljeni testovi za detekciju na prisustvo droge u prostoru i priruènik za roditelje.

Tokom sledeæe nedelje u Zavodu za bolesti zavisnosti svi zainteresovani æe moæi da obave besplatno testiranje na drogu.

(Tanjug)

pereca

Dan borbe protiv narkomanije

Beograd -- U Beogradu je danas obele¾en Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga.

Nema preciznih podataka o broju narkomana u Srbiji, a procenjuje se da ih je izmeðu 30.000 i 100.000. Registrovanih narkomana na podruèju Beograda, prema podacima iz decembra 2006, ima 5.618, odnosno tri do èetiri na 1.000 stanovnika.

Nacionalna mre¾a nevladinih organizacija za borbu protiv droge organizovala je danas ¹tand u Knez Mihajlovoj ulici kod Ruskog cara, na kome prolaznicima deli propagandno-edukativni materijal.

Ta akcija je organizovana povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe droga, a istovrememo je u Studentskom kulturnom centru organizovano besplatno savetovaliste za roditelje, gde se uz materijal dele i testovi za detekciju na prisustvo droge i Prirucnik za roditelje.

Centar za prevenciju side i polno prenosivih infekcija Zavoda za za¹titu studenata organizuje sutra akciju besplatnog, noænog, dobrovoljnog, poverljivog savetovanja i testiranja na HIV za sve graðane.

Akcija æe se obaviti od 20 do 24 sata u prostorijama Zavoda za zdravstvenu za¹titu studenata (Studentska poliklinika) u Krunskoj ulici 57, navodi se u saop¹tenju Zavoda.

www.b92.net