Diploma za ceo svet

Started by Bred, 06-09-2007, 21:02:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Nedeljkoviæ |
Ne vidim da postoji razlika u kvalitetu studija medicine ovde u odnosu na Norve¹ku, Nemaèku, Englesku... U Beograd sam do¹ao na preporuku prijatelja. U poèetku je sve bilo egzotika, ali polako sam se privikao na va¹ mentalitet, kulturu, naèin ¾ivota... - prièa za „Blic“ Norve¾anin Ola Vassbo, student treæe godine Studija medicine na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Studije medicine na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Beogradu uvedene su 1995. godine. Vi¹e od 100 lekara koji su ovde diplomirali sada rade u Americi, Evropi , Kanadi, Norve¹koj, ©vedskoj, Grèkoj, na Malti, Kipru...
UPISNI ROK
24-26. septembra predaja dokumenata
28. septembar prijemni ispit i intervju
1-5. oktobar upis


- Do bombardovanja smo imali vi¹e studenata. Posle toga usledio je masovan odliv akademaca, ¹to je razumljivo jer roditelji su se pla¹ili za bezbednost dece. Ali situacija se polako popravlja i sada nam ponovo dolaze studenti sa svih strana sveta. Ovde se upisuju uglavnom deca èiji su roditelji poreklom iz Srbije, a koji ¾ive i rade u inostranstvu, ali i stranci i domaæi studenti koji su prepoznali prednost na¹ih studija - ka¾e za „Blic“ prof. dr Gordana Teofilovski-Parapid, rukovodilac nastave na engleskom jeziku.
Ola Vassbo iz Norve¹ke i Muhamed Zvajk iz Libije ka¾u da su zadovoljni organizacijom studija, profesorima koji odlièno govore engleski jezik i otvoreno¹æu kojom su ih prihvatile kolege. I Ola i Muhamed su u Beogradu „na¹li“ devojke.
- Planiram da moju devojku povedem u Norve¹ku, ali jo¹ ne znam da li æe pristati. Ovde je sve super, ali problem je u naèinu na koji funkcioni¹u mnoge stvari u va¹oj zemlji. Norve¹ka je tu u prednosti jer to je jako ureðena zemlja - ka¾e Ola.
Muhamed ka¾e da jedva èeka da zavr¹i fakultet i vrati se u Tripoli.
- Tamo je moja porodica i moj ¾ivot, ali uvek æu se rado vraæati u Srbiju - ka¾e Muhamed.
Na engleskom jeziku studiraju i Zvezdana Jeumoviæ i Nina Radonjiæ iz Beograda.
- Sa ovom diplomom imamo mnogo vi¹e moguænosti i kod nas i u inostranstvu. Divno je ¹to mo¾emo da razmenjujemo iskustva sa kolegama iz celog sveta - ka¾u Zvezdana i Nina.
Medicinski fakultet u Beogradu, ka¾e prof. dr Gordana Teofilovski-Parapid, nije ni za vreme sankcija bio skinut sa liste priznatih fakulteta koju vodi Svetska zdravstvena organizacija, a to je uslov da diplomu nostrifikujete u inostranstvu.
- ©to se tièe priznavanja na¹e diplome u svetu, mora biti jasno da vam nijedna zemlja neæe automatski dati da radite kao lekar. Morate imati dozvolu za rad. Dr¾avni ispit se pola¾e i kod nas, a naèin polaganja razlikuje se od zemlje do zemlje. Norve¾ani, primera radi, nostrifikuju na¹u diplomu bez ikakvih problema za dva meseca, dok je u Grèkoj za to nekada potrebno godinu, dve. To je veæ stvar njihove organizacije - ka¾e dr Gordana Teofilovski-Parapid.
Studije na engleskom jeziku za sticanje titule doktora medicine traju ¹est godina, 12 semestara, ¹to odgovara broju od 360 bodova u evropskom sistemu za prenos kredita.
- To znaèi da na¹i studenti mogu nastaviti da studiraju bilo gde u svetu, ¹to je su¹tina Bolonjske deklaracije. Nastavni planovi i programi su identièni sa studijama na srpskom jeziku. U radu najvi¹e koristimo savremenu anglosaksonsku literaturu, trudimo se da pratimo savremene svetske trendove. Razlika je u naèinu polaganja ispita, a to je kod nas test. Prednost na¹ih studija su male grupe, studenti moraju da se spremaju za ve¾be i predavanja, a profesori imaju vremena da se posvete svakom akademcu - ka¾e dr Gordana Teofilofski-Parapid, koja je godinama radila kao gostujuæi profesor anatomije na D¾ord¾taun univerzitetu u Va¹ingtonu, odakle je stalno donosila nove ideje i realizovala ih na studijama medicine na engleskom jeziku.
©kolarina od 6.000 do 7.000 dolara
©kolarina za prvu godinu studija medicine na engleskom jeziku je 6.000 dolara za godinu dana, odnosno 7.000 dolara za sve ostale godine studija.
- Za na¹e prilike to je verovatno skupo. Ali moramo uzeti u obzir da studenti medicine u Americi za jednu godinu studija moraju da izdvoje 40.000 dolara. Studije medicine su skupe svuda u svetu - ka¾e profesorka Gordana Teofilovski-Parapid.

blic

tarantulica

Prof. Teofilovski-Parapid je ranije predavala anatomiju studentima farmacije  :cvet

Masha

Jeste, jeste, i sve pohvale za nju. Predavanja su bila odlicna, bar meni.

Roben

ма скроз је откачена баш сам се слатко смејао на њеним предавањима
посебно кад је објашњавала како се муж и жена договарају о проширењу породице

tarantulica

Podseti nas...
Godine i godine su pro¹le od tada...  :>

mina_v

i nama je predavala profesorka ove (skolske) godine, svarno je fenomenalna!!!