U kakvom je stanju ¾eleznica?

Started by Bred, 02-07-2007, 14:58:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92 
Beograd -- Nadle¾ni u Javnom preduzeæu ®eleznice Srbije demantuju optu¾be Udru¾enja in¾enjera o te¹kom stanju u kojem je ¾eleznica.


Iako u tom preduzeæu ka¾u da su sve tvrdnje in¾enjera taène, oni navode da su im prihodi u poslednje tri godine poveæani za 80 procenata. Podsetimo, ¾eleznièki in¾enjeri upozorili su da u ®eleznicama Srbije nema dovoljno lokomotiva ni putnièkih i teretnih kola i da æe zbog lo¹eg poslovanja firma bankrotirati.

U jeku turistièke sezone, kada se od ®eleznice oèekuje da spremno doèeka putnike, u ovom preduzeæu nastavlja se rat brojkama.

Na optu¾be Udru¾enja in¾enjera o dotrajaloj tehnici i infrastrukturi, zamenik direktora ®eleznica Miroljub Jeftiæ nema zamerke, ali ih komentari¹e kao poku¹aje da se zamagli prava slika stanja u ¾eleznici.

"Jesu li taèni podaci? Ovi podaci, koliko ja sada mogu da vidim, uglavnom su taèni, meðutim, pitanje je ¹ta je sporno - svi ovi podaci su izvuèeni iz konteksta", ka¾e zamenik direktora ®eleznice Miroljub Jeftiæ.

U ®eleznicama su spremili podatke. Oni tvrde da su za tri godine prihodi poveæani za 80 procenata, pa tako sada iznose 9,9 milijardi dinara, produktivnost rada porasla je za 90 odsto, a uveæani su i prihodi od prevoza robe na 8,8 milijardi.

Zamenik predsednika grupacije za ¾eleznicu Privredne komore Srbije, Stojan Petkoviæ, potvrðuje da je poveæana kolièina prevezene robe, ali samo u meðunarodnom saobraæaju.

"To znaèi da smo pustili saobraæaj iz Grèke za Bugarsku i Grèku, a unutra¹nji smo ojadili. Za dr¾avu to je smanjenje za 700 hiljada tona i unutra¹nju privredu uni¹tavamo. ®eleznica se rapidno uru¹ava i ide straviènom brzinom ka samouni¹tenju", ka¾e Stojan Petkoviæ, zamenik predsednika Grupacije za ¾eleznicu Privredne komore Srbije.

Petkoviæ ka¾e i da je pro¹le godine ®eleznica stranim upravama platila rekordnih 17,7 miliona evra zbog du¾eg zadr¾avanja njihovih vozova i time izgubila i ono ¹to je zaradila od tranzita.

On tvrdi i da putnici sve reðe koriste vozove, kao i da je sve manje ispravnih lokomotiva i teretnih kola. U ®eleznicama ka¾u da je manje putnika bilo samo u 2005. zbog sreðivanja pruga.

"Razlog za¹to je manje teretnih vagona je dugogodi¹nje neulaganje u opravku teretnih vagona i 2003. kada je rashodovano pa prodato 2.000 teretnih vagona  i nijedan dinar nije ulo¾en u obnovu", Miroljub Jeftiæ, zamenik direktora ®eleznice.

In¾enjeri navode i podatak da je za dve godine bilo oko 50 otkaza ili preme¹taja direktora na ni¾a radna mesta. Jeftiæ ni ovo ne demantuje, veæ ka¾e da je ovo naporna utakmica u kojoj pobeðuje tim koji ima najdu¾u klupu i da se u ®eleznicama efekti rada poveæavaju iz dana u dan.