Uzme¹ pozajmicu, pa plati¹ detetu studiranje

Started by Bred, 16-08-2006, 15:03:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

BEOGRAD - Studenti èije se ¹kolovanje ne finansira iz bud¾eta moraju na poèetku nove ¹kolske godine odvojiti velike sume novca za plaæanje ¹kolarina. Studiranje vi¹e nije jeftino, tako da samofinansirajuæi studenti za jednu godinu studija moraju platiti od 40.000 do 240.000 dinara zavisno od fakulteta. Za plaæanje ¹kolarine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu treba dati deset proseènih plata u Srbiji. Roditelji se snalaze na razlièite naèine, a jedan od izlaza je uzimanje bankarskih kredita.

Kredite za ¹kolarinu na fakultetima u Srbiji odobravaju samo Po¹tanska ¹tedionica, Vojvoðanska i Komercijalna banka, dok ostale banke nemaju posebne pakete za ovu vrstu usluge.

U Vojvoðanskoj banci studenti mogu podiæi kredit u iznosu od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti, uz uèe¹æe od 20 odsto, a rok otplate je 18 meseci. Kamatne stope za klijente banke su od osam do 10 odsto godi¹nje, a za graðane koji nisu klijenti Vojvoðanske banke od devet do 11 odsto.

- Zahtev za dobijanje kredita za plaæanje ¹kolarine mogu da podnesu zaposleni studenti, a u sluèaju da ne rade, kredit za njih mogu uzeti njihovi roditelji, roðaci ili prijatelji koji su kreditno sposobni. Ovu vrstu kredita promovisali smo pro¹le godine i do sada smo odobrili vi¹e od 200 kredita. Najveæe interesovanje bruco¹a je pred polaganje prijemnog ispita, a za ostale studente pred upis nove ¹kolske godine u oktobru.

Potro¹aèke kredite za plaæanje ¹kolarine odobrava i Po¹tanska ¹tedionica, ali samo za korisnike tekuæeg raèuna u toj banci. Visina kredita je u iznosu ¹kolarine za tekuæu godinu, a najvi¹e do 100.000 dinara. Uèe¹æe je 20 odsto, kamatna stopa od 12,87 procenata, a rok vraæanja kredita je 12 meseci. Po¹tanska ¹tedionica ima sklopljene ugovore o poslovnoj saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka, Vi¹om tehnièkom PTT ¹kolom i Vi¹om politehnièkom ¹kolom.
Komercijalna banka nudi kredite za ¹kolarinu uz depozit i uz uèe¹æe.

- Klijenti na¹e banke mogu podiæi kredit uz uèe¹æe u iznosu od 300.000 dinara, sa rokom otplate od 48 meseci i kamatnom stopom od 15,95 odsto. Za ovaj kredit nisu potrebni ¾iranti. Graðani koji nisu klijenti na¹e banke mogu podiæi kredit od 800.000 dinara, sa rokom otplate od 77 meseci, a kamatna stopa je od 13,45 do 14,45 odsto. Kod ovog kredita potrebno je uèe¹æe od 20 odsto i jedan ¾irant. Krediti sa depozitom mogu se podiæi i vrednosti od 800.00 dinara, kamatna stopa je od 11,95 do 12,95 odsto, a rok za otplatu je 77 meseci - obja¹njavaju u Komercijalnoj banci.

M. J. 


Glas javnosti

pereca

Banke nude kredite za finansiranje ¹kolarina

Uz veæ standardne ke¹ i stambene kredite, banke imaju u ponudi i zajmove za letovanja...
Uz veæ standardne ke¹ i stambene kredite, banke imaju u ponudi i zajmove za letovanja, svadbe, ali i za ¹kolovanje, ¹to æe uskoro sa upisom na univerzitete postati vrlo aktuelnio.

©ANSA - Veæina poslovnih banaka u Srbiji posluje pozitivno zahvaljujuæi i ¹irenju namenskih kredita, kojima uz zaradu, zadovoljavaju i potrebe studenata.
-U banci „Hypo Alpe Adria" krediti za ¹kolarinu indeksirani su u „¹vajcarcima", kamate su 11-12 odsto, uèe¹æe 20 odsto, rok do pet godina, a novac ide direktno na raèun fakulteta. Postoji i sistem‚ „godina za godinom", gde se kredit uveæava za tro¹kove studija, a na ¹kolarinu moguæe je dodati i cene knjiga (do 150 CHF), kao i nabavku raèunara (do CHF 1.500).
-Komercijalna banka" odobrava uz ¾irante èak milion dinara na rok do 77 meseci, kamata je 12-13 odsto godi¹nje, a uèe¹æe 20 odsto. Bez ¾iranata kredit je ogranièen na 800.000 i 55 meseci otplate.
-„Po¹tanska ¹tedionica" na primer daje od 5.000 dinara do maksimalnih 100.000, ali samo za fakultete s kojima ima zakljuèen ugovor (FON, Vi¹a ¹kola za informacione tehnologije i Vi¹a politehnièka ¹kola). Rok vraæanja je 12 meseci, uz depozit od 20 odsto i efektivnu kamatu od 30,25 odsto godi¹nje.
-„Vojvoðanska banka", meðutim, odobrava 5.000 evra, ali tra¾i 20 odsto depozita i 20 odsto uèe¹æa od iznosa na profakturi. Otplata je 18 meseci, ali postoji grejs period do pola godine, u kojem takoðe teèe kamata, koja je za klijente banke od osam do 10 odsto godi¹nje.
-„Agrobanka" takoðe studentskim roditeljima odobrava do 5.000 evra za ¹kolarinu, s depozitom od 20 odsto, rokom otplate 30 meseci i kamatom od oko 14 odsto. U zavisnosti od iznosa potrebna su dva ili tri ¾iranta, a najni¾e rate su 39 evra (za uzetih 1.000 evra kredita).
-Banka „Findomestic" finansira ¹kolarine do 5.000 evra na tri godine i s „poèekom" od tri meseca, depozit je 20 odsto i efektivna kamata od 11 do 14 odsto. Zahtev za kredit mogu podneti samo stalno zaposleni, ali klijent ne mo¾e biti stariji od 65 godina u èasu otplate poslednje rate. Novac se pu¹ta po profakturi fakulteta, a rata za uzetih, na primer, 2.000 evra, kreæe se oko 63 evra meseèno.

www.24sata.co.yu

Bred

Za obrazovanje dece roditelji podi¾u kredite
Autor: Tanjug |

U Srbiji je u toku upis na fakultete i pojedine banke roditeljima odobravaju specijalizovane kredite za ¹kolovanje dece, a ostale finansijske institucije takvu vrstu usluga nude u okviru paketa potro¹aèkog kreditiranja.
Kredite za ¹kolarinu odobravaju Komercijalna, Vojvoðanska, Hipo-Alpe Adrija, Findomestik i Agro banka, kao i Po¹tanska ¹tedionica, ali pod razlièitim uslovima. Komercijalna banka daje ove namenske kredite u iznosu do milion dinara, sa rokom otplate do 77 meseci i uèe¹æem od 20 odsto, uz fiksnu kamatnu stopu od 12,95 odsto na godi¹njem nivou. Oni koji nisu klijenti banke mogu podiæi kredit za ¹kolovanje u iznosu od 800.000 dinara i uèe¹æe od 20 odsto, sa rokom otplate do 55 meseci, a sa fiksnom kamatnom stopom od 11,95 odsto na godi¹njem nivou. Agrobanka odobrava kreditiranje studija, ali, kako je kazala direktor sektora platnog prometa i poslova sa stanovni¹tvom Biljana Vujièiæ, do sada nije bilo velikog interesovanja za tu vrstu kredita. Prema njenim reèima, maksimalan iznos kredita za ¹kolovanje koje Agrobanka odobrava je 2.000 evra, uz uèe¹æe od 20 odsto, sa rokom otplate 30 meseci i kamatnom stopom od 12 odsto na godi¹njem nivou, a obezbeðenje je ¾irant.
Potro¹aèke kredite za plaæanje ¹kolarine odobrava i Po¹tanska ¹tedionica, s tim da korisnik kredita mora biti vlasnik tekuæeg raèuna u toj banci. Korisniku mo¾e biti odobren kredit u iznosu od 5.000 do 100.000 dinara, sa uèe¹æem od 20 odsto, po kamatnoj stopi od 27,25 odsto na godi¹njem nivou, a rok vraæanja kredita je 12 meseci. Po¹tanska ¹tedionica ima ugovore o poslovnoj saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka, Vi¹om ¹kolom za informacione i komunikacione tehnologije i Vi¹om politehnièkom ¹kolom. Findomestik banka, kako je navedeno na sajtu te ustanove, odobrava kredit za plaæanje ¹koraline u iznosu do 5.000 evra, sa rokom otplate do 36 meseci, uz grejs period od tri meseca. Kredit mo¾e biti odobren uz depozit ili uèe¹æe od 20 odsto, sa nominalnom kamatnom stopom od 8,95 odsto do 11,95 odsto.
Hipo-Alpe Adria banka odobrava kredite za ¹kolovanje u iznosu od 1.500 do 7.000 ¹vajcarskih franaka, uz uèe¹æe od 20 odsto, sa rokom otplate od jedne do pet godina, a uz nominalnu kamatu od 9,95 odsto na godi¹njem nivou, navedeno je na sajtu te banke.
Vojvoðanska banka Novi Sad odobrava kredit za ¹kolarinu u iznosu do 5.000 evra, uz 20 odsto uèe¹æa ili depozita, s rokom otplate do 18 meseci, uz moguæi grejs period od ¹est meseci. Prema podacima sa sajta te banke, krediti su namenjeni svim graðanima, pri èemu se kamatne stope za klijente banke kreæu od osam do 10 odsto godi¹nje, a za graðane koji nisu klijenti Vojvoðanske banke - od devet do 11 odsto.
Fakulteti su i ove godine propisali da se ¹kolarina mo¾e platiti u ratama, pa se tako na Arhitektonskom fakultetu ¹kolarina za samofinansirajuæe studente od 240.000 dinara mo¾e platiti u dve rate, reèeno je Tanjugu u dekanatu tog fakulteta.
Studije stomatologije za studente "ispod crte" ko¹taju 180.000 dinara i takoðe se mogu uplatiti u dve rate.
Na odseku za softversko in¾enjerstvo Elektrotehnièkog fakulteta primaju se samo samofinansirajuæi studenti koji æe godinu platiti 160.000 dinara.
Taj iznos mo¾e se platiti u èetiri rate, a prvih desetoro na listi osloboðeno je plaæanja, reèeno je u dekanatu tog fakulteta.
©kolarina na Biolo¹kom fakulteu je 90.000 dinara i mo¾e se uplatiti u èetiri rate, na Pravnom je ¹kolarina 60.000 dinara i plaæa se u dve rate, a na Filolo¹kom se 90.000 dinara mo¾e uplatiti u èetiri rate, od kojih je prva najveæa - 40.000 dinara.

-----------

Èetiri banke daju zajmove za ¹kolovanje
Studiranje na rate
Autor: A. Galiæ - V. Nedeljkoviæ | 07.09.2007




Ako buduæi student ¾eli da upi¹e Arhitektonski fakultet u Beogradu, a nije na bud¾etu, velika je verovatnoæa da æe roditelji morati da se obrate za „finansijsku pomoæ“ nekoj od banaka. Godina na arhitekturi ko¹ta 3.000 evra. U zavisnosti od banke, kao i naèina na koji se isplaæuje kredit, rok otplate mo¾e da bude i do 77 meseci. Kamata zavisi od valute u kojoj je kredit uzet.

- Moja æerka je od sedme godine znala da ¾eli da studira arhitekturu. Ali nije uspela da se upi¹e na bud¾etske studije... Suprug i ja smo prosvetni radnici. Sa na¹im platama ne mo¾emo ni¹ta da u¹tedimo. Zato je jedino re¹enje bio kredit - ka¾e za „Blic“ Nata¹a D.
Nata¹a i njen suprug samo su jedna od mnogih porodica u Srbiji koje se poèetkom nove ¹kolske godine odluèuju da podignu kredit za ¹kolovanje dece. To i nije tako èudno ako se zna da je godi¹nja ¹kolarina na najatraktivnijim fakultetima od 80.000 do 240.000 dinara. Da bi studirao, primera radi, na Medicinskom fakultetu u Beogradu, student koji ostane ispod crte mora da izdvoji 125.000 dinara, na stomatologiji 180.000, a na farmaciji 130.000 dinara. Visoke su i ¹kolarine na Ekonomskom fakultetu - 90.000 dinara, Filozofskom - 100.843 dinara, Filolo¹kom - 90.000 dinara...
„Hipo Alpe-Adrija banka“ za plaæanje ¹kolarine nudi samo kredit vezan za ¹vajcarski franak. Novac mo¾e biti isplaæen po sistemu „godina za godinom“, gde se svake naredne godine kredit poveæava za iznos tro¹kova ¹kolovanja za narednu godinu ili u ukupnom iznosu potrebnom za celo ¹kolovanje. Na taj iznos se mogu dodati i tro¹kovi za kupovinu knjiga do 150 ¹vajcarskih franaka, kao i za kupovinu raèunara do 1.500 franaka.
U „Komercijalnoj banci“ kredit je vezan za dinar i ima fiksnu kamatnu stopu. Kreditirani iznos banka uplaæuje na raèun obrazovne ustanove.
- Za rok otplate do 77 meseci potreban je ¾irant, dok za rok vraæanja do 55 meseci nije - ka¾u u „Komercijalnoj banci“.
U „Findomestik banci“ krediti su vezani za evro. Pored roka otplate do 36 postoji i moguænost grejs perioda od tri meseca. Sredstva obezbeðenja kredita su administrativna zabrana i lièna menica.
„Po¹tanska ¹tedionica“ je izuzetak meðu bankama koje odobravaju kredite za ¹kolovanje jer se njenim kreditom mogu platiti ¹kolarine u samo tri ¹kole. To su Vi¹a politehnièka i Vi¹a ¹kola za informacione i komunikacione tehnologije, kao i Fakultet organizacionih nauka.
U svakoj banci je potrebno prilo¾iti i uèe¹æe ili depozit od 20 odsto od kreditirane sume, a rata ne sme prelaziti 30 odsto neto meseène zarade korisnika. Svi krediti, bez obzira u kojoj su valuti uzeti, isplaæuju se u dinarima po srednjem kursu narodne banke. Ako uzetu sumu otplatite pre ugovorenog roka, u zavisnosti od banke plaæa se od jedan do tri odsto na ime prevremene otplate duga.

BLIC