kantarion

Started by philoserbiana, 12-09-2008, 07:40:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

philoserbiana

molim vas da mi objasnite mehanizam antidepresivnog dejstva kantariona  :streber:
treba mi novije objasnjenje,a ne ono preko MAO receptora...
kazu da je to bilo na predavanjima,a nema u knjizi... :help2:
hvala  :cvet

tixy

Hipericin deluje dvojako-s jedne strane lagano blokira monoaminoksidazu(poput MAO-inhibitora),a s druge strane lagano blokira ponovni unos serotonina(poput SSRI antidepresiva). Zar to nije odgovor?  :help2:

philoserbiana

hvala,ali profesorka je rekla da je to zastarelo objasnjenje...nema ni na prezentacijama sa sajta  :help2:

Enea

[off]Da pitas gugl?
[/off] :K2:

tixy

Pa pitala sam "gugl" i samo sam isto objasnjenje nasla...  :hm

Jeka

Evo mehanizma kojim je prof Silvana objasnila antidepresivno dejstvo kantariona na predavanjima :)
ceo vodeno-alkoholni ekstrakt sprecava preuzimanje serotonina i kateholamina (noradrenalin i dopamin) u odgovarajuce nervne zavrsetke u velikom mozgu i tako potencia serotoninergicnu i adrenergicku aktivnost (otklanja simptome depresije). Nosioci delovanja nisu u potpunosti poznati, a aktivnost ispoljavaju hipericin, hiperforin i flavonoidi. Diskutabilan je doprinos ksantona (kao MAO inhibitora) buduci da su zastupljeni u tragovima.
Kod kantariona je karakteristicno i sinergisticko delovanje sastojaka - ceo ekstrakt je aktivniji od pojedinacnih izolovanih aktivnih sastojaka (hipericin). Procijanidini iako sami neaktivni pojacavaju delovanje hipericina tako sto povecavaju njegovu rastvorljivost i resorpciju. Na isti nacin i flavonoidi pojacavaju delovanje hipericina.
Pored antidepresivnog delovanja, kantarion ima i antibakterijsko, antivirusno, antidijaroicno i antiinflamatorno delovanje.

Nadam se da sam pomogla :)  :~
Ja sam pre par dana polozila kod profesora i to je bio najprijatniji usmeni ispit do sada!!! Profesore, svaka cast na atmosferi koju napravite tokom ispita!!!

philoserbiana

jeko,hvala puno...eto,upravo to sam trazila  :streber:
imas mozda predavanja prof.Silvane za pozajmiti  :K2:
reci mi drugarica da su ksantonski derivati inhibitori MAO  :cvet