Izmenjena pozitivna i negativna lista lekova

Started by Masha, 17-07-2007, 23:18:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Masha

„Ampril“ i „tritace“ na recept

Prema odluci Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje, vi¹e lekova je skinuto sa pozitivne liste, dok je manji broj dodat na spisak onih lekova koji se dobijaju o tro¹ku dr¾ave. Najveæu u¹tedu æe ostvariti pacijenti koji boluju od povi¹enog krvnog pritiska jer su dva veoma bitna i skupa leka stigla na pozitivnu listu. Ova odluka je od juèe poèela da se primenjuje u apotekama.

Na prvom mestu reè je o leku „ampril“ koji se koristi protiv povi¹enog krvnog pritiska. Pre ovih poslednjih izmena, plaæala se participacija od nekoliko stotina dinara, dok se po novom, kutija leka dobija uz recept i 20 dinara za participaciju.
Lek koji se takoðe èesto koristi protiv istog problema jeste „tritace“, a za koji je uèe¹æe iznosilo èak 800 dinara, sada se dobija na recept.
Dobra vest je i za pacijente se psihièkim poremeæajima. Lek „rispolept“ od èetiri miligrama bio je i ostao na pozitivnoj listi, ali se sada dobija uz recept bez uèe¹æa od 264 dinara.
Ipak, vi¹e je lekova koji su skinuti sa pozitivne liste i od 15. jula se plaæaju. Tako su se na negativnoj listi na¹le i tablete protiv bolova „movalis“ koje ko¹taju 599 dinara, kao i „diklofenak due“ za koji æe morati da se izdvoji 326 dinara.
U informativnom centru Apoteke „Beograd“ istièu da je u veæini sluèajeva reè o stranim lekovima za koje postoje domaæe paralele iste efikasnosti i koje se mogu dobiti na recept ili po ni¾oj ceni.

Lekovi koji su dospeli na pozitivnu listu
„bisoprovol“ tablete za srce
„citeral“ kapi za oèi
„meloxikam“ tablete protiv bolova
„ampril“ tablete protiv povi¹enog pritiska
„tritace“ tablete protiv povi¹enog pritiska

Od sada se plaæaju
„amlopil“ tablete 5 mg protiv povi¹enog pritiska 250 din
„beglynor“ tablete 300 mg protiv dijabetesa 200 din
„lesux“ 300 mg za ¾eludac 243 din
„ranital“ za ¾eludac 214 din
„movalis“ 7,5 mg tablete protiv bolova 599 din
„diklofenak duo“ tablete 326 din

izvor www.blic.co.yu